10-10-2020'den 2025'e Balıkesirliler Günü

Semra Aman Akyürek

Semra Aman Akyürek

Tüm Yazıları

Balıkesir…
Marmara ile Ege’nin kardeşliği, zeytin kokan dağlarıyla, denizle kucaklaşan ovalarıyla Türkiye’nin tam kalbinde duran şehir.
Bugün 10 Ekim 2025 yani 10.10 Dünya Balıkesirliler Günü.
Bir plaka numarasının bir tarihle buluştuğu, ama bundan çok daha fazlasını simgeleyen bir gün.

İlk kez 10 Ekim 2010 tarihinde kutlanmaya başlanan bu anlamlı gün, Balıkesirlilerin bir araya gelip hem şehirlerine hem de birbirlerine duyduğu sevgiyi hatırlatma fikrinden doğdu. 10.10’un, şehrin plaka numarası olan 10’la örtüşmesi tesadüf değil; aidiyetin, kimliğin ve memleket sevgisinin simgesi oldu. Ankara Balıkesir tanıtım günleri 2010-11-12-13... yıllarında adeta rüzgar estirmiş ve Balıkesir'in adını ulusaldan Dünyaya taşımıştı. Daha sonra sesi kısık ilerledi ve bu yıl Balıkesirliler Günü için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerden Balıkesirliler şehre taşındı ve burada yürüyüş ve konserler gerçekleşti.

O ilk kutlamalarda sadece Balıkesir’de değil, İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan yurt dışındaki hemşerilerimize kadar herkes “Ben Balıkesirliyim” diyerek aynı duyguda buluşmuştu. Yıllar içinde bu gün; belediyelerin, derneklerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla büyüyen, kalpleri birleştiren bir gelenek haline geldi.


Bugün geldiğimiz noktada 10.10 artık yalnızca bir “kutlama” değil, bir kültür ve kimlik günü.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri konserler, sergiler, yöresel tanıtımlar, açılışlar ve sosyal etkinliklerle bu özel günü yaşatıyor. Şehrin sokakları, caddeleri, dijital mecraları aynı heyecanla “Balıkesirliyiz” diyor.

Ama unutmamak gerek: Dünya Balıkesirliler Günü sadece bir afiş, bir paylaşım ya da bir etkinlik günü değildir.
Bu gün, birlik olma günüdür.
Köydeki çiftçiden şehirdeki gazeteciye, öğrenciden sanayiciye kadar her Balıkesirlinin kendi hikâyesini hatırladığı gündür.

Balıkesir, Türkiye’nin minyatürüdür aslında. Her rengin, her sesin, her değerin bir arada yaşadığı bu topraklar; Ayvalık’ın tuzlu rüzgârından, Dursunbey’in çam kokusuna kadar binlerce yıllık bir kültür taşır.
Ve 10.10, bu kültürü sahiplenmenin sembolüdür.


Bu şehir, sadece doğduğumuz yer değil, bizi biz yapan yerdir.
Bugün dünyanın neresinde olursak olalım, Balıkesirli olmakla övünmek; bu şehre vefa duymak, insanına sahip çıkmak demektir.
Bir gülümsemede Gönen’in sıcaklığını, bir lokmada Susurluk ayranını, bir dost sofrasında Edremit’in zeytinini hatırlamak demektir.

Bu yüzden 10 Ekim sadece bir tarih değildir; bir ruh, bir bağ, bir hatırlayıştır.


Bugün 10.10.
Dünya Balıkesirliler Günü kutlu olsun.
Balıkesir’i sevmek bir güne sığmaz,
ama bugün bir kez daha, hep bir ağızdan söylüyoruz:
İyi ki Balıkesirliyiz!

10.10 Dünya Balıkesirliler Günü