GündemÖzel Haberler

ARABASI OLANLAR DİKKAT! PLAKALAR GÖZETLENİYOR

Egzoz ve emisyon konusunda deneyim ve tecrübenin adı olan işletmede Tekin Yurtekin , “65 yıllık işletmemizde 2 aydan buyana egzoz emisyon pulu vermeye henüz yeni başladık. Balıkesir’de resmi olarak pul veren istasyonlardan bir tanesiyiz, bunun öncesinde egzoz mesleğiyle alakalı tamamlayıcı bir faktör oldu emisyon.’’ dedi.

CEZASI BÜYÜK HEM CEP HEM SAĞLIĞA ZARAR

Egzoz muayenesi yaptırmamanın şu anki ceza maliyeti Bin 895 TL. Devlet Ocak 1 itibariyle yeni çevre kanunu yasasıyla Ankara’yı pilot bölge yaptı, Ankara’da altı ay boyunca egzoz emisyonla alakalı herhangi bir çevrimi olmadı.Konuyla ilgili olarak Sanayici Tekin Yurtekin “Trafikte gezinen araçların plakaları otomatik sistemden kontrol ediliyor egzoz emisyon tarihleri eğer geçmişse adreslerine postalanacak. Hazirandan sonra da tüm Türkiye genelinde kamera sistemiyle piyasada plakaları kontrol etme sistemi devreye girecek. Egzoz emisyon ruhsatları var mı yok mu, yok olanın otomatik gelecek. Şu an en zehirli gazlarından bir tanesi sessiz ölüm gazı karbon monoksit gazıyla eş değerde. Egzoz gazı da aynı şekillerde ve çeşitli zehirli gazlar içermekte. Devlet bununla alakalı emisyonla alakalı temiz gaza çevirmen gerekiyor diyor, temiz hava solumakla alakalı bir şey. Elektrikli araçlarda egzoz sitemi yok ama hibritli araçlarda var. Benzinli araçların fosil yakıtlı araçların kaldırılması ne kadar mesleğimizin sonunu getirse de çoluk çocuğumuzun temiz hava soluması daha önemli, egzoz emisyonla alakalı dünyadaki fosil yakıtların sonlanması, petrol savaşları da çok önemli bir konu. Su savaşları başlayabilir ”dedi. Yurttekin “ İnsanlar egzoz işlemleri bittikten sonra fenni muayeneye gidip işlemlerini tamamlayıp bitirmek istiyorlar. Bununla alakalı biz bu eksiği giderebilmek amaçlı bu mesleğe girdik. 800 tane egzoz çeşidi bulunuyor. Piyasada bildiğiniz basit araçların bile egzozları birbirinden farklı. Benzinlinin ya da LPG’li aracın farklı. Egzoz çeşidi çok yelpaze geniş. Balıkesir’de piyasadaki herhangi bir araç egzozu konusunda bize getirebilir. Ben alır rafa koyar sonrasında takip ederim. Ülkeler bu konuda Euro düzeyine geçtikten sonra emisyonla alakalı fazla önemsiyorlar, Türkiye’de de yaklaşık üç yıl ya da dört yıldan bu yana egzoz gazı salınımıyla ilgili değişik prosedürler işlenmeye başlandı.

Dsc 0017
‘’Araçlarda katalitik konvertörü olmayan arabaların emisyon ruhsatları artık verilemiyor.’’

“Yurtdışında bu bir tık ileride katalitik konvertörü olmayan araçlar metropollere giremiyor. Türkiye’de yavaş yavaş bu böyle gidiyor. Ticari olan araçlar, fenni muayene sürenizle egzoz emisyon süreniz eş değer. Ticari olan araçlar her yıl bu kontrolü yaptırmak zorundalar, her yıl fenni muayene yaptırdıkları için hususi kullanılan araçlarında iki yılda bir fenni muayeneleriyle entegre. Müşterilerime ben hep şunu öneriyorum; egzoz emisyon arada kalmasın fenni muayeneyle entegre gitsin, daha kolay olacaktır. Araç sahiplerine tavsiyem; “ araçlarını kontrol ettirmeleri ve sağlıklı olması aracın, patlak egzoz veya farklı durumlar tıkalı egzoz gibi durumlar daha çok hasara ve ceplerine zarar verir. Yüksek maliyetlere ulaşması son olarak mahkeme yolu kapalı olan tek ceza emisyon cezası diye biliyorum.Araç sağlığıda insan sağlığıda önemli diyor ve bu konuda uyarıda bulunmak istiyorum.Zamanında araç bakımı ile hem insanlar hemde araçları zarar görmesin.‘’ Yoldaş Kocaer’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu