Gündem

Vitaminler Konuşuyor

VİTAMİNLER KONUŞUYOR

 

Sevgili okurlarım. Bugün sizler için çeşitli kaynaklardan Sağlıkçılarımızın vitaminler hakkıda ki fikirlerini araştırdım. Mutlaka hayatınızın bir köşesinde yada tanıdığınız birinden ‘bende kansızlık var’ sözünü duymuşsunuzdur. Peki nedir bu kansızlık hangi vitamin kansızlığın diline ortak?

 

Siz de halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, üşüme hissi ve baş dönmesi gibi durumlar yaşıyor musunuz? Saç dökülmesi, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık, çalışma kapasitesinde düşüklük var olan  bir kansızlığın ve B12 eksikliğinin habercisi olabilir. Bu konuda uzmanların yorumları böyle.

 

Sizler için hergün bir vitamin köşesiyle sizlere  vitaminin özelliğini ve nelerde olduğunu faydalarını zararlarını araştırıp bu ‘Vitaminler Konuşuyor’ de paylaşacağım.

 

B 12 VİTAMİNİ

*Vitaminler, büyüme, hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için vücuda gerekli olan maddelerdir.

Vitaminlerin eksikliği genelde taze meyve ve sebze ile beslenmeyen, yeterli et ve et ürünleri tüketmeyen kişilerde olur.

Yoksa siz de mi o kişilerdensiniz?

Vitaminlerden B12’nin eksikliği kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Ayrıca besinlerle alınan B12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Herhangi birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açıyor. Tüm bunların yanında B12 vitaminin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara neden oluyor.

Şimdi gelelim B12 Vitamin eksikliğinin nasıl anlaşılacağına…

 

BELİRTİLERİ

*El ve ayaklarda uyuşma, zihinsel fonksiyonlarda  azalma, unutkanlık, çarpıntı bunlar belirtiler.Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de cildiniz sararmış, diliniz şiş ve hassas ve kendinizde sürekli bir yorgunluk hissediyorsanız bilin ki bu B12 eksikliği. Belirtilerimiz varsa sorun var demektir.

*Bu sorunu çözelim mi ?

Evet dediğinizi duyar gibiyim…

 

ET YEMEZSEN BUNU YE

Mutfağımızda her zaman bulunmayan balık yumurtası en çok B12 içeren gıda. Onu deniz ürünlerinden ahtapot, istiridye ve midye takip ediyor. Ayyy ben bunları sevmem ki diyenler…

Kuzu, sığır, dana, hindi, ördek ve kaz ciğeri B12 vitamini bakımından en zengin et ürünlerinden.

Ciğeri sevmeyenler siz de sığır ve kuzu eti yiyebilirsiniz.100 gram kuzu eti günlük B12 ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor.

Peki eti de sevmedik ve bulamadık.

O halde yumurta ve peynire yöneleceğiz.

100 gram beyaz peynir günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak 1/3’ünü, 1 tane yumurta ise %6’sını karşılıyor. Bunun yanında yoğurt ve süt de tüketmemiz gerekiyor. Balıkesir tarım hayvancılık şehri ve doğal süte her zaman ulaşmak mümkün. O halde yoğurdunuz kendiniz yapıp kahvaltıda sütünüzü kendiniz kaynatıp içebilirsiniz. Aramızda bunların hiç birini tüketmiyorum ben sebze ya da meyve yemek istiyorum diyenler de olabilir.

Ama şöyle bir gerçek var B12 vitamini bitkisel yiyeceklerde bulunmuyor.

İşte o yüzden vejetaryenlerde B12 vitamin eksikliği sık görülüyor.

B12’niz bol olsun….

 

YOLDAŞ’LA VİTAMİNLER KONUŞUYOR

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu