Köşe YazılarıBedia Uçak

Atatürk’ün Çanakkale’ de Kullandığı Otomobil

Atatürk’ün Çanakkale’ de Kullandığı Otomobil

Herkese güzel bir hafta başından MERHABA. Geçtiğimiz 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, Balıkesir’de şehitlerimizi anma etkinlikleri ile geçti. Bugün geçmişte unutmadığımız ve unutulmayan, unutulmayacak olan Atatürk ve Silah Arkadaşlarını, Seyit Onbaşı ve daha nicelerini saygıyla yad ettik, edeceğiz.

Bugün sizlere Atatürk’ün Çanakkale cephesinde kullandığı otomobilden bahsedeceğim. Bu otomobil İtalya’dan getirildi. Sonrasında, Rahmi M. Koç Müzesi’nde. Rahmi M. Koç Müzesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yılında tarihe geçmiş bir otomobili gündeme getirdi.

Ayrıca, Atatürk’ün Çanakkale cephesinde kullandığı ve üzerinde fotoğrafının olduğu Fiat Zero otomobilin aynı modelinin İtalya’daki son örneği Torino şehrinden getirtilerek Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Sadece 2 bin adet üretilen Model Zero, günümüze ulaşabilen az sayıdaki örneklerden.

Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, http://www.rmk-museum.org.tr/ Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıldönümünde  Atatürk’ün Çanakkale cephesinde kullandığı otomobili ile dikkat çekti. Harbiye Nezareti’nin, 1915 yılında Anafarta Grup Komutanı Mustafa Kemal’e tahsis ettiği Fiat Zero ile aynı model olan otomobil, İtalya Torino’dan getirildi. Ardından, Tofaş tarafından Rahmi M. Koç Müzesi’ne hediye edildi.

Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında

 

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. Son olarak müze, salı-cuma 09.30 – 17.00, cumartesi-pazar 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret gerçekleşir.

Atatürk’ün Çanakkale’ de Kullandığı Otomobil

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu