GündemEkonomiİlçe Haberleri

Başkan Cengiz “Tesis İvrindi’nin Tanıtımına Destek Oluyor”

Başkan Cengiz “Tesis İvrindi’nin Tanıtımına Destek Oluyor”

 

İvrindi kuzusunu tanımayan kalmayacak. Balıkesir’de bölgenin üreticilerine damızlık desteği sağlayacak “İvrindi Belediyesi Damızlık Üretim Tesisi” faaliyete geçti ve ziyaretçilerini ağırlıyor.

 

İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz ilçede koyun üreticilerine damızlık desteği sağlamak amacı ile kurulan tesisin ilçenin tanıtımına da değer kattığını söyledi. İvrindi Belediyesinin Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüğü çalışma ile tesis işlemeye başladı.

“Kıvırcık ırkı yetiştiriliyor”

Damızlıkların Kıvırcık ırkı olduğunu söyleyen Başkan Cengiz “Kıvırcık ırkı lezzet bakımından dünyanın en lezzetti etine sahip koyun ırkı. Tüm Türkiye’nin bildiği İvrindi Kuzusu da lezzetini kıvırcık ırkından alıyor. Bu civarda yetişen Merinos ırkına kıyasla daha uzun ömre ve daha dayanıklı bedene sahip. Kuzulama özelliğinde ise bir batında 1.3 kuzu verimi ortalamasında ”dedi.

 

Ivrindi Damizlik 2

 

Özellikleri Olan Lezzetli Irk

Tesisteki damızlıkların özelliklerine dikkat çeken Başkan Cengiz,Kötü çevre ve olumsuz hava koşullarından en az etkilenen bir ırk. Bu civarda yetişen Merinos ırkına kıyasla daha uzun ömre ve daha dayanıklı bedene sahip. Kuzulama özelliğinde ise bir batında 1.3 kuzu verimi ortalamasında. Doğumu gerçekleşen kuzuların da yaşam gücü yüzde 97 ile maksimum seviyede. “dedi.

İvrindi’nin Lezzetli Kıvırcık Kuzusu

Öte yandan Merinos ırkının bir laktasyonda 7580 kilo süt verimi sağladığını, kıvırcık ırkı koyunun süt verimi ise o dönemde 140150 kilo İle ölçüldüğünü belirtti. İvrindi lezzetini tanıtmaya devam edecek ırk kıvırcık ırkı diyerek bu ırkı devam ettirme çabası içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

 

Ivrindi Damizlik 3

 

Yazın Serin Kışın Sıcak Tutma Özelliği

Başkan Cengiz tesisle ilgili olarak toplam 23 bin 400 metrekare alanda kurulu olduğunu ve çadır sistemli tesisin toplamda 600 metrekare alanı kapsadığını söyledi. Cengiz, “O büyüklükte betonarme yapıya göre 67 kat daha düşük maliyette. İlk etapta görenler koyunlar kışın çadırda çok üşür, yazın da çok sıcaklar algısına kapılabilirler ama çadır 4 kat izolasyon özelliğine sahip. Çadır içi ve dış sıcaklığı arasında 5 ile 8 derece fark var. Yazın serin, kışın da ılık tutma özelliğine sahip”dedi.

Veterinerlik Fakültesi Öğrencileri Tesisi Ziyaret Etti

Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencileri İvrindi Kuzusu Damızlık Üretim Çiftliğini ziyaret etti.   İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz tesislerde öğrencilere İvrindi ilçesindeki hayvancılığı ve üretim aşamalarını anlattı. Merinos ve kıvırcık melezi üzerine tesiste yapılan çalışmalarla hedef bin koyuna ulaşmak.

 

Ivrindi Damizlik

 

Hedef Bin Koyun

İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz yapılan öğrenci ziyaretinde tesisin çalışmalarından bahsettiklerini söyledi. Başkan Cengiz ,”Büyükşehir Belediyemizle ortak yürüttüğümüz ve çiftçilerimize damızlık desteği sağlayacağımız tesisimizde; Genel sekreterimiz Mustafa Küçükkaptan, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanımız Serkan Akça ve Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencilerini misafir ettik. Merinos – kıvırcık melezi üzerine faaliyet sürdüren tesisimizde hedefimiz minimum 1000 koyun” dedi. HABER: NURSİMA AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu