GündemKöşe Yazıları

SALİH BOZOK VE KARA ŞEHİTLERİMİZ

Bugün 25 Nisan  1915. Gelibolu Yarımadasına yapılan çıkarmayla başlayan Çanakkale Kara Savaşlarıdır. 9 Ocak 1916 ya kadar süren çok kanlı muharebelerin yer aldığı, 8,5 aylık bir kahramanlık öyküsü, Çanakkale Savaşının kahramanlık hikayelerine, anılarına esas olan kısmı işte bugün başlamıştır.

Atatürk’ün Türk ve dünya askeri tarihine adım attığı, askeri dehalığını ispatladığı kara savaşıdır. Bu nedenle her yıl 25 Nisan günlerinde ülkemizde  sadece Gelibolu Yarımadasında Uluslar arası Tören yapılır. Biz töreni resmi olarak Çanakkale Kara Savaşları’nın Yıldönümü diye adlandırırken, Savaşın mağlupları bu günü Anzak Günü ( Anzac Day) olarak anıyorlar. Özellikle Avustralya ve Yeni Zelandalılar hem ülkelerinde bu günü coşku ile kutlarken bütün dünyadaki elçiliklerinde ise sabahın 05,30’unda bu savaşta şehitlerini,atalarını anıyorlar.

Peki Anzak Nedir Bilirmiyiz?

Anzak sözcüğü, Avustralya ve Yeni Zelanda kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır.  Mısırda kurdukları ordugahlarında Avrupa’da savaşacaklarını beklerken, Türkiye’nin bile nerede olduğunu dahi bilmeden Gelibolu’da, savaşta yerlerini almışlardı. Çanakkale savaşları sırasında İngilizlerin hazırlamış olduğu ordularda yer alan bu Avustralyalı ve Yeni Zelandalı insanlar, hiç tanımadığı topraklarda ve hiç bilmediği insanlarla, ayrıca neden ve hangi amaçla savaştıklarını dahi bilmeden, mücadele vermiş, bu mücadele sonucunda ellerinde kocaman bir hiçle dönmüşlerdir. Anzakların Gelibolu Yarımadası’ndaki savaşlarda verdikleri kayıp; 26.094’ü Avustralyalı, 7.571 i Yeni Zelanda’lı olmak üzere toplam 33.665’tir. Her yıl Çanakkale’ye bu törenlere katılmak için ortalama 15-25 bin civarında Anzak torunu ülkemize gelmekteler.

Biz öyle bir liderin torunlarıyız ki, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK Çanakkale Savaşının ardından Anzak Annelerine yazdığı şu mektupta O’ nun büyüklüğünü anlayabiliriz..

“Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar!
Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle
yanyana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı
dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu
topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

************************************

Salih Bozok, Mustafa Kemal’in yaveri.

Ata’m saat 9’u 5 geçe gözlerini kapattığında Salih Bozok yanındaydı. Günlerdir başucunda dua ediyordu. Atatürk ruhunu teslim ettiğinde, gözyaşları sel oldu eğildi, elini öptü,bu ayrılığa dayanamazdı,çünkü onlar Selanik’ten beri yanyanaydılar, koşarak odasına girdi, beylik tabancasının tetiğine bastı. Bir çoğumuz Atamızın yaverinin de 10 Kasım da hayata gözleri yumduğunu düşünür, ölmedi Yaver Bozok..

Saat 9’u 25 geçe; matem halindeki Dolmabahçe Sarayın da Kanlar içinde yerde yatıyordu. Mermi kalbini sıyırmış, iki üç milim yanına saplanmıştı. Canlı cenaze gibi yaşamaya devam etti.  25 Nisan 1941’de hayata gözlerini yumdu. Selanikten beri yoldaşı olduğu arkadaşı, kardeşi,canını bile vermeye hazır olduğu dostuna ATATÜRK’e kavuştu.

Kara Savaşlarımızın başladığı 25 Nisan günü Kara Şehitlerini Anma Günü’nde tüm şehitlerimizi ve Salih Bozok’u ölümünün 77.yıl dönümünde saygı ve minnet ile anıyorum.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu