Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündem

Atlı Köşk Müze Olarak Kalacak

Atlı Köşk ve mülkiyet durumuna ilişkin açılan davada, Yargıtay kararı düzelterek onadı. Atlı Köşk Müze Olarak Kalacak…

Atlı Köşk Müze Olarak Kalacak

 

Türkiye kültür-sanat hayatının en önemli kurumlarından Atlı Köşk, müze vasfı ile faaliyetlerine devam edecek. Ayrıca atlı köşk ve mülkiyet durumuna ilişkin açılan davada, Yargıtay kararı düzelterek onadı. Yargıtay tarafından onanan karar çerçevesinde köşkün sahipliği, 47/48 oranında Sabancı Holding’de kaldı. Yargıtay kararı ile birlikte; davacının, Atlı Köşk’ün müze olarak kullanılmasını engellemeye yönelik intifa hakkının tamamen terkini talepleri ise reddedilmiş oldu.

 

Müze olarak kullanımını engellemeye yönelik  talepler reddedildi

Bir kısım davalılar vekili tarafından açıklama yapılmıştır. Müze olarak kullanımını engellemeye yönelik taleplerin mahkeme tarafından kabul görmedi. Aynı zamanda dünyanın en önemli müzelerden biri olan Atlı Köşk’ün gerek mülkiyet gerekse de müze vasfı ile bundan sonra da kültür sanat hayatına katkı sunmaya devam edeceği belirtilmiştir.

 

Kamu menfaati için gerekli hassasiyet gösterilmemiştir

Söz konusu Yargıtay kararı dışında açıklamalar kaldı. Bununla birlikte iddialara itibar edilmemesi vurgulanmıştır. Ayrıca Sakıp Sabancı Müzesi’nin itibarına, kamu menfaati gereği zarar verilmemesi ve bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istenmiştir.

 

Ne Oldu?

Sabancı Holding’in kurucularından İhsan Sabancı’nın kızı Sevilay Sabancı Çınar, dedesinden kalan mirasa ortak olmak için 2003’te mahkemeye başvurdu. Bunun yanında babasının yasal mirasçısı olduğunu, dedesinden kalan 1966 tarihli veraset ilamının iptal edilip yenisinin hazırlanmasını istedi.

İstanbul 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, dava sürerken bir arada kaldı. Ayrıca “taşınmazın devir ve temlikinin önlenmesi” gerekçesiyle Atlı Köşk’ün tapu kaydına ihtiyati tedbir konulmuştur.

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu