Türkiye Gündemi

Atatürk Müze Evi Restorasyonla Yeniden Canlandı

"Atatürk Müze Köşkü," 29 Ekim 2023'te tamamlanan restorasyonun ardından ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Atatürk Müze Evi Restorasyonla Yeniden Canlandı

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet’i ilan etme kararını aldığı ve ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği “Atatürk Müze Köşkü,” 29 Ekim 2023’te tamamlanan restorasyonun ardından ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Atatürk’ün Ankara’ya gelişinden sonra konut ve çalışma yeri olarak kullandığı bu tarihi köşk, Cumhuriyet’in ilan edildiği önemli bir tarihi olaya da tanıklık etmiştir.

Tarihi Köşk ve Atatürk’ün İkameti

Atatürk, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinde ilk olarak Ziraat Mektebi’ni, daha sonra İstasyon Şefi Köşkü’nü konut ve çalışma yeri olarak kullanmıştı. Ancak bu yapılar Atatürk’ün ihtiyaçlarını karşılamayınca, daha sakin bir ortam arayışına girişildi. Bu arayışın sonucunda Çankaya’daki “bağevi,” 30 Mayıs 1921’de Ankara Belediyesi tarafından Mustafa Kemal’e armağan edildi.

Atatürk, bu köşkte Latife Hanım ile evlenmesinin ardından günlük yaşamını sürdürdü. 1924-1926 yıllarında yapılan eklemelerle büyütülen köşk, 1932’de inşa edilen Pembe Köşk’e taşınıncaya kadar Mustafa Kemal Paşa’ya ev sahipliği yaptı.

Atatürk Müze Ev Restorasyonla Yeniden Canlandı

Müze ve Restorasyon Çalışmaları

1950 yılından beri “Atatürk Müze Köşkü” adıyla halka açılan bu tarihi yapı, 2002–2007 arasında kapsamlı bir bakım ve onarım çalışması geçirdi. 2022’de başlayan Milli Saraylar Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon, Cumhuriyet’in 100. yılında tamamlanarak ziyarete açıldı.

Restorasyon sürecinde binanın statiği, çatı tamiri, kiriş sağlamlaştırma ve duvarlardaki kalem işlerinin gözden geçirilmesi gibi detaylı çalışmalar, 150 kişilik uzman bir ekip tarafından titizlikle yürütüldü.

Ziyaretçilere Kapılarını Açtı

Atatürk Müze Köşkü, 2023 yılından bu yana 4 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Ziyaretler, 20 kişilik gruplar halinde kabul ediliyor; çünkü ahşap bir yapı olan köşkte büyük grupların ağırlanmasında sıkıntılar oluşabileceği belirtiliyor.

Milli Saraylar Başkanlığı Anadolu Müzeleri Daire Başkanı Mert Tepekıran, restorasyon sürecini değerlendirirken, köşkün iki katının tamamlanarak ziyarete açıldığını, devam eden bölümlerin ise en kısa sürede tamamlanıp halka açılacağını belirtti. Tepekıran, restorasyonun, köşkü sadece bir müze değil, kullanıldığı dönemi yansıtan bir konut olarak sergilemek amacıyla yapıldığını vurguladı.

Atatürk Müze Ev Restorasyonla Yeniden Canlandı

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu