YaşamGündemYaşam Tarzı

2024’ün Trendi Balıkesir’de Kız Evi Ev Baklavası

2024’ün Trendi Balıkesir’de Kız Evi Ev Baklavası

Erkek Evi Fıstıklı Baklava Sever

Tatlılar arasında hamuruyla ayrı bir lezzet kazanan baklava çeşitleri Türkiye’de önemli bir yer tutar. Balıkesir’de farklı illerin adıyla satışı yapılan bakla çeşitleri arasında Balıkesirlilerin yaptığı ev baklavaları da baklavacı dükkanlarında bulunur. Ev baklavasına rağbet hergeçen gün artmaktadır. Özellikle verilen emekle lezzeti artan ve talep gören bir baklava çeşididir ev baklavaları.

2024’ün Baklava Çeşitleri

Baklava çeşitleri arasında cevizli baklavalar Balıkesir ve ilçelerinde daha çok sevilir. Hediyelik olaraksa genellikle fıstıklı çeşitleri tercih edilir. Günümüzde bir tepsi baklava Bin 200 TL’den Bin 500’e kadar kiloya ve çeşide göre artan fiyatlardadır.2024’ün baklava çeşitleri arasında ev baklavası en çok rağbet alan baklavadır. Yapımı bir o kadar zahmetli olan  baklavanın fiyatı ise en uygun çeşit olarak karşımıza çıkar. Özellikle söz ve nişan yapacaklar kız evine fıstıklı baklava götürürken ev baklavası ise erkek evine kız evi tarafından götürülen bir çeşittir.

2024’Ün Trendi Balıkesir’de Kız Evi Ev Baklavası

Baklava Ustasından Hediyelik Baklava Yorumu

Baklava, 2024 yılının Ramazan ayında da tatlı severlerin dikkatini çekmeye devam ediyor. gazetemerhaba.com  olarak Balıkesir merkezde işletmeci Fikret Afacan ile yaptığımız sohbetle bayram ve özel günlerde tercih edilen baklava hakkında merak edilenleri sizin için konuştuk.

Baklava En Güzel Hediye

Türk gelenek ve kültürünün bir parçası olan baklava, özellikle bayram günlerinde sofralarımızı renk katmaya devam ediyor. Geleneklerimizin bir parçası olan hediyeleşme konusunda da sevgi bağlarını arttıran bir çeşit olarak günümüzde kullanılıyor.

Misafirliğe Boş Gidilmez

Fikret Afacan, “Bizim geleneklerimizde hediyeleşmek diye bir şey var. Bir yere giderken veya bir yerden davet geldiğinde elimizin boş gitmemesine önem veririz. Vatandaşlar genelde tatlı alır veya hediyelik bir şey alabilirler. Ama Balıkesir’de “tatlı yiyelim tatlı konuşalım” fikrinden yola çıkarak, tatlı almayı tercih eden insanlarımız çok. Ama elimizde mutlaka bir şeyler ile gideriz. Bir misafirliğe dahi gitsek çay içeceğiz veya kahve içeceğiz hemen yanında bir lokum, tatlı alıp götürürüz. Bu bizim geçmişten bugüne süregelen bir gelenek. Türk Milleti sever yardımı, sevgiyi, bağları güçlü tutmayı .”dedi.

Kız Evi Severse Şekerli Yapar

Bigadiçli Esma Unak yeni evleneceklerin söz ve nişan sırasında karşılıklı götürülen baklava tepsileri için ilginç bilgiler verdi. Cevizi bol olan Bigadiç, İvrindi, Kepsut gibi ilçelerde cevizli baklavaların öne çıktığını söyleyen Unak, “Kız evi cevizli ev baklavası yapar erkek evi kendisi baklava yapmaz hazır alır oda genellikle fıstıklı baklava olur” dedi. Kırsalda yeni evlenecek gençlerin kız evi ise komşularının biraraya gelerek açtıkları hamurlarla tek tek kat haline getirilip bölgenin cevizi ile süslenen baklavaların tadının ayrı olduğunu söyledi. Şerbetininse isteğe göre hafif yada çok şekerli olarak ayarlanabildiğini bunu da kız evinin çok sevdiyse şekeri doldurup baklavayı ıslatarak erkek evine göndermesinin ayrı bir mesaj olduğunu dile getirdi.

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu