Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Akraba Evlilikleri “Balon Çocuk” Hastalığını Tetikliyor

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Karaatmaca, "balon çocuk" olarak bilinen kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliğinin akraba evlilikleri ile ilişkisine dikkat çekti.

Akraba Evlilikleri “Balon Çocuk” Hastalığını Tetikliyor

Özellikle bebeklerde ciddi hayati risklere yol açan ve halk arasında “balon çocuk” hastalığı olarak bilinen kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliği, akraba evliliklerinin en önemli nedeni olarak öne çıkıyor. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Karaatmaca, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Nadir Ancak Önemli Bir Hastalık

Doç. Dr. Betül Karaatmaca, primer immün yetmezliğin özellikle bebekler ve çocuklarda nadir görülen ancak ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğunu belirtti. “Balon çocuk” olarak da bilinen ağır kombine immün yetmezliğin, özellikle ilk yaşta belirtiler gösterdiğini ifade etti.

Akraba Evlilikleri ve Kalıtsal Hastalıkların Bağlantısı

Karaatmaca, hastalığın en önemli nedenlerinden birinin akraba evlilikleri olduğunu vurgulayarak, “Akraba evliliği ya da ailede immün yetmezlik nedeniyle kaybedilen bebek, çocuk ölümü olması bize bu hastalığı düşündüren, uyaran en önemli bulgular.” dedi.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Hastalığın erken tanı ve tedavi gerektirdiğini vurgulayan Karaatmaca, “Bebeklerin erken tanıyla, etkin tedavisine başlanamazsa maalesef 1 yaş civarında kaybediliyorlar.” şeklinde konuştu. Kemik iliği nakliyle tedavi edilebilen hastalığın, erken dönemde yapıldığında yüzde 95’lere varan başarı oranı sağladığını da belirtti.

Akraba Evliliklerinin Azaltılması Mesajı

Bilkent Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, nadir hastalıkların önemine dikkat çekerek, akraba evliliklerinin azaltılmasının nadir hastalıkların önlenmesi adına büyük bir adım olacağını belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından hastalara hizmet verdiklerini ifade eden Özbek, akraba evliliği bulunan ve kalıtsal hastalık belirtileri gösteren ailelerin çocuk immünoloji kliniklerine başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Haber: AA

Sepsiste Erken Teşhis Kritik Önem Taşıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu