SağlıkGündem

Alzheimer Erken Tanısında Yeni Çığır

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bilim insanları, tükürükten alınan örneklerle genetik testlerin yorumlanması yoluyla erken evre Alzheimer riskini tespit eden bir yapay zeka tabanlı teknoloji geliştirdi.

Alzheimer Erken Tanısında Yeni Çığır

Alzheimer Erken Tanisinda Yeni Cigir 1
Alzheimer Erken Tanısında Yeni Çığır

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında tamamlanan projenin ilk prototipi hayata geçti. İlerleyen aşamalarda klinik çalışmaların da yer alacağı proje, beynin şifrelerinin incelendiği Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (NÖROM) yürütülecek.

Tıp ve Yapay Zeka Birleşiyor

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, tıp doktoru geçmişine sahip olup biyoenformatik alanında ABD’de doktora eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye döndüğünü belirtti. Son, ODTÜ’nün bu alandaki ilk lisansüstü programının başlamasına katkı sağladığını ve son 10 yıldır tıp ve yapay zeka alanlarını birleştiren araştırmalar yaptıklarını ifade etti. Son, ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nün laboratuvar ortamında veri üretimi, analizi ve yapay zeka modellerinin moleküler testlerle doğrulamasını yapabilme yeteneğine vurgu yaparak, sağlık bilişimi alanında radyolojik görüntülerin bilgisayar ortamında modellemesine dayalı tanı sistemlerinin geliştiğini belirtti.

TÜBİTAK Projeleriyle Desteklenecek

Alzheimer hastalığına erken tanı için özelleşmiş testlerin bulunmadığını vurgulayan Son, son 10 yıldır biyoinformatik bölümünde Alzheimer hastalığına odaklandıklarını ifade etti. Son, uluslararası çalışma gruplarının oluşturduğu 3 büyük veri seti altyapısını kullanarak yapay zeka yardımıyla erken evre risk göstergesi olabilecek genetik profilleri tespit ettiklerini aktardı. Projeleri kapsamında geliştirdikleri moleküler tanı kiti prototipi ile Alzheimer hastalığının en erken aşamasında kişilerin risklerini tespit etmeyi hedeflediklerini belirten Son, prototip aşamasına gelen projelerinin ikinci fazını büyük ihtimalle bir TÜBİTAK projesiyle desteklemeyi planladıklarını dile getirdi.

Analizler Hastalık Riskini Belirleyecek

Aydın Son, elde ettikleri sonuçları optimize etmek için geniş çaplı klinik çalışmaları NÖROM’da gerçekleştireceklerini açıkladı. Projelerinin hedefinin doktorlara tanıda destek olmak olduğunu vurgulayan Son, klinik araştırmalarının başlamasıyla semptomları olan kişilerin yönlendirileceğini ve bu kişilere yapacakları genetik analizlerle hastalık riskini belirleyeceklerini belirtti. Son olarak, Alzheimer’da erken tanının önemine değinen Aydın Son, beyindeki dejeneratif olguları engelleyemese de yavaşlatmak için bazı yöntemlerin literatüre girdiğini ve bu noktada yaptıkları araştırmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Haber: AA

Alzheimer Erken Tanısında Yeni Çığır

Akraba Evlilikleri “Balon Çocuk” Hastalığını Tetikliyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu