Merak Edenlere Bayram Şekeri Tadında Seçim Analizi sunalım istedim bu gün.
Doğal olarak hemen her kes, seçimde çıkacak sonuçları merak ediyor.
Bizlerde Balıkesir Gazete Merhaba olarak her seçim öncesinde olduğu gibi yollara düştük.
Merak Edenlere Bayram Şekeri Tadında Seçim Analizi sunalım istedim bu gün.
Doğal olarak hemen her kes, seçimde çıkacak sonuçları merak ediyor.
Bizlerde Balıkesir Gazete Merhaba olarak her seçim öncesinde olduğu gibi yollara düştük.
Ateş ve Su Misali Anlaşabilmek
İletişimde iki insanın konuşabilmesi için saygı ön şarttır. Konuşabilmek bir yetenektir ve geliştirilir. Özellikle öfke, kızgınlık veya zor bir konuşmanın içindeyken o konuşmadan pozitif çıkabilmek ateş ve su misali sözcükleri kullanma yetisine sahip olabilmekten geçer. Şimdi sizin için zor olan bir konuşmanın içindesiniz sorun kendinize Ateş mi yoksa Su gibimisiniz? Yoksa Ateş ve su misali bir terazinin tam orta yerinde mi?
Etrafımızda pek çok insan yumağı var. Renkli renkli kişilik özellikleri ile çevremizi sarmalamış. Peki bu durumda çevremizdeki kişileri nasıl seçmeli? Nasıl değerlendirmeli? Kime nasıl davranış sergilemeli yada uzak durmalı? Bu konudaki sorular özsaygı söz konusu olduğunda oldukça çekici hale geliyor. Önem ve değer verdiğimiz kişileri çekici buluyor ve hatta bireysel düşüncede kendi çemberimiz içine alıyoruz. Saygı insan ilişkilerinde olmazsa olmazımız. İletişim halindeki insanlar konuşma esnasında değerlisin, önemlisin derken, karşımızda ki bize ne hissettiriyor? İşte bu hissiyatlarınız neyse o yolda kararlar alıp düşünce ortaya koyup yürüyenleriz…
Herkese Merhaba
Gazetecilik kimliği adına, geçmişte yaşanan ve hatta kaleme aldığım yazılar karşısında, kimi isimlerde buzdan kaleler inşa etmişliğim olmuştur. Üstelik, Gazetecilik yaptığını düşünen, ancak etik ilke nedir bilmeyenlerin yazdıkları gibi sivri de değildir o yazılarım.
Ama bugün daha net yazayım ki daha net anlaşılsın istedim.
Eğitime yapılan yatırım kişiye sağlanan en avantajlı çıkış kapısı. Yaşantımızda elde edeceğimiz başarıların formülü eğitimde yatıyor. Bu konudan bahsedeceğim ancak ilçeyi ilçe yapan ve vefası ile hatırlatan Başkan İsmail Cankul dan bahsetmezsem olmaz.
Yıllardır sahayı çok seven bir başkana sahip Kepsut. İsmail Cankul adını özellikle merkezde olduğu kadar kırsalda sıkça duyarım. Sadece seçim vakitlerinde değil hemen hemen bayram seyran günleri dahil sıradan bir günde de köy kahvelerinde Cankul’u görmek mümkün. O yoksa da adı var.
Birebir ihtiyaçlara cevap olmak zordur hatta hiç mümkün olamayacak zorluktadır. Toplu sorunlara çözüm bulunur ancak tek tek ihtiyacı olan ve birebir ilgi isteyen bireyleri memnun etmek kolay değildir. İşte tam da bu konuda vefa adını yaşayan ve yaşatan bir kişi olmakta kolay değil. İsmail Cankul adı bu vefayı da Kepsut halkına sefayı da yaşatan bir başkan olmuş ve adını gönüllere fazlasıyla yazdırmış.
Balıkesir’de öğretmenlerimiz arasında yüreği pırıl pırıl olan öğretmenlerimizi bilirim. Ancak kulağıma gelen çok ilginç durumlar var. Öncelikle haberimize konu olan öğrencilerin “Ben sınıfımda ve okulda çok mutsuzum” sözleri üzerine haberimizde olmayan birkaç iddiayı da bu köşemde yazıyorum.
Birincisi bahsedilen öğretmenimizin hakkındaki iddialar oldukça üzücü ve ürkütücü. Umarım isteyerek yapmamış ve söylememiş olsun bu sözleri, yaşatmamış olsun minik yüreklere sevgisizliği. Ve hatta söylemleri ile küçük yaşta çocuğu yalan söylemeye teşvik etmemiş olsun…
Birde şu var; Öğretmenler gününde hediye yasaklanmamış mıydı?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “ 3 Aralık’ı bekleyin, dünya sen de bekle!” demişti. Dünya duydu şimdi de önümüzdeki günlerde ne duyacağını bekliyor.
Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri elbette dikkat çekici. Ayrıca bana göre çok iddialı bir çıkış. Bu konuda CHP İl Başkanlığında Fikret Şahin tarafından yapılan toplantıda Şahin’e bu soruyu da sordum. Bu çıkış, bir çıkış mı yoksa çok iddialı bir çıkış mı? Diye
Fikret Şahin bu çıkışın nasıl bir çıkış olduğundan çok politik bir yanıt verdi. Vizyon belgesine odaklandı.
Bugünkü yazımda Balıkesir Milletvekillerinin hepsinin adı var ancak;
AK Partili Adil Çelik ve CHP’li Fikret Şahin hakkında halkın ne söylediklerini bulacaksınız. Balıkesir’de seçime ilerlenen süreç ,her ilde olduğu gibi sessiz görünen ancak dilde çok konuşulan bir konu. Öncelikle bugün hafta sonu çıktığım yoğun bir kulisin içinden arda kalanlar yazımda. Hatırlatmakta fayda var. Zira Balıkesir’de hala milletvekillerinin tümünü tanımayanlar da var.
Bugün AK Parti’nin milletvekilleri Balıkesir’de Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey ve Pakize Mutlu Aydemir. Ve MHP, İyi Parti ve son olarak AK Parti’de milletvekili olarak soluklanan İsmail Ok. Hani şu; 2009 seçimlerinde “ Asfaltın parasına Akın karasına son” diyerek yaptığı manevralarla kazandığı belediye başkanlığı döneminden…
Balıkesir’de muhtarlar her daim şahsım ve gazetemiz için önemli oldu. Sorunlarını iletme aşamasında gerekse mahallenin sesi olabilme konusunda her daim onlarda MERHABA dediler. Mahallesini temsil eden gayret gösteren ve seçimle güvenoyunu alan muhtarlarımız baş tacımız.
Şehrimizde muhtarlarımızın son 6 ay içerisinde sorunlarının daha çok nüksettiğini söyleyebilirim. Açıkcası hemen hemen her muhtar; “Yeter ki mahallemin sorununa çözüm olunsun” bakış açısıyla; düne dek kimi sessiz kaldı. Kimi kırgınlığını dile getirdi. Ancak Görünen o ki son 3 ay içinde Balıkesir’de her muhtarın bardağı dolmakla kalmamış taşmış.
Bardağın boş tarafı da dolu tarafı da dün katıldığım toplantıda yüzünü 3 ay önce olduğu gibi yine gösterdi. Bu kez söylemlerdeki ciddiyet artmış. Seslerini duyurma noktasında Ankara yoluna bile çıkacaklar…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Başlandı ancak komisyonda hamburger tartışması gündem oldu.
Komisyon üyeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerginlik yaşadı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 bütçesinin görüşmeleri gergin geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sunumunda Kılıçdaroğlu’nun sözlerini hatırlattı. “Teknolojik gelişmeleri görmek için hamburger yemeye, Newyork’a, Londra’ya gitmeye gerek yok” dedi.
CHP İl Başkanı’nın Verdiği Örnek Çürük Çıktı. Hangisi mi? anlatacağım. Hani şu Belediye Meclisinde patırdı olup kavgaya meyilli bazı meclis üyelerimiz var ya. Hah işte işin suyunu hakikaten çıkardılar. A partisi de B Partisi de işin kurnazlığında. Malum seçim hesapları yapılırken sahneye konacak her konu elzem. Siyasetin raylı yollarından çıkan ses haliyle gürültülü..
Şimdi öncelikle hatırlayalım. Kimler neler söylemiş..
CHP İl Başkanı Serkan Sarı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin suda yüzde 50 indirime gittiğini söyledi. Balıkesir’de de bu indirimi beklediklerini Çarşamba günü basın açıklaması yaparak dile getirdi. CHP İl Başkanı Serkan Sarı Türkiye’nin en pahalı suyunu Balıkesir’in kullandığını iddia etti ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerinden yanıt gecikmedi.
Balıkesir’in ulaşım ve iletişim ağlarının buluşmasıyla gelişimine yön veren yol bulundu. Balıkesir’e Ekim ayında gelen ve rekor bir katılımla halkla buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sonrasında gerek şehir buluşmaları, gerekse bazı açılış vesileleri ile Balıkesir’e üst düzey ziyaretler sürüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu hızlı tren projesi ile ilgili uzun süredir gündemde olan ancak çeşitli nedenlerle ertelenen nedenlerin ortadan kalktığının sinyalini Balıkesir ziyaretinde vermişti. İhalesi gerçekleşen Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasındaki Yüksek Hızlı Tren Projesi için kamulaştırma kararı verildi. Balıkesir (Bandırma) – Bursa – Yenişehir – Osmaneli Hızlı Tren Hattı ile mesafeler daha da kısalacak. Proje, iki yılda tamamlanacak.
Balıkesir Milletvekillerinin harekete geçip bu hatta Balıkesir’in de eklenmesini istediklerini dillendirdikleri ve gayret gösterdiklerini biliyoruz Ankara’dan gelen haberler’ de olumlu yönde. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 201 kilometrelik Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Bandırma hattına 87 kilometrelik Balıkesir hattını ekledi. Hattın uzunluğu 288 kilometreye ulaşırken, İzmir treni için de yol açılmış oldu.
Bugünlerde mecliste tartışma ile geçen dezenformasyon yasası sıklıkla gündemde. Ancak dezenformasyon ve mesleki anlamda önemli rapor hazırladığımız bu süreçte ben hala Balıkesir’de nelerle uğraştığımızdan bahsedeceğim bugün.
Tüm Türkiye’de mesleki anlamda gayret sarf ettiğim ve gerek mesleki çatı örgütlerinin tümü ve gerekse mecliste karar vericilere; mesleki saygınlık, dezenformasyonla mücadele konularını anlatırken, dönüp Balıkesir’e baktığımda küçük, ancak büyük sorun yaratıp haber alma hakkını engelleyen basit düşünce yapısına yine değineceğim.
Karesi AVM’de kapıdaki bir güvenlik görevlisi ve bir muhabirin haber alabilme çabası. Kısaca olay şu;
Herkese Merhaba
Bugünlerde yeni yasama dönemine yaklaşırken Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin geçen haziran ayında TBMM Genel Kurulu’na gelmesi beklenirken ekim ayına bırakıldığını hatırlayalım.
Bu kanunla ilgili pekçok dezenformasyonu beraberinde getiren ve neyin ne olduğunu tam bilmeyen, açıkçası; bir gazeteye sahip, ancak gazetenin varlığını farklı nedenlerle tutanlar, konuya pek hakim değil diye düşünüyorum. Böyle düşünmemin nedeniyse, bazı arkadaşlarla bu konuda ters düşmemiz ve konuya hakim olup olmadıklarının sohbetlerimizde öne çıkıyor olması.
Bu Yazımda Vali Bey’in Duruşunu ve Büyükşehir dendiğinde akla gelen MEYDAN konusunu bulacaksınız…
28 yıllık gazetecilik yaşamımda pek çok kez eleştirdiğim konularla gerek Başkanlar gerekse Valilerden geri dönüşler aldım.
Balıkesir’den kimler gelip kimler geçmedi ki dedirten idarecilerimiz, Belediye Başkanlarımız şehre dair hep güzel işler peşindeydi. Bu işlerin doğru bulmadığım konularından en önemlilerinden birisi de ‘MEYDAN’ konusuydu. Bugün bu konuyu gündeme getirmiş olacağım.
Ayrıca Erdoğan, bu görüşünü kullanıp algının dışında ki gerçeklere odaklanarak, dünya çapında bir lidere dönüşüyor.
Peki, bu ülke kamuoyunda ne kadar fark ediliyor? Ülke genelinde ne olduğunu bilemem, ama Balıkesir bunun kesinlikle farkında.
Bu farkındalık, Ukrayna-Rusya arasında yaşanan savaşla birlikte Balıkesir’de zirve yapmış durumda. Zira sokakta, meydanda, köy yerlerinde temas ettiğimiz insanlar bu farkındalıktan bahsediyor. Üstelik, Erdoğan’a taraf ya da karşıt, Balıkesirlilerin büyük çoğunluğu bu farkındalıktan bahsediyor. Hatta az sayıda olan ve Erdoğan’a şiddetle muhalefet edenler dahi, burun kıvırarak ta olsa bu farkındalığını yansıtıyor.
Yeni yıl demek yeni umutlar yeni heyecanlar ve yepyeni yüzler demek bazen. Hani kilo problemi yaşayanlar vardır ya işte onlar için muhteşem bir fırsat diyebilirim.
2022’yi ‘kilo verme yılı’ ilan edebilirsiniz. Nasıl mı? Yeni yıla beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek girin. Günde 3 litre su tüketin, dengeli beslenmeye özen gösterin. Markete giderken mutlaka alışveriş listesi yapın ve ihtiyaç dışında market listesinin dışına çıkmayın. Mevsiminde meyve ve sebze tüketimi kilo yönetimini kolaylaştırır. Kuruyemişleri çiğ olarak tercih edin, haftada 2 gün balık tüketin. Olmaz mı? İsteyenler için bal gibi olur…
Su içmenin önemini hemen hemen tüm uzmanlardan duyarız. O halde içelim. Günde 3 litreye tamamlayın! Susuzluk ile yeme isteğini karıştırmayın ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Meyve ve sebze tüketimini 5 porsiyona yükseltin. Kuruyemişleri çiğ olarak tercih edin Kontrolsüz tüketimde hızlı kilo aldırabilirler. Sadece yemekleri pişirirken yarım çay kaşığı kadar tuz kullanın. Yüksek tuz tüketimi hipertansiyona ve iştah artışına neden olabilmekte. Tuz yerine limon ve sirke ilave ederek yemeklere lezzet kattın. Az ve öz olun.
Öncelikle herkese merhaba
Mesleki anlamda yaptığım birkaç çalışma, katıldığım ve katılacağım bazı programlar nedeniyle hala Ankara’dayım. Mesleğimle ilgili birkaç cümleyi de tarihe not düşme adına yazıya dökme gerekliliği duydum. Balıkesir’de de fırsat buldukça Balıkesir Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetinde STK larla buluşmalarımızda konuları aktarıyorum ancak, sorunlarımızın bütünsel yaklaşımla çözümüne odaklandığım için yazıya dökümü de şart diyorum.
Bu arada birde teşekkürüm olacak. RTÜK, AYD ve Altındağ Belediyesine. İletişim Başkanlığımız ve Basın İlan Kurumu Müdürümüze… Meslek adına sorunlarımızı, çözüm düşüncelerimizi dile getirme noktasında Kuvayı- Milliye topraklarının ruhunu yaşatan ve Balıkesir’i işaret ederek Merhaba Gazetesinden Semra Aman Akyürek diyenlere… 27 yılımı verdiğim mesleğime olan heyecanımı gören ve bana sorunların çözümleri noktasında sizin de fikriniz bizim için önemli diyen siyasetçilerimize…
Balıkesir’den yaklaşık iki haftadır uzaktaydım ancak, Balıkesir gündemini de yakından takip etmeye çalıştım. Bu arada Balıkesir’de gündem rutin. Farklılık arz edecek değişkenlikler pek yok. İki hafta içerisinde seyahatim süresince yol boyu gördüklerimi kısa ve öz sizlere aktarmak istiyorum.
Bursa’da havanın sıcak olması insanları bunaltmış ancak AVM’ler tıklım tıklım. Esnaf memnun.
Siyasilerin gündeminde yaşanan sel felaketi var. Bursa’dan, Büyükorhan’dan Orhaneli’ye Yıldırım’dan, Osmangazi’ye ve Büyükşehir’e kadar belediyeler iş makinelerini Bozkurt’a, Kastamonu’ya Ayancık’a yönlendirmiş.
Nasıl ama şaşırtıcı değil mi. Hint okyanusunun orta yerindeki bir ada ülkesinden arayıp sizden höşmerim istiyorlar… Balıkesir’in kaymaklısı, höşmerimi, peynirleri, eti ,sütünden elde edilen ürünlerine talep haberleri Türkiye’nin büyükşehirlerinin yanı sıra sınırları aşıp ta gelse?
Bildiğimiz bir gerçek var ki Dünya’nın her noktasında geleneksel Türk tatlılarına olan ilgi günden güne artıyor. Onlarca ülkede bayrak görevi gören Türk gastronomisinin göz bebeği olan bu lezzetler, dünyanın dört bir yanına yirmi dört ila yetmiş iki saat arasında ulaştırılıyor. Şimdi hemen hayal kırıklığına uğramayın istiyorum. Çünkü az sonra okuyacağınız haber Balıkesir’den değil ancak ülkemizin lezzet merkezlerince hazırlayıp sunabildiği hizmetle ilgili…
Baklavayı bilmeyen zaten kalmadı .Bu konuda güzel bir tanıtım atağı ile baklaya yiyen ünlüleri ve yabancı ünlüleri gördük zaten akıldaydı ancak yurtdışında da ‘Hımm nefiiis’ dedirtti.7’den 70’e duydu, duyuruldu baklava. Halada duyuruluyor. Kendi şehrimize dönüp baktığımızda gördüğümüz zenginliği lezzet adına aktaramamak oldukça garip. Üreticide motivasyon tanıtımda bir çelişki yumağı hakim…Şimdi şu habere bir göz atalım; 157 yıllık lezzet geleneği Hafız Mustafa’nın baklava gönderdiği en uzak destinasyon ise Hint Okyanusu’nun ortasındaki ada ülkesi Mauritus oldu. Pandemi dolayısıyla Türkiye’yi ziyaret edemeyen turistler baklava ve Türk lokumu hasretlerini giderebilmek için online siparişe yöneldi.
BALIKESİR’in milletvekilleri nerede ne yapıyor sorusu Balıkesir’de sık sorulan sorular arasında. Özellikle halkın merak ettiği ve takip etmeyi sevdiği siyaset tarzında, eleştiriden tutun Balıkesir’e ne kazandırdığı titizlikle, takip edilir sorup soruşturulur vekillerin…
Balıkesir’in 9 milletvekili var. Hemen hepsini hatırlatıp özellikle kadın bir milletvekilinden bahsedeceğim bugün. AK Parti’de Adil Çelik, Belgin Uygur, Mustafa Canbey, Mutlu Aydemir ve Yavuz Subaşı her biri ayrı özellikte ve farklı karakter özellikleri ile adından söz ettiriyor.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim zamanında heyecan yaratan bir isim olan CHP’nin Ahmet Akın’ı var birde Ensar Aytekin ve Fikret Şahin. Ayrıca İyi Parti’den istifa eden bağımsız vekil İsmail Ok var. Hepsi ile ilgili yazı dizimizi, yakın zamanda yaşama geçirip, halktan gelenleri de halka gidecek olanları da dizeceğiz satırlara.
Bizim Balıkesir’in kaderi değişim. Değişim güzel de ne konuda ve nasıl değişim?
Her konuda çabuk sıkılıyoruz. Ya da gelen gideni aratıyor denilen yönetimlere tanıklık ediyoruz. Şehir için yapılan her güzel işin ardında iyi niyet var ancak iş biraz ticari olunca ipin ucunu her daim kaçıran bizler, bir türlü doğru yolun izinden gidemiyor ha bire yol değiştiriyoruz.
-Bu arada hemen hatırlayalım Tren Garı’nın ön tarafında kavşakların dönüm noktasında bulunan I LOVE YOU BALIKESİR yazısını. İki üç eleştirmenin karşısında cesaretli bir duruş sergilenemediği için hemen değiştirilip Balıkesirspor logosu ilave edilen ve sevgi ifadesi olduğu halde kaldırılan o yazıyı…Oysaki turizm ve doğanın kalbi denilen şehirlerde bu gayet güzel, anlamlı ve kalıcı olabilirken bizde neden olamıyor?
Balıkesir’de durağan olmayan yaşamda, geri dönüşlü ve sürdürülebilir projeler dikkat çekiyor. Balıkesir için önemli taşıyan gastronomi, eğitim ve dünde, uyuşturucu ile mücadele için proje tanıtım töreni düzenlendi. Şehirde bir bütün anlayışı ile el ele veren kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların ortak noktada buluştuğu adımlar, valiliğin açık kapısından girdi…
Balıkesir Valiliği’nin Uyuşturucu ile Mücadele konulu proje tanıtım toplantısı davetine Balıkesir Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyet’i adına katılım sağladım. Bu imza töreninde gözlemlerimi paylaşmayı önemli buluyorum. Çünkü gençler söz konusu ise, cemiyetimizin faaliyetleri arasındaki gerek eğitim, gerekse uyuşturucu ile mücadele noktasında yaptığı yarışmalar, Balıkesir’de de basın mesleği adına ilkleri teşkil ediyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız ve okullardaki öğretmen, öğrencilerin duyarlılıkları ve katkıları ile BGYC olarak ,“Uyuşturucu İle Mücadelede Toplumun Rolü” konulu gerçekleştirdiğimiz yarışmada, yine gençlerimizin zihin haritalarına yerleştirdiği önemli çizgileri, gerek resimlerle gerekse kompozisyon ve şiirlerle takip etmiştik. Hepsine teşekkür ediyorum. Gençler, adeta berrak suların nasıl bulanık olabileceğini ve toplumdaki yansımalarını bizlere o çalışmalarında anlatmışlardı.
Başkan ve Vekillerden Kimler Gidecek Kimler Kalacak?
Babacan Balıkesir’den partisine kimler katılacak yanıtladı “irtibattayız” dedi.
Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Salı günü Balıkesir’de yeni kurduğu partinin Balıkesir’deki teşkilatları ve Balıkesir halkının isteklerinin ne olduğuna dair bir cadde ve sokak turu düzenledi.
Dünyada ve Türkiye’de etkisi hissedilen salgın yaşadığımız şehir olan Balıkesir’de de hala devam ediyor. Koronavirüsle mücadele adı altında yürütülen çalışmaların yanında “kontrollü” adıyla kademeli olarak kaldırılan kısıtlamalar, kontrolsüz bir yaşama kapı aralamaya devam ediyor.
Ayvalık’ta Büyükşehir Belediye Meclisi düzenlenecek hem de denizde…
Tarihte ilkleri yazan kalem olarak yola düşüyoruz Kamil beyle…