GündemKöşe Yazıları

KUTLU DOĞUM

Hz. Muhammed Peygamberimizin doğduğu haftaya denir. Ancak her yıl 14-20 Nisan arası diyanet işleri tarafından organize edilerek kutlanan bu haftanın Hz. Muhammed’in gerçek doğum tarihi ile bir alakası yoktur. Diyanet işleri 1989 yılında Peygamber Efendimizin doğum kutlamasını sabitlemek amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasını kutlu doğum haftası olarak ilan etmiş ve yürürlüğe koymuştur.

Hz Muhammed Hicri takvimde ki Rebiülevvel ayının 12. si günü dünyaya gelmiştir. Peygamberimizin dünyaya geldiği gün Mevlid Kandili olarak kutlanmaktadır. Yani her yıl Nisan 14-20 günleri arası kutlanan kutlu doğum haftası, peygamber efendimizin doğduğu gerçek ay değildir. Ancak maksat bu günü sabitleyip Müslümanlara Peygamber Efendimizi hatırlatmaktır.

Peki kutlu doğum haftası ne zamandan beri kutlanıyor derseniz aslında kutlu doğum haftası 1989 yılında Mevlid Kandilinin (Rebiülevvel’in 12’si)  Peygamberimizin miladi doğum günü olan 20 Nisan’a denk gelince o hafta kutlu doğum haftası ilan edilmiş. Bir kaç yıl sonra Mevlid Kandili ile Kutlu Doğum Haftası denk gelmemeye başlamış. Malum Hicri Takvim ile Miladi Takvim arasında gün farkı var. 1994 yılında Kutlu Doğum Haftası uygulaması Miladi Takvime sabitlenmiş. Yani Kutlu Doğum Haftasını bir tek biz kutluyoruz? Muhtemelen diğer Müslüman Ülkeler; Mevlid Kandili varken bir de Kutlu Doğum Haftası diye bir şeye ihtiyaç duymamışlar, sadece bizim ülkemiz ihtiyaç olarak görmüş. Önceki yıllarda da yüz yıllarda da benzer uygulamalar olmuş ama bunu miladi takvime göre kutlayan sadece bizim ülkemiz.

Kuran’da Kadir Gecesi dışında işaret edilen önemli bir gece bulunmamaktadır. Kadir Gecesi dışında mübarek geceler olarak bilinen kutlamalar, Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’in Muhammed’in doğum günü kutlaması için başlattığı Mevlit Kandili örneğinde olduğu gibi Muhammed bin Abdullah’ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti padişahları tarafından başlatılan gelenekselleşmiş uygulamalar olarak kalmış. İslam dininde herhangi bir kaynağa dayanmadan kutlanılan bu hafta bir bid’at’tır.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu