GündemKöşe Yazıları

Aşkın Önemi;

Aşkın Önemi;

Aşkın neden bu kadar önemli olduğunu, neden hayatın anlamına yakın olarak kabul edilebileceğini anlamanın bir yolu, yalnızlığın zorluklarına bakmaktır. Çoğu zaman yalnızlık konusuna değinmeden bırakırız: Elinde tutacak kimsesi olmayanlar utanç duyar; birisi (arka plan derecesi) suçlu olanlar. Ancak yalnızlığın acısı utanç verici ve evrensel bir olasılıktır. Her şeyden önce, yalnız olduğumuz için kendimizi yalnız hissetmemeliyiz. Farkında olmadan, yalnızlık bize aşkın neden bu kadar önemli olması gerektiğine dair en anlamlı iç görüleri verir. Sevginin önemi konusunda, sevecek kimseden yoksun olanlardan daha az uzman vardır.

Kişi, yolda bir yerde, kendi arkadaşlığında bazı acı, istenmeyen pasajlar geçirmedikçe, aşk etrafındaki tüm yaygaraların neyle ilgili olabileceğini tam olarak bilmek zordur. Yalnız olduğumuzda, insanlar bize nezaket göstermeye çalışabilirler; davetler ve dokunaklı jestler olabilir, ancak sunulan ilgi ve özenin koşulluluğuna dair arka plan duygusundan kaçmak zor olacaktır. En iyi niyetli yoldaşların bile mevcudiyetinin sınırlarını tespit etmek ve onlardan talep edebileceğimiz kısıtlamaları hissetmekle yükümlüyüz. Aramak için genellikle çok geç veya çok erken. Kasvetli anlarda, dünyadan kaybolabileceğimizden şüphelenebiliriz ve kimse bunu pek fark etmez veya umursamaz. Sıradan bir şirkette, aklımızdan geçenleri öylece paylaşamayız: İç monologumuzun çok fazla bir kısmı, ilgi çekemeyecek kadar önemsiz veya yoğun, rastgele veya endişe yüklüdür. Tanıdıklarımızın, arkadaşlarının normal olması gerektiği konusunda onları suçlamanın akıllıca olmayacağı, anlaşılabilir bir beklentisi var.

Biz de bir derece nezaketle çalışmalıyız. Hiç kimse öfkeyi veya takıntıyı, tuhaflığı veya acılığı özellikle çekici bulmaz. Hareket edemeyiz veya rant edemeyiz. Gerçek benliğimizin radikal bir düzenlemesi, şenlik için ödememiz gereken bedeldir. Kim olduğumuzun çoğunun kolayca anlaşılmayacağını da kabul etmeliyiz. En derin kaygılarımızdan bazıları, boş bir kavrayışsızlık, can sıkıntısı veya korku ile karşılanacaktır. Çoğu insan pes etmeyecek. Daha derin düşüncelerimiz çok az ilgi çekecek. Hemen hemen herkesin zihninde hoş ama radikal biçimde kısaltılmış paragraflar olarak var olmak zorunda kalacağız…

Tüm sevgilerin günü kutlu olsun.

 

Efkan ENGİN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu