Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündem

Yeni Müze Binası Ziyarete Açılıyor

İstanbul Modern’in yeni müze binası ziyarete açılıyor

Yeni Müze Binası Ziyarete Açılıyor

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi. İstanbul Modern’in yeni binası ve sergileri 4 Mayıs Perşembe günü itibarıyla ziyaret edilebilecek. Müzenin açılış töreni ileri bir tarihte gerçekleştirilecek.

İstanbul Modern’in yeni binası, Renzo Piano Building Workshop (RPBW) tarafından tasarlanmıştır. Türkiye’deki ilk proje olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca İstanbul’a nitelikli mekân kazandırma amacıyla her türlü kültür-sanat ve eğitim faaliyetine olanak tanımak üzere ziyaretçiyi odağına alarak planlanmıştır.

Açılış töreni ileri bir tarihte gerçekleşecektir. Ayrıca İstanbul Modern’in yeni binası, müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu’nun katkısıyla inşa edilmiştir. Ayrıca ana sponsoru Doğuş Grubu Bilgili Holding’in ortak katkıları bulunmaktadır.

10.500 metrekarelik kullanım alanıyla sergi ve programlara ev sahipliği yapmaktadır. Büyük sergi salonları, çok amaçlı mekânlar, ofisler, eğitim ve farklı kültürel etkinlikler ile diğer faaliyetler için alanlar barındırmaktadır. Boğaziçi’nin ışık yansımalarıyla pırıldayan sularından ilham alınarak tasarlanmıştır. Ayrıca üç boyutlu alüminyum panellerle kaplı cephesiyle günün her saatinde değişen güneş ışığı ve sudan gelen yansımalarla ışık ve gölge oyunları yaratmaktadır.

Şeffaf zemin katı

Zemin katta; ziyaretçilere daha çok alan yaratmak amacıyla ücretsiz olarak kurgulanmıştır. Kütüphane, bilgilendirme noktaları, eğitim atölyeleri, kafe ve mağaza bulunmaktadır.

Ayrıca şeffaf bir tasarıma sahiptir. Böylece ziyaretçilerin Tophane Parkı ve kıyı şeridi arasında güçlü bir bağ kurmasını sağlamaktadır. Binanın ana kütlesinin altındaki şeffaf cam çit ise çocuk atölyeleri için korunaklı bölümler sunmaktadır. Zemin kattaki şeffaflık üst katlardaki fuaye alanlarında da devam etmektedir. Böylece ziyaretçilerin binanın çevresiyle sürekli bir görsel etkileşim halinde olmasına olanak tanımaktadır. Binanın birinci katında fotoğraf galerisi, kısa süreli sergi salonu, eğitim ve etkinlik odaları bulunmaktadır. Aynı katta, İstanbul Modern’in Antrepo binasında olduğu gibi Boğaz ve Tarihi Yarımada manzarasına sahip terasıyla restoran konumlanmaktadır Müzenin koleksiyon ve süreli sergi salonları ise ikinci katta yer almaktadır.

Seyir terası

Boğaziçi ve Haliç’in buluştuğu özel bir konumda yer alan İstanbul Modern, binanın çatısını tamamen kaplayan yansıtma havuzu ve üzerine yerleştirilen platform ile suyun üstündeki kent yansımasıyla denizi bütünleştirerek benzersiz bir seyir deneyimi sunmaktadır.

Yeni müze binasına özel yapıtlar

Olafur Eliasson, yeni müze binası için özel olarak davet edilmiştir. Aynı zamanda Eliasson, mekâna özgü bir yerleştirme üretmiştir. Üç parçadan oluşan, “Senin beklenmedik seyahatin” adlı yapıt, binanın merkezindeki merdiven boşluğunda farklı katlara yayılarak izleyiciye dinamik bir müze deneyimi sunmaktadır.

Refik Anadol’un “Sonsuzluk Odası: İstanbul Boğazı” adlı mekâna özgü yerleştirmesi ise İstanbul Boğazı’ndaki anlık meteorolojik dönüşümle ilgili veri ve temalara odaklanmaktadır. Yapıt, 360° aynalı bir odada anlık verileri dijital teknolojiler kullanarak işlenmektedir ve hareketli görseller yaratmaktadır.

Yeni Müze Binasına Özel Yapıtlar

Yeni Müze Binası Ziyarete Açılıyor

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu