Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemSpor

Yeni Başlayanlar İçin Formula 1

Formula 1 izlemeye yeni başlayanlar için altın niteliğinde rehber sizin için!

 

Yeni Başlayanlar İçin Formula 1

Yeni Başlayanlar İçin Formula 1 rehberi ile sizlerleyiz. İşte tüm detaylar..

Formula 1 Nedir?

Formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir. F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşmaktadır.

Formula 1’de Kaç Takım ve Kaç Pilot Var?

Formula 1 2023 yarış programına 10 takım dahil edilmiştir. Her takım 2 pilot ile yarışlarda mücadele etmektedir. Bu da Formula 1 yarışlarında toplam 20 pilotun piste çıktığı anlamına gelmektedir. Formula 1’deki takım ve pilot sayıları sabit olmayıp yıllara göre değişiklikler göstermektedir.

Takımlar ve Pilotlar Nasıl Seçiliyor?

Formula 1 takımlarını oluşturmak ve  yarışlara devam etmek çok büyük yatırımlar ve büyük bütçeler gerektiren bir faaliyettir. Bu sebeple Formula 1’e katılmak oldukça pahalı ve zordur. Bununla birlikte FIA tarafından belirlenen tüm standartları karşılamak başlı başına büyük bir zorluktur. Ayrıca arka planda devasa bilgi birikimini de gerektirmektedir. Mevcut Formula 1 takımları bu çerçevede FIA tarafından kabul gören önemli organizasyonlardır.

Formula 1 pilotları ise çoğu zaman küçük yaşlardan itibaren karting ile yarış serüvenine atılmaktadır. Tek koltuklu yarış araçları sınıfındaki diğer deneyimleri de buna ekleyerek Formula 3 ve Formula 2 kariyerlerinde başarıya ulaşan pilotlar Formula 1 takımlarına geçmektedir. Buradaki başarı kriterini ortaya koyarken bu başarıyı dünya üzerinde aktif olarak sadece 20 kişinin sağlayabileceğini unutmamak gerekmektedir.

Yeni Başlayanlar İçin Formula 1

Pistler Nasıl Seçilir?

Formula 1 pistlerinin seçicisi Uluslararası Otomobil Federasyonu yani FIA’dır.  Çeşitli kapalı pistlerin yanı sıra Monaco gibi cadde pistlerini de yarış takvimi içerisinde değerlendirebilmektedir. İlk yarış İngiltere’deki Silverstone pistinde yapılmıştır. Ayrıca o günden bu zamana kadar toplam 72 pist yarışlara ev sahipliği yapmıştır.

Pist Uzunlukları

Formula 1 pistleri için sabit bir uzunluktan söz edilmemektedir. Genel olarak 4 ile 6 kilometre uzunluklarında pistlerde yarışlar düzenlenmektedir. Ayrıca Monaco pisti 3.337 metrelik uzunluğu ile en kısa pistlerin başında gelmektedir. Belçika’daki Spa-Francorchamps pisti ise 7.004 metre ile en uzun pistler arasında yer almaktadır.

Bayrakların Anlamları

Formula 1 yarışlarında pilotları bilgilendirmek ve yarışı kontrol altında sürdürebilmek için bayrakların önemli işlevleri bulunmaktadır. Damalı, sarı, mavi, kırmızı gibi çeşitli renk ve biçimlerde olan bayrakların her birinin ayrı ve önemli anlamları vardır. Bu konuda detaylı bilgi almak ve tüm bayrakların anlamlarını kavramak için S Sport Plus’ın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Formula 1

Puanlama Sistemi

Formula 1’de pilotlar ve takımlar her yarışın sonunda derecelerine göre puantaja tabi tutulmaktadır. Toplam 20 pilotun bulunduğu yarışlarda ilk 10 sırayı alanlar puan kazanmaktadır. Yarışı kazanan pilotlar 25 puan alırken ikinci ve sonraki sıralarda yarışı tamamlayan sürücüler 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 ve 1 puan ile ödüllendirilmektedir. Aynı puanlar takımların hesabına da yazılmaktadır. Bu şekilde bir sezonda en yüksek puanı toplayan pilot ve takım şampiyon ilan edilmektedir.

Antrenman ve Sıralama Turları Nedir?

Otomobilin ve pilotun piste adaptasyonu için antrenmanlar oldukça önemlidir. Ayrıca antrenman turlarında aracın son kontrolleri yapılırken pilotlar zemin ve virajlar hakkındaki son izlenimlerini almaktadır. Sıralama turları ise ertesi günkü yarışa kimin hangi sırada başlayacağını belirleyen bir tür yarıştır. Q1, Q2 ve Q3 olarak adlandırılan sekanslar pazar günkü yarışta kimin avantajlı sayılan pol pozisyonda başlayacağını belirlemesi bakımından önemlidir.

Yeni Başlayanlar İçin Formula 1

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu