GündemEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Esnaf Kültürü Ve Ahilik Geleneği Hala Sürüyor

Balıkesir’de Esnaf Kültürü Ve Ahilik Geleneği Hala Sürüyor

Komşunun Komşuya Yardım Etmesinin En Güzel Örnekleri Ahilik Kültürü İle Balıkesir’de Hala Yaşatılıyor.

Eskiler, bugünün yenilerine yaşattıkları dayanışma ile en güzel örnekleri sunuyor. Yıl 2022. Milli Kuvvetler Caddesinde Çantacı Celala Akbaba sabah işyerini açıyor, dükkânın önünü ve sonrada komşusunun kapısının önünü hala süpürerek güne başlıyor. Bu yaşanmışlıklara, küçük küçük dükkanlarda içilen bir yudum çayla birlikte, kısa esnaf sohbetleri de ekleniyor. Ardından müşterilere ‘hoşgeldiniz’ cümlesiyle aralanan dükkanlarda Celal Akbaba gibi isimler, “memnuniyet tebessümlerde saklıdır” diyor.

Çanta Sektörü Aldı Başını Gidiyor…

Balıkesir’in en tanınmış caddeleri arasında olan Milli Kuvvetler Caddesi adeta şehrin lokomotifi konumunda. Caddede  1996 yılından buyana dükkan işleten 69 yaşındaki Celal Akbaba kendi sektörü olan çanta ve esnaf kültürünü MERHABA ’ya değerlendirdi. (69)Celal Akbaba 96 yılından buyana Milli Kuvvetler Caddesinde çanta satıyor. Geçmişten buyana sektör bu kadar canlı değildi diyen Akbaba, “Sektör başlı başına aldı yürüdüler. Kadınlar kendi tarzlarına göre giyimine, kuşamına, ayrıca çantasına daha önem veriyor” dedi.

20220106 161553

Akbaba “İşimi Severek Yaptım ve Yapıyorum”

Geçmişe nazaran değişim gösteren Çanta sektöründe alım gücünün bugünlerde zayıfladığına işaret eden Akbaba,  pandemi dönemi ve ayrıca fiyat yüksekliğinin de beraberinde gelmesinin etkileyici faktörler olduğunu söyledi. Milli Kuvvetler Caddesinde eski esnaflarız bizler. Yan tarafımda saatçi hafız abi, Mustafa… biz bu caddenin eskilerindeniz. Diğerleri sonraları bu caddeye gelenler. Açılıp kapanan dükkânlarda var. Balıkesir’in en tanınmış caddelerinden bir caddede bu işi yapıyor olmak benim için gurur verici. Şehrin lokomotifi bu cadde. İnsanlara hizmet etmek çok güzel ve ben burada en eski esnaflardan olmanın ayrı bir gururunu da yaşıyorum. İşimi seviyorum. Hizmet etmeyi seviyorum. Büyüklerimizden aldığımız mesleği bugüne getirdik. Tüccar, Terzi Bahattin Çakmakoğlu benim amcam. Ondan hatıra kaldı bu işte diyebilirim” dedi.

“Aile, Çevre ve Okul Üçgeninde Bozulma Var”

Balıkesir’de memurlar genellikle bilirler burayı. Esnaflığın kuralları vardır. Bunu yerine getiren bir yer burası. İçeriye gireni buyur etmek ve ahiliği yaşatabilme sadakatine önem veriyorum. Bugünlere baktığımızda geçmişle bugünü farkı görebiliyoruz. Geçmişteki ahilik kültürünü yaşatabilmek içinde eğitim şart. Eğitim ailede, çevrede, okulda olur. Bu üçgende bozulma var. Olmayınca standartlar bozuluyor. Yeni yetişen nesil ahilik deyince ayrıca pek bilmeyebilir. Geçmişte okullarda ahilikle ilgili konular anlatılırdı. Bunlar eğitici faktörler olurdu. Yönlendirirdi. Şimdi ellerde cep telefonu akşama kadar herşeyi biliyorlar. İyi yönleri olabilir ama kötü yönleri ağır basıyor gibi görünüyor.

20220106 161443

“Emek Olmadan Yemek Olmaz”

“Eskiden kupon biriktir tencere tabak dağıttırılırdı. Gazetenin işi tencere tabak mı? İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin bazıları  vergisini ödemiyor, ayrıca faturası çıktısı yok. Bunlar kayıp kaçak oluyor. Bunu yapacağına işyeri açsın enerjisini üretmeye harcasın. Dijital ortamda sattığı ürünle emek harcamıyor. Emek olmadan yemek olmaz. İşyerimi saat 09.00 gibi açıyorum. Eskiden daha önce açardık. Sabah namazı sonrasında işyerine gelir komşumuzun kapısının önünü kendi kapı önümüzü süpürür. Komşularda geldi mi bir çay söyler işe koyulurduk. Şimdi pandemi de araya girince daha da değişti hayat.” Haber: Nursima Akyürek Foto: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu