GündemKöşe Yazıları

BALIKESİR’İN KURTULUŞUNUN 97. YIL DÖNÜMÜ

Yüreğim Kaz Dağları’na uzandı yine. Eylül ayının salınışında şiire sevdalandım hazan yaprakları arasında. 6 Eylül ve 9 Eylül gibi önemli tarihler kolayca atlanıp geçilemeyecek tarihlerdir. 6 Eylül, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Ayrıca son dönemde “büyükşehir” unvanı alan bu ilimizin merkez ilçelerinin isimleri de Altıeylül ve Karesi’dir. 6 Eylül 2019, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılıdır. Bu yıl 6 Eylül 2019 Cuma günü kongreler şehri Balıkesir’imizin kurtuluşunun 97. yıl dönümüydü. Tarihî Balıkesir Tren Garı ve Millî Kuvvetler Caddesi’nden Kurtdereli Meydanı’na dek ay yıldızlı bayraklarla coşkulandı bu güzel şehir. Şehitler diyarı Çanakkale’m gibi özeldir Balıkesir ili de. Tarihî Balıkesir Lisesi acı hatıralarla anılır mesela. Öğretmenlik stajı yaptığım meslek lisesinin yanındaki liseydi Balıkesir Lisesi ve bu liseden mezun olanların mazideki anılarını dinleyince hüzünlenmiştik. Balıkesir düşman işgalindeyken o lisenin gencecik evlâtları, kalem tutan o eller silâh tutmayı beceremezken cepheye koşmuşlar vatan uğruna. Ve Balıkesir Lisesi hiç mezun verememiş o yıllarda, 15’li yaşların çocukları şehit düşmüş Anadolu’mda. Mezun veremeyen, mekteplerde talebe bulamayan bir bina olmuş Balıkesir Lisesi.

Balıkesir Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi’nden mezun olanları da dinlerim an gelir. Her okulun kendine has anıları, bir şehidin isminin verildiği lisenin yahut üniversitenin bile acıklı yaşanmışlıkları vardır aslında. 6 Eylül Balıkesir’in kurtuluş günüyken, 9 Eylül tarihi de Balıkesir’in zeytin şehri olan şirin Edremit’in kurtuluş günüdür. Aslında 9 Eylül çok özel bir tarihtir. 9 Eylül; Edremit’in ve güzel İzmir’in de düşman işgalinden kurtuluş günüdür, başka illere ait ilçelerin de kurtuluş gününe isabet eder. 4 Eylül de bir yıl görev yaptığım, bor madeni ve kaplıcalarıyla ünlü olan Balıkesir’in Bigadiç ilçesinin düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Ardından 23 Eylül tarihi zihnime oturur. Çanakkale’nin seramik ve linyitleriyle tanınan ilçesinin, yani benim babamın Çanakkale Seramik Fabrikaları’ndan emekli olduğu ve linyit kaynağı olan kömür kokulu Çan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluş günüdür.

Eylül ayı her ne kadar İlköğretim Haftası’nı çağrıştırsa da bir yandan 4-6-9 ve 23 rakamlarıyla Eylül’ün simgesi olmuştur tarihsel analizimde. Kurtuluş günlerinde günün anlam ve önemine has konuşmalar yapılması, Halk Eğitimi Merkezlerinin folklor ekiplerinin yöresel kıyafetlerle ortamı renklendirmesi, tiyatral ve tarihî gösteriler sunulması, halka açık etkinlikler yapılması, akşam programında da belediye tarafından konserler, seminerler düzenlenmesi gerçekten küçümsenmeyecek değerdedir. Her şehrin kendine has hikâyesi vardır. Bir şehre, köye, ilçeye isim verilirken bile o bölgenin isminin nereden geldiği, kökeni araştırılmalıdır. Kalbinde güzellikler barındırır sonbahar. Kimi zaman kurtuluş günlerine kimi zaman da mutluluğa davetiye çıkarmak ister. Düşman işgalinden kurtuluşumuzun 97. yılı tüm hemşerilerimize hayırlı olsun.

 

 

ELİF YAVAŞ

 

TARİH: 06 Eylül 2019 – Cuma

– Balıkesir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü –

Cuma’mız Mübarek Olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu