GündemBalıkesir Merhaba Blog Yazılarıİlçe HaberleriYaşam

34 Yıllık Fırıncıdan Ramazan’ın İncisi

34 Yıllık Fırıncıdan Ramazan’ın İncisi. Bülent Sülün Balıkesir’de 34 yıldır fırıncı esnafı olarak çalışıyor. Bülent Sülün, Ramazan pidesi ve normal ekmeğin yapılışı arasındaki farkları anlattı. Fırıncı Sülün, Ramazan pidesini yapmanın daha zahmetli olduğunu ifade ederken, işin ince detaylarını paylaştı.

34 Yıllık Fırıncıdan Ramazan’ın İncisi. 34 yıldır Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki Gazi Matador Ekmek Fırını’nda çalıştığını belirten Bülent Sülün, bu mesleği çocukluktan beri yaptığını ifade etti. Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti pide ile normal ekmek arasındaki işlem farklılıklarını anlatan Bülent Sülün, “Ramazan pidesinin hamuru da normal ekmek hamuru gibi yoğuruluyor, fakat farkı unun erimesi” dedi.

“Ramazan Pidesinin Hamuru 1.5 Saatte Oluyor”

İlk temel farklılığın unun erimesi olduğunu belirten Bülent Sülün, “Ramazan pidesinde un cıvık cıvık hale geliyor, eriyor yani. Normal ekmek hamuru yarım saatte oluyorsa Ramazan pidesinin hamuru 1.5 saatte oluyor bu yüzden. Normal ekmekte un erimiyor. Farkı burada” bilgisini paylaştı.

Ramazan Pidesinin Pişme Süresi Daha Fazla

Bülent Sülün Ramazan pidesinin normal ekmekten bir farkının da pişme süresi olduğunu ifade etti. Sülün “Aşağı yukarı pişme sürelerine baktığımızda farklılık görülüyor. Pidenin 20 dakikada olduğunu ama normal ekmeğin ise 13-14 dakikada piştiğini söyleyebilirim. Ramazan pidesini yapmak, normal ekmeğe göre daha zahmetli” dedi.

Ramazan Pidesi Nasıl Yapılıyor?

Bülent Sülü, Ramazan pidesinin yapım aşamalarına da bahsetti. Sülün, “Daha sonra kesim aşamasına geliyoruz. Gramajına göre kesilen hamurlar arabaya yüklenip buharlığa koyuluyor. Buharlığa koyulmasının sebebi genleşmesinin sağlanması. Genleşen hamura ardından tırnaklama dediğimiz işlemi uyguluyoruz. Üstüne baklava deseni şekli veriyoruz. Şekli verdikten sonra hamuru elle açıyoruz. Açılan hamura bol susam ekliyoruz ve pideyi fırına hazır hale getiriyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Haber: Mustafa Sülün

Daha fazla haber için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu