Ekonomiİlçe Haberleri

Bandırma Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlanıyor

Bandırma Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlık Semineri, Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Tan, dünya ülkelerinin iklim değişikliğinin önlenmesiyle ilgili çalışmalarına dikkat çekerek, bu mücadelenin temellerinin 1994 yılında atıldığını belirtti.

Bandırma Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlanıyor

Bandirma Karbon Emisyonlu Doneme Hazirlaniyor 1

Uluslararası Sözleşme ve Taahhütler

Tan, 2015 yılında 197 ülkenin ortak bir sözleşmeye imza attığını hatırlatarak, Türkiye’nin bu protokole geç de olsa 2021 yılında dahil olduğunu vurguladı. Ülkelerin bu sözleşmeyle 2030 yılına kadar yüzde 50, 2050 yılına kadar da yüzde 100 karbon emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunduklarını belirtti.

Avrupa Birliği’nin Karbon Düzenlemesi ve Türkiye’nin Hazırlığı

Avrupa Birliği’nin ‘sınırda karbon düzenleme’ mekanizmasını devreye soktuğunu ve Türkiye’nin de 1 Ocak 2026’dan itibaren Avrupa’ya ihraç edeceği karbon içeriği fiyatlandırılmamış mallar için vergi vereceğini ifade eden Tan, bu durumun Türkiye’ye yıllık maliyetinin 1,5-2 milyar avro olarak hesaplandığını aktardı.

Hükümetin Pilot Uygulama Takvimi ve Sektörel Yaklaşım

Tan, hükümetin hazırlık için pilot uygulama takvimini belirlediğini ve 15 Ekim 2024 ile 15 Ekim 2026 tarihleri arasında karbon emisyonu en çok olan sektörlerin öncelikli olacağını belirtti. Tarım sektörünün iklim değişikliğinden en çok etkilenecek sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Tan, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği için yeni yaklaşımların belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Seminerin Devamı ve Katılımcılar

Seminer, gazeteci Sefer Levent’in moderatörlüğünde iş insanı Osman Kocaman ve İlkay Yücebilgiç ile uzman Mehmet Ali Topçu’nun değerlendirmeleriyle devam etti. Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Yağar ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz’un yanı sıra Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz ve Erdek Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Uz’un da katıldığı etkinliğin sonunda konuşmacılara plaket verildi.

Haber: AA

Mustafa Aysel Ticaret Odası’nda Vizyonunu Anlattı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu