GündemÖzel Haberler

ANADOLU EKMEĞİ

Doğal gıdalardan beslenmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Balıkesir’de hormonsuz, ilaçsız, katkısız ürünleri tüketmek isteyenler, “Yaşam Dostu Ürün Grubu”nu seçiyor. Yaşam Dostu Ürünler grubu tarafından doğal yollardan sağlanan ürünlerin içinde bu günlerde en büyük ilgiyi Anadolu Ekmeği görüyor.

 

Kimyasal madde yok

Yaklaşık üç yıl önce 15 kişiyle yola çıkan, bugün sayıları 60’ı aşan “Yaşam Dostu Ürün Grubu” üyelerinden Gül Zeybek, yaptığı açıklamada son derece sağlıklı ve doğal, her yaştan bireyin tüketebileceği ekmek yaptıklarını söyledi. Mayasını bile kendilerinin çoğalttığı ekmekte hiçbir katkı maddesi olmadığını vurgulayan Zeybek, kimyasal madde kullanmadıklarını belirtti.

“Yerel tohumları koruyoruz”

Üretimini yaptıkları ekmekte altı çeşit organik buğday bulunduğunu ifade eden Zeybek, “Bölgede köse, karakılçık, kızılca, sarı, çavdar ve cumhuriyet adını taşıyan buğday çeşitleri üretiliyor. Ekmek yapımında genetiği değiştirilmemiş eski uzun saplı buğdayları kullanıyoruz. Yüzde 10 oranında da kara yerli çavdar katıyoruz. Bunları ilaç ve kimyasal gübre kullanmayan küçük üreticilerden alıyoruz. Bunun için üreticiyle protokol imzalıyoruz. Aldığımız doğal buğdayları eski bir taş değirmende öğütüyoruz, sonrasında ise belirli oranda eski buğday unlarını karıştırıp yaşam dostu gerçek ekmeğimizi yapıyoruz. Eskiden üretilen Anadolu ekmeğini doğal haliyle yeniden yaptık. Ekmeğimizi, meşe yakılan odun fırınlarında pişiriyoruz” bilgisini verdi.

‘Bölgemizin Buğdayı’

Endüstriyel üretimin ucuzluk ve uzun raf ömrü için ürünlerde kimyasal kullandığı gerçeğinin pratikte yaşandığını anlatan Zeybek, “Biz de bir araya gelen aileler olarak bu gıda sisteminden kurtulalım istedik. Kimyasal olmayan, doğru yöntemlerle üretilen ürünleri bulup aramızda paylaşalım diye bu grubu oluşturduk ve ekmekten başladık. Köylünün ürettiği kimyasalsız ürünlere talip olduk. Bu şekilde çalışmalara başladık. Bununla ilgili de oluşturduğumuz internet sayfasında bir açıklama yayınladık” dedi.

Bu ürünleri seçmekle yerel tohumları da koruduklarını ifade eden Zeybek, bunu ekmekte başardıklarının altını çizerek, “Ekmeğimizi bölgemizin yerel tohumlarından üretilen buğdaylardan yapıyoruz. Bunlar uzun saplı buğdaylardır. Uzun saplı buğdayların, endüstriyel amaçlılar gibi boyları kısaltılmamış, cüceleştirilmemiş, vitamin değerleri azaltılmamıştır” diye konuştu.

 

‘Yerel Üretim’

 

Zeybek, sağlıklı beslenmek için; GDO’dan uzak, endüstriyel tarım ürünleri yerine geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerin tüketilmesinin, Yaşam Dostu Ürün Dayanışma Üretim ve Paylaşım Grubu olarak tüketicilere bir seçenek olarak sunulduğunu belirtti. Geleneksel tarım ürünlerinin yerel, nesilden nesile  geçen atalık tohumlara dayalı ve çeşitliliği barındırdığını ifade eden Gül Zeybek, “Endüstriyel gıda petrole dayalı, atık ve kirlilik yaratan, monokültürü esas alan sürdürülemez bir sistem sunduğu halde; geleneksel tarım ürünlerinde biyoçeşitliliği ve besin değeri yüksek, kimyasal gübrenin ve böcek ilacının kullanılmadığı, atık ve kirlilikten uzak çevreci ve sürdürülebilir bir üretim ve tüketim modelini bizlere sunmaktadır” dedi.

Yaşam Dostu Ürün Grubu olarak; güvenilir ve adil gıda üretimini esas alarak tüketicilere endüstriyel ürünler yerine sağlıklı gıdaları tüketmeleri için imkan sunduklarını anlatan Zeybek, “Yerel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için tüketici ile yerel üreticinin buluşturulmasını ve güvenilir tohumun temin edilerek nesilden nesile aktarılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Yaşam Dostu Ürünlerin sayısı artıyor    

5-6 çeşit uzun sap, eski sert-yumuşak buğdayı ve (%10 oranında) eski-yerel çavdarı su değirmeninde öğüterek elde edilen kepekli ve rüşeymli (özlü) tam buğday unu  karışımından, geleneksel olarak, ekşi mayalı ve katkısız yoğurup elde ettiğimiz hamuru yeterince dinlendirip taş fırında meşe odunuyla pişirerek 1 kilogramlık Yaşam Dostu Ekmek üretiliyor.

Dursunbey Kavacıktan

Ekmek yapılan tam buğday unu, genetiğiyle oynanmamış, yerli mısır, genetiğiyle oynanmamış bu senenin yerli mısırlarından öğüttürülen mısır unu, katkısız, kimyasal gübre kullanılmadan üretilen yerli kuru bakla içi. Doğal, kimyasal gübre kullanmadan Dursunbey Kavacık’ta üretilen kırmızı nohut. Uzun sap yerli sarı-kırmızı buğday’dan bulgur. Tam buğday unundan ev yapımı Erişte, mantı, Küçükkuyu’dan erken hasat, elle toplama, bekletmeden soğuk kontine edilmiş naturel sızma Zeytinyağı. Havran Sarnıç köyünden doğal, katkısız yeşil ve siyah zeytin.

Kepsut yaylaları

Balıkesir Dursunbey-Kepsut yaylalarından kara çaltı çiçeği ağırlıklı bahar balı, Erzincan Pülümür yaylalarının 250 çeşit endemik çiçek türünden, polen oranı yüksek Karakovan balı, Balıkesir’in Balya ilçesi Ören köyünden katkısız ve doğal Üzüm pekmezi. Balıkesir Bigadiç ilçesinden yerli susamdan çifte kavrulmuş tahin, 84 mineralli, doğal, işlenmemiş Çankırı Kaya tuzu. Doğal beslenen ve serbest dolaşan kara keçi, koyun ve kara inek sütünden geleneksel ve yerel yöntemlerle dağ köylerinde üretilmiş peynir.

Bigadiç Dağlarından

Geleneksel ve katkısız yöntemle, doğal beslenen ve serbest dolaşan inek sütünden üretilen tereyağı. Serbest dolaşan ve doğal beslenen köy tavuklarından köy yumurtası. Serbest dolaşan ve doğal beslenen köy tavuğu. Çörekotu yağı. Balıkesir Bigadiç yüksek dağ köyünden Yerli Kabuklu ceviz. Balıkesir Bigadiç  yüksek dağ köyünden küçük üretilen haftalık içini çıkardığı iç ceviz. Yerli patates. Yerel üretilmiş ot ve böcek ilacı kullanılmadan yeni hasat sarımsak. Kahvaltılık-yemeklik tamamen doğal ilaçsız yetiştirilmiş domates ve kırmızı biber el yapımı püre salçayı, Yaşam Dostu Ürünler Grubundan temin edilebilen ürünler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu