GündemDünyadan Haberler

TÜLÜTABAKLAR TANITILDI

Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi kapsamında Tülütabaklar tanıtılarak, Balıkesir’in kültürel ve sosyal yaşama etkileri anlatıldı.

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt,  Arş. Gör. Pelin Yağcı ve Arş. Gör. Gülhan Yalın tarafından yürütülen çalışma Balıkesir ili somut olmayan kültürel miras unsurlarından biri olarak değerlendirilebileceği Tülütabaklar ve Tülütabaklar’ın ortaya çıkış rivayetleri bakımından dikkat çekti.

Milli Mücadelenin Simgesi

Tülütabaklar, Milli Mücadele döneminde Balıkesir’i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerine özel deriden kıyafetler yapan ve özel kıyafetleri dışında vücutlarının açıkta kalan kısımlarını da siyaha boyayan, tabakhanede çalışan debbağların (tabak, deri işçisi) kahramanlık hikayesi, Balıkesir’in mistik kahramanları olarak bilinmektedir. Arş. Gör. Gülhan Yalıntarafından sözlü olarak sunulan bildiride; Tülütabaklar’ın ortaya çıkış rivayetleri, gösteriler için hazırlanma süreçleri, gösterilerde kullandıkları kıyafetlerde yer alan unsurlar hakkında detaylı bilgiler verildi. Tülütabaklar’ın günümüzde 6 Eylül Balıkesir’in kurtuluş günlerinde yılda bir defa sergiledikleri gösteriden bahsedilerek, ulusal tanıtımın arttırılması ve uluslararası alanda da tanıtımının yapılması ile UNESCO Somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilebilecek kültürel bir değer olduğuna vurgu yapıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu