GündemEkonomi

BASİAD Başkanı Bekki Korona Günlerinde Ekonomi Seyrini Değerlendirdi

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki Korona günlerinde ekonomi seyrini değerlendirdi. Pandemik kaosun Balıkesir ekonomisi üzerindeki etkilerini gözlemleme ve gerekli tedbirleri almak adına; kamu-özel sektör ve iş dünyası ile sivil toplum meslek örgütlerinin birlikte oluşturulacağı “ Balıkesir İl Ekonomi Kurulu” nun kurularak işlevsellik kazanması gerektiğini söyledi.

“PANDEMİ EKONOMİYİ TEHDİT EDİYOR”

“BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki Korona virüs salgını dolayısı ile önceliğin her bir bireyin sağlığı ve can güvenliği odağında olduğunu; yoksulluğun artma riski, işsizlik endişeleri, üretim kaybı endişesi ve yeni normallerle rekabette geride kalmama adına ekonomik gündeminde; sağlık gündeminin hemen ardından geldiğini hatırlatarak Balıkesir’de İl Ekonomik Kurulu’nun oluşturulmasını istedi. Başkan Bekki: “ Korona Virüs salgını ile ilgili oluşan ortamda hiç kuşkusuz önceliğimiz insanlarımızın sağlığıdır. İnsanlarımızı ölümle tehdit eden bu virüs tehdidinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu konu ile ilgili sağlık sektörü ve kamu tüm gücü ile takdir ettiğimiz şekli ile mücadeleye devam etmektedir. Bizler konunun ekonomik boyutu ile ilgili konuları yakından takip ediyor ve çözüm arayışlarına giriyoruz. Zira pandemik kaos ortamı ekonomi üzerinde de çok büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İşsizlik riski giderek artan bir ivme ile kendini hissettirmektedir. Kayıtlı çalışanlar için devlet belli destekler açıklıyor. Ama istatistiklere göre ülkemizde kayıtsız çalışan ücretli kesimde 3 milyon kişi, kendi hesabına da çalışan 1,5 milyon kişi bulunmaktadır. Salgının tam olarak ne kadar süreceğini kestirmek mümkün değil. Uzun sürmesi yoksulluğun önemli ölçüde artmasına yol açabilir.”

“VERGİ VE PRİM YÜKLERİ”

“Şu anda en çok endişelenmemiz gereken konu, istihdamı korumak için giderek daha fazla desteğe ihtiyaç olacağının ortaya çıkıyor olması. Bir diğer önemli ve acil önlem ise mücbir sebep tanımının, cirosunda belli bir kayıp yaşayan tüm mükellefler için geçerli olmasını sağlamak. Tüm işletmeler banka kredilerini ve ticari borçlarını çevirmeye çalışıyorlar. Bir de ağır vergi ve prim yükleri ile karşılaşmamalılar. Bunların tüm sektörler için ertelenmesi gerekiyor. Avusturya, Danimarka gibi ülkelerde hayat ve ekonomi normal süreçlerine doğru ilerliyor. Dolayısı ile bizim üretim süreçlerimizi de eşgüdüm ve rekabet adına normalleşme süreçleri ile paralellik oluşturacak şekilde korumamız ve koordine etmemiz gerekmektedir. Bu konuda Balıkesir’de ihracat yapan firmalarımız çok büyük, lojistik, tedarik, bankacılık sistemi, gümrük sistemi sorunları ile karşı karşıya kaldılar. Bu sorunlar yumağının oluşturduğu ağırlık ancak Balıkesir genelini kapsayacak geniş katılımlı bir ekonomik kurulunun koordinasyonunda ve eşgüdümünde daha güvenli yol alabilir. Sosyal mesafeyi arttırırken kalpten sevgi ve işbirliği mesafemizi yakınlaştıralım.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu