Balıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan HaberlerGündemYaşam

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü, insanlara çevre dostu olmayan faaliyetlerini durdurarak doğayı ve dünyayı korumalarını hatırlatmak için kutlanmaktadır. Bugünün tarihi, önemi ve teması hakkında detaylı bilgileri sizinle paylaşıyoruz

 

5 Haziran Dünya Çevre Günü

5 Haziran Dünya Çevre Günü anlam, tarih ve önemi…

ÇEVRESEL SORUNLARA FARKINDALIK

Her yıl 5 Haziran’da dünyanın her yerindeki insanlar, topluluklar ve kuruluşlar “çevresel sorunlar” konusunda farkındalık yaratmaktadır. Ayrıca bu sorunlar konusunda harekete geçmek için Dünya Çevre Günü’nünde bir araya gelmektedir. Ayrıca doğal kaynakları korumak için acil ihtiyaç konusunda farkındalık yaratmak için pek çok çalışmalar başlatılmaktadır.

Dünya Çevre Günü, bireylere, insan faaliyetlerinin çevreyi nasıl etkilediğini düşünme şansı vermektedir. Bununla birlikte onları sürdürülebilen bir şekilde yaşamak için daha iyiye doğru değişmeye motive etmektedir. Gelecek nesiller için daha yeşil ve daha yaşanabilen bir gelecek yaratmak amaçlanmıştır. Kısacası uluslararası çalışmalar için bir katalizör görevi görmektedir.

ÇEVRE GÜNÜNÜN TARİHİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, çevresel zorluklar konusunda halkın farkındalığını artırmak ve eylemi teşvik etmeyi amaçlamıştır. Bunun için ise 1972’de Dünya Çevre Günü’nü kurmuşlardır. O zamandan beri çevre savunuculuğu için en büyük küresel mekan haline gelmiştir ve her yıl 5 Haziran’da kutlanmaktadır.

İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı, Dünya Çevre Günü’nün başladığı yerdir. Dünya liderleri ve delegeleri, çevresel endişeleri ele alma konusundaki acil ihtiyacı kabul etmişlerdir. Ayrıca bu zirve sırasında farkındalığı ve eylemi teşvik etmek istemişlerdir. Bu nedenle Dünya Çevre Günü’nü yaratmaya karar vermişlerdir.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

GÜNÜN ÖNEMİ

5 Haziran 1972’den bu yana, tartışılması ve üzerinde durulması gereken yeni bir çevre konusu üzerinde durulmuştur. Böylece bu konu mümkün olan en kısa sürede çözülmektedir. Bunlar iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik, sürdürülebilir tüketim ve yenilenebilir enerji gibi konularını kapsamaktadır.

Dünyanın dört bir yanından topluluklar, kuruluşlar, hükümetler ve bireyler, artık gerçekten küresel bir hareket olan Dünya Çevre Günü’nü yaratmak için güçlerini birleştirmiştir. Ayrıca çevresel projeler, düzenleyici değişiklikler ve halkı bilinçlendirme kampanyaları için bir katalizör görevi görerek insanları ve toplulukları dünyanın refahı için harekete geçmelerine teşvik etmektedir.

TEMASI

5 Haziran 2023 Dünya Çevre Günü teması #BeatPlasticPollution kampanyası kapsamında “plastik kirliliğine” yönelik çözümlere odaklanmıştır.

Dünya plastik tarafından yutulmaktadır. Her yıl yarısı yalnızca bir kez kullanılmak üzere tasarlanan 400 milyon tondan fazla plastik üretilmektedir. Bunun da yüzde 10’dan azı geri dönüştürülmektedir. Ayrıca bugün plastik, gezegen için en büyük tehditlerden biri haline gelmiştir.

Bu yıl, Plastik kirliliğine çözüm bulma sözü veren Hollanda ile ortaklaşa Fildişi Sahili tarafından düzenlenmektedir.

Dünya Çevre Günü, ağaç dikme, temizlik çalışmaları, politika savunuculuğu dahil olmak üzere çeşitli girişimlerle yönelik motive etmeye devam etmektedir. Gezegenimizin sağlığını korumanın hem şimdiki hem de gelecek nesiller için çok önemli olduğunu hatırlatmaktadır.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Ayrıca ilginizi çekebilir

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu