Balıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan HaberlerTarihYaşam

Arkeologlar’dan Pizza Freski!

Arkeologlar, gümüş tepside servis edilen peynirli pizza benzeri bir fresk ortaya çıkardı!

 

Arkeologlar'Dan Pizza Freski!

Arkeologlar’dan Pizza Freski!.. Bu yılın başlarında arkeologlar, Vezüv şehri Regio IX’da bir ev bloğunda kazı yaptı. Ayrıca, modern favoriye benzeyen yuvarlak, hamurlu bir tabağı gösteren bir fresk ortaya çıkardılar. Araştırmacılar, bugün bildiğimiz şekliyle pizzanın 2.000 yıllık tablo oluştuğu zamanda icatı gerçekleşmediği belirtti. Ancak eski uygarlığın domates ve peynir kaplı turtanın kuzeni olan foccacia’yı sevdiğini belirtmekte gecikmediler.

Helenistik Geleneği

Bu yemeğin tepesinde nar, baharatlar ve moretum olarak bilinen peynirli bir pesto bulunmaktadır. Pompeii Arkeoloji Parkı’na göre, kurumuş meyve servis tepsisinde mevcut. Dahası, sarı çilek ve şarapla dolu bir kadeh eşliğinde gümüş bir tepside servisi gerçekleşir. Beraberinde, muhtemelen bir “misafirperverlik hediyesi”dir . Xenia’nın Yunan, konuklara sunulan bu ikramlar, Helenistik dönemden ve bu geleneği betimleyen tabloların türünü de tanımladı. Dahası,  Xenia’nın Yunan uygulamasından ortaya çıkmıştır.

Gömülü Medeniyetler!

Pompeii çevresinde yaklaşık 300 eski yemek freskleri bulunmuştur. Ancak bu natürmort özellikle iyi uygulanmıştır. Çalışma, gömülü medeniyetin ne yediğine dair içgörü sunarken, yönetmen Gabriel Zuchtriegel, aynı zamanda gıda ve servetin evrimini nasıl anladığımıza dair çıkarımları olduğunu söylüyor:

“Bir yanda pastoral ve kutsal arasında duran bir alanı hatırlatan mütevazı ve sade bir yemek ile karşı yanda gümüş tepsilerin lüksü ve sanatsal ve edebi temsillerin inceliği arasındaki karşıtlığı düşünüyorum. Bu konuyu düşündüğümüzde Güney İtalya’da ‘fakir’ bir yemek olarak doğan ve artık dünyayı fetheden, Michelin yıldızlı restoranlarda servis edilen pizzayı nasıl düşünmeyiz.”

Bu keşif, Pompeii’deki arkeologların  balık, kümes hayvanı ve bir atıştırmalık dükkanını ortaya çıkarmasından üç yıl sonra gelmiştir.

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

…Arkeologlar’dan Pizza Freski!…

www.gazetemerhaba.com
Fresk tarihte ne demek?

Antik kaynaklara ve günümüz araştırmalarına göre sıva üzerine yapılan duvar resimleri genel olarak fresk adını almaktadır. 1 Bu teknikte resimler ıslak veya kuru sıva üzerine yapılmaktadırlar. Buon Fresko ya da Al Fresko denilen ıslak sıva üzerine yapılan teknik gerçek fresk tekniğidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu