GündemEkonomi

BALDEP ‘‘YAŞAM KOŞULLARI DAYANILMAZ HALDE’’

Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu (BALDEP) Bileşenleri tarafından elektrrik ve doğalgaz zamlarının geri alınması, maaşlara da en az yüzde 26 ek zam yapılması talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı bileşenler adına okuyan Abdurrahman Bulut, ‘‘Yaşam koşulları dayanılmaz hale geldi’’ dedi.

BALDEP Bileşenleri adına basın açıklamasını yapan Abdurrahman Bulut, ‘‘Milyonlarca kamu emekçisinin, emeklisinin, işçinin merakla beklediği enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarına göre Aralık ayı enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 0,40 düşmüş. 2018 yılı enflasyonu ise yüzde 20,30 olmuştur. Yıllık enflasyon çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 28,80 gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 25,11 ve konutta yüzde 23,73 arttı. Söz konusu resmi enflasyon rakamları peş peşe gelen zamların, mutfakta, çarşıda, pazarda büyüyen yangının sadece bir kısmını yansıtmaktadır. Masa başında Ali Cengiz oyunları ile belirlenen bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon farkı ve maaş zammı emekçinin daha cebine girmeden vergiye gidiyor. Bu vesile ile kamu emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının dayanılmaz hale geldiği, emekçilerin ek iş yapmak zorunda bırakıldığı, kredi ve borç batağına saplandığı koşullarda, iktidarın ekonomik krizden etkilenen yüzde 99 yerine yüzde 1’i oluşturanların talepleri doğrultusunda hareket etmesinin kabul edilemez olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz’’ dedi.

 

Dsc0103 E1547451116509

‘‘KRİZİN FATURASINI BİZ ÖDEMEYECEĞİZ’’

Krizin faturasının emekçilere çıkarıldığını söyleyen Bulut yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ‘‘2017 yılında yandaş konfederasyon yönetimi ile hükümet arasında varılan mutabakata göre kamu emekçilerinin maaşlarında 2019 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 artış yapılması kararlaştırılmıştır. Oysa Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi programına göre 2019 yılı enflasyon hedefinin yüzde 15,9 olduğu açıklanmıştır. Dolayısıyla 5 milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin gerçekleşen enflasyonla daha fazla ezilmesine son verilmesi için hükmünü çoktan yitiren söz konusu toplu sözleşme derhal yenilenmelidir. Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar tamamen geri alınmalı, temel tüketim ürünlerine hiçbir şekilde zam yapılmamalıdır. BALDEP olarak ekonomide yaşanan krizde hiçbir sorumluluk ya da payımız olmadığı halde, krizin faturasının ısrarla bizlere ödetilmek istenmesine karşı tüm kamu emekçilerini bu ortak talepler etrafında birlikte mücadeleye davet ediyoruz’’ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu