Köşe Yazıları

En Kötü İnsan. ..

En Kötü İnsan. ..

“(Ey münafıklar!), siz de tıpkı, sizden öncekiler gibisiniz: Onlar sizden daha güçlü, malları ve çocukları daha fazlaydı. Onlar paylarına düşenden faydalanmışlardı. Sizden öncekilerin, paylarına düşenden faydalandığı gibi siz de payınıza düşenden öylece faydalandınız ve onların daldığı gibi, siz de (dünya zevkine) daldınız. İşte onların dünyada da ahirette de amelleri boşa gitmiştir. İşte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir.”Tevbe, 69

 “İnsanlardan gizler de Allah’dan gizlemezler. Hâlbuki geceleyin, O’nun razı olmadığı sözü düzüp kurarken Allah, onlarla beraber idi. Allah yaptıklarını kuşatıcıdır.” (Nisâ, 108)

Peygamberimiz  Efendimiz sav buyurmuşlardır. “İnsanların en kötülerinden birisi de ikiyüzlü olandır ki bazı insanlara bir yüzü ile diğerlerine öbür yüzü ile gelir. Bu dünyada ikiyüzlü olan kimsenin kıyâmet gününde ateşten iki dili olacaktır.” (Buhârî, Menakıb, 1, Edeb, 52; Müslim, Birr, 98-99)

İlgili Makaleler

Ebû Hüreyre ra bir rivayetinde Peygamberimiz sav’in  şöyle buyurduğunu işittim der.

“Siz insanları madenler (gibi cins cins) bulursunuz. Onların Câhiliye döneminde hayırlı ve değerli olanları, şayet dini hükümleri iyice hazmederlerse İslâmiyet devrinde de hayırlıdırlar. Siz yine en hayırlı kişileri, yöneticilik işinden hiç hoşlanmayanlar olarak bulursunuz. Siz, en kötü kişileri de ikiyüzlüler olarak bulursunuz ki onlar, birilerine bir yüzle diğerlerine başka yüzle gider gelirler.” (Buhârî, Mekâkıb 1; Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 199)

Ammâr bin Yâsir ra anlatıyor : “Zü’l-Uşeyre Gazâsı’nda Ali bin Ebî Tâlib ile yol arkadaşı idik. Resûlullah Zü’l-Uşeyre’de konaklayınca, Müdlic Oğulları’ndan bazılarının su ve hurma üzerindeki çalışmalarına baktık.

Hz. Ali ra bana: «Şu kavmin yanına varıp nasıl çalıştıklarına bir baksak olmaz mı?» dedi. Ben de: «Gitmek istiyorsan gidelim» dedim. Birlikte gittik, yanlarına vardık ve yaptıkları işleri bir müddet seyrettik. Sonra üzerimize bir uyku çöktü. Ben ve Ali ra gidip küçük bir hurma ağacının altındaki yumuşak toprak üzerine uzanınca uyuyakaldık. Vallahi, Resûlullah Efendimiz sav, yanımıza gelip ayağıyla dokununcaya kadar uyanamadık! Uyurken toza toprağa bulanmışız. Allah Resûlü sav, Ali bin Ebî Tâlib’i toza topraklara bulanmış görünce:

«Sana ne oldu Ebû Türâb?» diye sordular. Sonra da:

«Size insanların en haydudu ve en yaramazı olan iki kişiyi haber vereyim mi?» buyurdular.

«Evet, ey Allah’ın Resûlü, haber verin!» dedik. Resûlullah Efendimiz:

«Biri, Sâlih as devesini öldüren Semud kavminin Uhaymir’idir. Diğeri de ey Ali, seni şöylece vuracak olandır!» buyurdular ve başının neresine vurulup sakalının nereye kadar kana boyanacağını gösterdiler.” Ahmet bin Hanbel, Müsned,IV, 263; İbni Hişam, II, 236-237; Taberî, ,Tarih, II, 261

Rabbimiz bizleri ve tüm inananları hâlis mümin eylesin. ..

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu