GündemGörüntülü HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir Kazdağları’nda Bu Çiçek Koruma Altında

Balıkesir Kazdağları’nda Bu Çiçek Koruma Altında. Kazdağı Milli Parkı’nda, koruma altında olan ve çiçeği açtıktan 2 hafta gibi kısa bir süre sonra kuruyan şakayıkları koparana para cezası uygulanıyor.

Balıkesir Kazdağları’nda Bu Çiçek Koruma Altında

 

 

Balikesir Kazdaglarinda Bu Cicek Koruma Altinda 1

Kazdağı Milli Parkı’nda bu yıl serin giden hava şartları nedeniyle Haziran ayı başında kuruması beklenen şakayıkları koparan veya yerinden sökene 244 bin lira ceza uygulanıyor. Kazdağları’nda beyazı endemik tür olan ve kırmızısı ise korunan bitki statüsünde olan şakayık çiçekleri Kazdağları’nın belli bölgelerinde yer alıyor.

 

Balikesir Kazdaglarinda Bu Cicek Koruma Altinda 2

Koruma Altında

Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl bu koruma altındaki türe dikkat çekerek, “Kazdağı’nda 2 tane şakayık türümüz var. Türkiye’de 8. bunun 2 tanesi Kazdağı’nda yer alıyor. Birisi kırmızı renkli, birisi beyaz renkli. Beyaz renkli olan, endemik olan bitki. Her ikisi de koruma altında. Koparılması Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yasaklanmış olan koruma altındalar. Koparanlara yüklü bir ceza var” dedi.

 

Balikesir Kazdaglarinda Bu Cicek Koruma Altinda 3

”Çünkü bu bitkiler özel bitkiler”

Prof. Dr. Satıl bu bitkilerin doğal habitatlarının dışında yetişemeyeceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Satıl, “Bu bitkiler tabii albenisi olan insanların dikkatini çekiyor. Özellikle iri çiçekleriyle ve göz alıcı kırmızı renkleriyle dikkatleri çeken bitkiler. Bunların koparılmaması lazım. Çünkü bu bitkiler özel bitkiler. Korumaya muhtaç olan bitkiler, soyları tehlike altında olan bitkiler. Koparıp da bahçemize dikmekle bu bitkileri biz yaşatamayız. Çünkü bu bitkiler gördüğünüz gibi bin metrenin üzerinde karaçam ormanlarında yetişiyorlar. Bunları alıp başka yere ektiğinizde veya diktiğinizde kesinlikle tutmaz” diye konuştu.

 

Kazdağları Hakkında

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

Kaz Dağları olarak iki biçimde adlandırılan dağ büyük ölçüde Biga Yarımadası’nda uzanmaktadır. Batıda Dede Dağı, ortada esas Kaz Dağı ve üç tepesi (kuzeyde Babadağ, ortada Karataş Tepe, güneyde Sarıkız Tepesi) doğuda Eybek Dağı, kuzey doğuda Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’ndan oluşur.

Üç tepesi olan esas Kaz Dağı’nın en yüksek tepesi 1774 metre olan Karataş Tepesi’dir. Balıkesir’in Edremit ilçesi Güre beldesinin kuzey-kuzey batı istikametine düşmektedir. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Ayazma Mesire Yeri ise Kaz Dağı zirvesinin kuzey batısına düşmektedir. Mesire yerine ulaşmak için Bayramiç’ten yaklaşık 17 km’lik Evciler Beldesi yolunu takip edilir. Evciler’den sonra 6 km’lik yol aşılarak ulaşılabilir.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Kaynak: Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu