Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Başarıya Giden Yolun Anahtarı

Başarıya Giden Yolun Anahtarı: Öz disiplin nasıl oluşturulur?

 

Başarıya Giden Yolun Anahtarı

Öz disiplin nasıl sağlanır? Disiplinli olmak için ne yapmalıyız? Nasıl disiplinli olunur? İşte öz disiplini geliştirmenin yolları

İlgili Makaleler
1- Kendinizi bilin.

“Disiplin nasıl kazanılır?” konusunun ilk cevabı: kendini bilmek! Başlangıç olarak kendini bilmelisiniz ve kendi analizinizi iyi yapmalısınız. Kendinize yapabileceğinizden fazlasını asla yüklememelisiniz. Bu analizi yaparken, “kim olduğunuz? ”, “ ne yapmak istediğiniz?” ve “kendinize biçtiğiniz değer nedir?” gibi soruları cevaplayıp, kağıda dökebilirsiniz. Bu sorular hakkında daha iyi bilgi sahibi olmanız ve kendinizi daha kolay analiz edebilme yeteneğiniz size gelecek için daha çok kolaylık sağlar. Bulunduğunuz noktayı çok iyi tespit edebilirseniz, kolaylık ve ileriyi görme elinizde olacaktır.  Eğer başarılı bir şekilde bulduğunuz bu veriler ile hesaplamalarınızı iyi yapabilirseniz, sağlam yapı taşlarını ortaya koymuş olur ve gelecek için çalışmalarınıza daha rahat başlayabilirsiniz.

2- Hedeflerinizi belirleyip, yapmanız gerekenlere başlayın.

Eğer bir hedefiniz yoksa başarmak içinde motivasyona sahip olmazsınız. Her şey bir hedef belirlemekle başlar. Bunu yapmak düşüncelerinin ve enerjinin amacına odaklanmasını sağlar. Yapmanız gerekenleri yapıyorsanız, başarı yolunda sizi kimse durduramaz. Eğer bu yolda çok sevdiğiniz birçok şeyden tümden vazgeçerek çalışıyorsanız bu sizi mutlu etmeyecektir. Çünkü insan sadece yapmak istediklerini yaparsa mutlu olur. O halde kendi analizinizi yaptıktan sonra, hedeflerinizi doğru ve mutlu olacağınız bir şekilde belirlemek işe yarayabilir. Bu bağlamda mantıklı hedefler koyup, yapmanız gerekenleri yapmalısınız. Bu size kolaylık ve mutluluk sağlayacaktır. Disiplinli olmak için bunu yapmanız şart!

3- Önce acıyı çekin ve hazzı yaşamayı erteleyin.

Önce acı çekmeyi öğrenip sonra da hazzı yaşamayı öğrenebilirsiniz. Bu başarının kuralıdır. Bu zor görülebilir başlangıçta. Evet, disiplinsiz bir durumdan kurtulmak hiçbir zaman kolay olmamıştır. Genelde acı çekilir ve zorlanılır başlangıçta bu yolda. Sabırsız olmamalısınız, terlemeli, emek vermeli ve çaba göstermeyi öğrenmelisiniz. Çok kısa bir sürede başarıya ulaşamazsınız. Bütün şampiyonlara bakarsak zorlu bir yol geçirdiklerini görürsünüz. Ama Şampiyon olmanın verdiği haz, o duygu paha biçilemez olacaktır. O zaman bir işi başarıyla gerçekleştirip, tamamlamak  ve hazzı yaşamayı istiyorsanız, iradeli bir şekilde başlangıçta zorlukları seçiyor olacaksınız.

4-Kötü alışkanlıklardan kurtulup iyi alışkanlıklar edinin.

Geç kalma, erteleme, üşenme, boş verme ve geciktirme gibi alışkanlıkları yolun başında bırakmalısınız. Sağlıklı, başarıya odaklı, huzurlu ve mutlu yaşamı istemelisiniz. Gereksiz ve size yararı olmayan (hatta yarardan çok zararlı olabilen şeylerde bu kategoride) şeylere Hayır demeyi öğrenmelisiniz. Buraya daha fazla şey de eklenebilir tabi ki. Olumsuz alışkanlıkların yerine planlı çalışma, kitap okuma, spor yapmak gibi olumlu alışkanlıklar edinebilirsiniz. Oluşturduğunuz zincir kırılmamalı. Unutmamalısınız; alışkanlıklar tekrarlandığında kazanılır ve hiç bir iyi alışkanlık kolay kazanılmamaktadır.

5- Kendinizi pozitif durumda tutun.

“Önce zevki yaşayıp, keyfim gelince çalışmaya başlarım” diye düşünenler daima yapacakları işi ertelerler. Bunun sonucunda işler birikir ve “zaten yetişmeyecek” düşüncesinin kıskacına yakalanırlar. Aynı durum sürekli “yarın başlarım” diyerek erteleyen insanlarda da yaşanmaktadır.

Oysa her dakika ve her an elinden geleni yaparak kendini pozitif olgu içerisinde tutmak başarıdan daha büyüktür. Haz ertelenip başarıldıkça pozitiflikte artacaktır. Kolay bir olgu değil bu ama çığ küçük kar tanelerinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. “Disiplinli nasıl olunur?” sorusunun bir cevabı da budur.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

www.gazetemerhaba.com

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu