GündemEkonomi

‘’ARZDA DARALTMA DEĞİL TALEP ARTMALI’’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Balıkesir Şube Başkanı Tuncay Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünü riskli olarak gördüklerini ifade ederek, ekonomide doğru politikalar üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Stok devir hızını artıran tedbirlerin bu nedenle yeterli beslemeyi yapamadığını savunan Yıldız, “Konut kredisi faizleri yüzde 0,98’e çekildi ama hemen yükseldi. Çünkü bankalar da bu işten karlı çıkmak istiyor. İnşaatta stokları eritmek adına faiz düzeyleriyle oynamak bu nedenle sorunun çözümünde beklenen etkiyi yaratamıyor.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, “500 bin liralık bir daireyi 5 yılda ödediğinizi düşünün. Normal bedelinden bir kat daha fazla para ödüyorsunuz. Geleceğinizi bir sömürü aracına ipotek etmiş oluyorsunuz. Burada yapılması gereken İslami modele, yani insani bir modele ve finans sistemine dönüştür. Bu durum hem devir hızını hem de talebi düşürür ” dedi. “İlaveten, inşaat sektöründe girdi maliyetlerinin önemli ölçüde kurdan etkilenmesi ve iş gücü maliyetlerinin de yüksek olması, bu kez konut arzında şişme yaratıyor. Belki de lokomotif sektörümüz doyma noktasına gelmektedir. Bu durumun çok daha ayrıntılı bir analize tabi tutulması gerektiğini düşünüyoruz.” yorumunu yaptı.

Özel sektörün içinde büyük ölçekli firmaların döviz borçlarının yüzde 75’inin yurt dışı borçlanmayla her halükarda karşılayacağını düşündüğünü belirten Yıldız, bu işin üstesinden gelebileceklerini, ancak diğer dövizle borçlanan orta ve küçük işletmelerin bu işten etkilenebileceğini söyledi.

MÜSİAD Balıkesir Şube Başkanı Tuncay Yıldız, enflasyonla mücadelede piyasayı daraltıcı önlemler uygularken daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “MÜSİAD olarak tasarruf kanadının çalıştırılmasından elbette memnunuz ve bu önlemin alınmasına dair açıklamalarımızı seçim öncesinde bile yapmıştık. Ancak, talepte daraltmanın değil arzda genişlemenin daha etkin bir çözüm olacağı kanaatindeyiz. Asıl olan Türkiye’de iç üretimin artırılması. Yoksa arzı ithalatla dengelemek ekonomimizi yoruyor. Merkez Bankası’nın ana politikası sıkılaştırma, elbette devam edecektir. Ancak Merkez Bankası’nın riskler üzerinden enflasyon yönetimi yapması bizi daha fazla tatmin etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu