Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Deprem, Bitki Örtüsü ve Tarım

Deprem, Bitki Örtüsü ve Tarım

Ülkemiz geçtiğimiz ay Kahramanmaraş merkezli büyük bir deprem felaketi yaşadı. İnsanlar başta olmak üzere diğer canlılar da bu felaketten olumsuz etkilendiler.  Depremler; hava kirliliği, salgın hastalıklar, ekonomik durgunluk, sanayi alanlarından zararlı madde sızıntısı, yüzey şekillerinin yer değiştirmesine ilave olarak tarımsal alanların zarar görmesine, toprak veya bitki örtüsü kaybına da neden olabilmektedir.

Deprem, Bitki Örtüsü Ve Tarım

 

Doğrudan fay hattı üzerinde bulunan bazı ağaçlar devrilmekte ve ölmektedir. Benzer şekilde fay hattı üzerinde ya da çok yakınında bulunan bazı ağaçlarda da tepe kırılması meydana gelmektedir. Tepesi kırılan ağaçlarda yan dallar ana dal özelliği kazanım sağlar. Beraberinde, ağacın taç yapısı bozulur.

Deprem esnasında ağaçların köklerinde de hasar oluştuğu için büyümede yavaşlama olur.

Deprem etkisiyle oluşan zemin bozulması gibi bir etkiyle ağaçların bulunduğu kısımda taban suyu seviyesi de düşer bu durumda kökler suya ulaşmak için fazla enerji tüketeceğinden büyümede bir azalma meydana gelir.

Depremlerin tarımsal faaliyetlerde gecikme ve duraksama yanında üretim kaynaklarında hasar getirir. Depremle birlikte tarım arazilerinde meydana gelen yer kaymaları, heyelanlar, çatlaklar, yarıklar ve kırılmalar, tarım arazilerinin kullanılmasını zorlaştırır ya da engeller. Bunlara ek olarak tarım arazilerinde sulama kanalları ve boruları gibi tarımsal yapılar zarar görür.

Son depremde etkilenen 11 ilimiz, tarım arazilerinin önemli bir kısmını barındırıyor. Türkiye’nin bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20’si bu bölgede yapılıyor. Kayıtlı işletme ve çiftçi sayısı ise 270 bini buluyor. Haliyle deprem sonrası bölgedeki tarım sektöründe de olumsuz gelişmeler yaşanacağı kaçınılmaz.

Tüm bu zararlı etkilere ek olarak depremden sonra kaldırılan enkazların döküldüğü sahalar da yaşam için bir tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Buralardaki asbestli tozlar çevreye zarar verir. Bazı bölgelerde zeytin ağaçları ve bitki örtüsü asbestli tozların etkisiyle griye dönmüş durumda. Bu tehdidi de göz ardı etmeden gerekli önlemleri almak zorundayız.

Umarım bu felaketten ülke olarak ders çıkartır ve gerekli tedbirleri alırız. Enkazdan başka felaketler çıkmasın temennisiyle…

Deprem, Bitki Örtüsü ve Tarım

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu