Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Nüfusu’nun Yüzde 50’si Kadın

Balıkesir Nüfusu’nun Yüzde 50’si kadın. Balıkesir nüfusunun yüzde 41’i yoğun kent sınıfında. Ayrıca Balıkesir nüfusunun yüzde 41’i yoğun kent sınıfında yerlerde ikamet edenler oluşturdu.

Balıkesir Nüfusu’nun Yüzde 50’si Kadın

Balıkesir Nüfusu’nun Yüzde 50’Si Kadın. Balıkesir Nüfusunun Yüzde 41’I Yoğun Kent Sınıfında. Ayrıca Balıkesir Nüfusunun Yüzde 41’I Yoğun Kent Sınıfında Yerlerde Ikamet Edenler Oluşturdu.

Adrese Dayalı Kayıt Sistemi

Ülkemiz nüfusunun yüzde 67,9’unu yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile sonuç belli oldu. Kurum bu sonuçları, yıllık olarak elde etti. Yerleşim yeri düzeyindeki nüfus istatistikleri; “İstatistikî Bölge, İl ve İlçe Merkezleri, Belde ve Köyler, Kent ve Kır vb.” şeklinde sınıflandırdı.

Araştırmalarda Önemli Veriler

Bu kapsamda, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 1982 yılında yayımlanan “Kent Eşiği Araştırması Türkiye İçin Kent Tanımı” çalışması ile birlikte TÜİK tarafından üretilen istatistiklerde bu çalışmada yapılan kent-kır tanımını esas aldı.

Kalkınma Planı

Söz konusu kent-kır sınıflamasını, 2012 yılında çıkarılan yasal düzenlemeler önemli derecede etkiledi. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı, 2019-2023 yılları için hazırlanan 11. Kalkınma Planını hazırladı. Böylelikle, hem ulusal hem de uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulundurdu. Ayrıca, kent-kır tanımlarının revize etti. Dahası, sorumluluğu TÜİK’e verdi.

Balıkesir Nüfusu’nun Yüzde 50’Si Kadın. Balıkesir Nüfusunun Yüzde 41’I Yoğun Kent Sınıfında. Ayrıca Balıkesir Nüfusunun Yüzde 41’I Yoğun Kent Sınıfında Yerlerde Ikamet Edenler Oluşturdu.

57 Milyon Nüfus Yoğun Kentlerde

Nüfusun %67,9’uyoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşıyor. Ayrıca, Ülkemiz toplam yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşayan çok. Dahası, 57 milyon 934 bin 583 kişi yoğun Kent’te yaşıyor. Diğer bir ifadeyle Türkiye nüfusunun %67’si söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet ediyor.

Kır Nüfusu

Kır olarak sınıflandırılan ve Türkiye yüzölçümünün %93,5’ini oluşturan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %17,3’ü ikamet ediyor. Ayrıca, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan ve ülke yüzölçümünün %4,9’unu oluşturuyor. Böylelikle, yerleşim yerlerinde nüfusun %14,8’inin ikamet ediyor.

Nüfus Kadın Ağırlıklı

Yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet eden nüfusun yüzde 49’u erkek.Yüzse50,3’ünü ise kadınların oluştu.
Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin yüzde 50,3’ünü erkek, yüzde 49,7’sini kadın. Ayrıca, kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin ise yüzde 51,4’ünü erkekler ve yüzde 48,6’sını kadınlar oluşturdu.

 

Haber: Kamil Akyürek

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu