Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

“BEN YATIRIMCIYIM, BEN ESNAFIM 13 GÜNDÜR ELEKTRİĞİM KESİK! BİR GÜN’Ü MUM YAKARAK GEÇİRDİK!”

“BEN YATIRIMCIYIM,  BEN ESNAFIM 13 GÜNDÜR ELEKTRİĞİM KESİK! BİR GÜN’Ü MUM YAKARAK GEÇİRDİK!”

 

Balıkesir Avlu projesi ile Balıkesir’i geleceğe taşıma gayreti yürütülmüştü. Ayrıca, İçeriğinde sosyal hayatıyla, ticari alanlarıyla birlikte, şehre kazanım hedeflenmişti.

 

Ancak, Hisler Kahvesi işletmecisi Sefer Coşkun AVLU’da zaman içinde yaşanan siyasi krizlere rağmen biz işletmeci olarak, ‘Buraya onca yatırım yaptık sabredelim’ diyerek, bekledik. Yetmedi; ayrıca gayret edip şehre gelecek yatırımcıya da hizmet edelim dedik. Gittik, Turizm Bakanlığından ‘Turizm işletmesi Gastronomi Unvanı’ aldık ama!” diyerek basın toplantısı ile yaşadıklarını paylaştı.

Hakkim Var Ama Buyuksehir Bu Hakki Kullanma Diyor 01

“HAKKIM VAR AMA BÜYÜKŞEHİR BU HAKKI KULLANMA DİYOR”

Ancak, Turizm Bakanlığından belge aldığının duyulması üzerine kendisinin görüşme için Büyükşehir Belediyesi’ne davet edildiğini söyleyen Sefer Coşkun,  “Davet üzerine Büyükşehir Belediyesine gittim. Bizimle görüşmeden, Turizm Bakanlığı’nın sana tanımış olduğu hakkı, Turizm Bakanlığı’nın onaylı menüsünü, müşterilerine sunma! Telkinini aldım. O menüyü sunma! Diye dikte edildi. Geri döndüm 14 gün bekledim. Hakkım var ancak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bu hakkı kullanma diyor. Düzenleri bozulacakmış. ancak, nasıl bir düzen bozmayayım dedim cevap veremediler…

“25 Eylül’de hakkımı kullanacağım diyerek menüyü açtım. Elektriğim kesildi, işyerim mühürlenmeye çalışıldı. Kontratım tek taraflı fesih edilmiş Haberimiz Yok!

“BİZİMLE GÖRÜŞ DENDİ BAKANLIĞIN HAK VERDİĞİ MENÜ İÇİN ‘SUNMAYACAKSIN’ TELKİNİ ALDIM”

Balıkesir AVLU projesinin 2.etabının bitirilemeyişi esnafta hayal kırıklığı yarattı. AVLU’da yaşanan problemler sadece projenin yavaş ilerlemesi değil aynı zamanda verilen sözlerin yerine getirilemeyişi ve yaşanan değişimler AVLU’yu karıştırdı. Esnaf olarak umutla AVLU’da işyeri açan esnaflar arasında Sefer Coşkun iki işletme ile burada ticaret yapmaya gayret ediyor. Ne var ki, işletmelerinden biri olan Hisler Kahvesi için verdiği gayretlerin örselendiğini belirten Sefer Coşkun “emek verdiğim işletmemiz için bıraksalar iş yapacağız. Burası için bir yatırım yaptık ve dışarıdan gelecek yatırımcılar için de hayal kurduk. Dedik ki; Gastronomi şehriyiz. Dışarıdan gelen yatırımcılara da hizmet verebilelim. Özellikle bunun için çalıştık ve bir hak kazandık, ta ki Büyükşehir Belediyesi bu hakkı kazandınız ancak biz istemeden kullanamazsınız diyene kadar” dedi.

“13 gündür elektriğimiz kesik. Bir gün mum ışığında hizmet verdik. İşletmemize yetecek jeneratörü getirdik panoya bağlayalım dedik ancak, Büyükşehir zabıtası hemen geldi. ‘Kabahatler Kanunundan size ceza yazacağız ve çalışmaya devam ettiği her gün bu ceza saat başı için 21 bin TL şeklinde olacak’ dedi. Buna da tamam dedik. Küçük bir jeneratör aldık ve işletmemizin içine koyduk. Bu jeneratör işletmemiz için yeterli değil.13 gündür bu jeneratörle hizmet vermeye gayret ediyoruz.

 

“BELEDİYE İLE HAKSIZLIK VE HUKUKSUZLUK MÜCADELESİ VERİYORUM””

 

Avlu’da İşletme sahibi Sefer Coşkun, “Adaletsizlik ve hukuksuzluklar var” dedi. 17 yıldır girişimci bir işadamı olarak ticari hayattayım diyen işletmeci Sefer Coşkun, geçtiğimiz haftasonu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı Avlu avm içerisinde bulunan Hisler Kahvesi’nde gerçekleşti. Coşkun toplantıda, “Bize yaşatılan adaletsizlik ve hukuksuzluklar var. Bunların akabinde yaşadığımız kayıpları anlatmak istiyorum. Bu nedenle bir basın açıklamasına ihtiyaç duydum ” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projeleri arasında yer alan Çay Deresi Rekreasyon Alanı Projesi kapsamında yapılan Avlu Balıkesir’de, yatırım yaparak işletme açan Sefer Coşkun işletmesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından zora sokulduğunu iddia etti. Haksızlık ve hukuksuzluklarla mücadele ettiklerini ifade etti.

AVLU AVM’DE SİYASİ KRİZLER İŞİ ÇIKMAZA SOKTU

Doğalgaz, ısıtma soğutma ve inşaat alanında, tekstil, otelcilik ve restaurant hizmetleri gibi çeşitlilik arz eden işletmelerde faaliyet yürüttüğünü belirterek konuşmasına başlayan Hisler Kahvesi işletmecisi Sefer Coşkun, Avlu AVM içerisinde iki işletmesi olduğunu söyledi. Coşkun, “Avlu’da iki işletme ile hizmet veriyorum. İki işletmemden biri olan  başka bir marka altında 2018 yılında buraya yatırım yaptım. Hisler Kahvesi adıyla şuan buradayım.2019 yılında işyeri Hisler Kahvesi adını aldı. Avlu’da o dönem itibarıyla Avlu’nun işlerinin bitmeyişi, birtakım siyasi krizlerden etkilenişle bizim işletmeci olarak gördüğümüz zarar, yani kayıplar var ”dedi. Geçen süre içinde AVM ‘nin tamamlanamayan etapları ile buralarda müşteri sirkülasyonunun sağlanamadığını ve her esnafın zora girdiğini belirtti.

“KİRA KONTRATINDA FARKLILIKLAR VAR”

Hisler Kahvesini açarken, AVM işletmecisi olan Marmara Mol A.Ş şirketi ile kira kontratı yaptıklarını belirten Sefer Coşkun, 2018 yılında yaptığı kontrat ile, 2019 yılında yapılan kira kontratı arasında farklar olduğunu söyledi. Coşkun bu farkın, kira bedeli farkı olduğunun altını çizdi. Coşkun konuşmasında, 2018’de kirasının, cironun yüzde 10’u, 2019 yılının birinci ayında imza altına alınan kira kontratının ise Turizm İşletmesi Tesisi başvuru yapacağı için sabit kiraya dönüştürüldüğünü söyledi. Sefer Coşkun, bu süre içinde, 32bin700TL aylık tutarda kira faturaları kesilerek, işletmemiz faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını kaydetti.

“BAKANLIK UNVAN VERDİ VE HAK KAZANDIK ANCAK …”

Turizm İşletmesi olma süreci içerisinde, 2021yılınınTemmuz ayında Turizm İşletmesi belgesi alarak amaçlarına ulaştıklarını belirten Sefer Coşkun, geçen süre zarfında tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığından, ‘Turizm işletmesi Gastronomi Unvanı’ almaya hak kazandığını söyledi. İşletmenin hizmetlerini yürütme gayreti içinde olduklarını ancak, sık sık sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.

 

“BAKANLIĞIN ONAYLI MENÜSÜNÜ SUNMADAN ÖNCE BİZİMLE GÖRÜŞ DENDİ”

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından engellemelerle karşılaşıyoruz diyerek sözlerine devam eden Sefer Coşkun, “İşletmemiz için, ‘ Turizm işletmesi Gastronomi Belgesi’ni aldık. Bu belgeyi aldığımızdan haberdar olan Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinden bir davet aldım. Bizimle görüşmeden, Turizm Bakanlığı’nın sana tanımış olduğu hakkı, Turizm Bakanlığı’nın onaylı menüsünü müşterilerine sunma! telkinini aldım” dedi.

“BİZİM BİR DÜZENİMİZ VAR BOZMA DENDİ”

“Bizimle görüşeceksin denildiği için istek üzerine Büyükşehir Belediyesine gittim ve bir görüşme gerçekleştirdim. Ancak, Turizm Bakanlığının bize tanıdığı hakkı kullanmamamız, onaylı menüyü sunmamamızı dikte ettiler. Bizzat bana ‘düzenimiz var. Bu düzeni bozma’ dendi. Nedir bu düzen? Sordum ama bana aktarılamadı. Mantıklı bir izah yapılmadı, cevap alamadım. Bir neden yok.”

“MENÜMÜZ KAPSAMLI BİR MENÜ”

“Balıkesir’de Turizm Bakanlığının verdiği belge ile kazandığımız bir hak var. Ancak, belediye adeta bu hakkı kullanamazsın diyor. Görüşme sonrası işletmemizde, yaklaşık 14 gün menümüzü sunmadık. Bu süreçte anlamaya çalıştık. Sorun nedir anlamaya çalıştık, ama kendi kendimize çalıştık.  Balıkesir’de işletmemizin denetim altında yönetilmesini önemli bulduğumuz için bu süreçte belgeyi almak için gereken neyse onu yerine getirdik. Dünya mutfağından, Balıkesir kuzusuna herşey mevcut. Menümüzde.”

 

“BALIKESİR’E GELEN YATIRIMCILARADA HİZMET VERMEK İSTİYORUZ”

 

Coşkun, Amaçlarının Balıkesir’e gelen yatırımcılara da hizmet vermek olduğunu ifade etti. Bunu da “Bu menü Bakanlık onaylı bir işletmede, yatırımcıların isteklerine cevap olabilecek geniş kapsamlı bir menü. Bu menüyü tek bir içeceğe bağlayamayız. Çünkü biz, kapsamlı olarak bu menüye bakıyoruz. Bize verilen bir hak var ve kullanamadığımız bir durum söz konusu. Bir de en önemlisi bu süreçte yaşadıklarımız” şeklinde ki cümlesi ile vurguladı.

“BİZE DÜŞEN PAYI ÖDEDİK, BORCUMUZ YOK”

“ 25 Eylül itibarıyla menümüzü müşterilerimize açtık. Haklarımızı kullanmaya başladık. Ancak gördük ki ertesi gün; işletmemizin elektrikleri yok, alarm yok, kameralarımız kapanmış, soğuk hava depolarımızda ürünler elektriğimiz olmadığı için bozulmaya başlamış. Sabaha karşı bize, çekilmiş bazı vidolar ve fotoğraflar gönderildi. Bunun üzerine birde Pazar gecesini Pazartesi’ye bağlayan gün 27 Eylül tarihinde Büyükşehir Belediyesi ekipleri işletmemize apar topar geldi. AVLU Avm içindeki işletmemiz, elektrik hattını diğer blokta bulunan ve karşıdaki farklı bir işletme ile birlikte bir sayaçtan alıyor. Geçmiş dönemde Avm yöneticileri, elektrik ihtiyacına çözümü böyle bulmuştu. Faturalarımızı bize düşen pay neyse ödedik. Bu konuda bir borcumuz yok. Elektrik şuan bizim kesik ancak karşı işletmeye kaçak bağlantı yapılarak verilmiştir.”

TEK SAYAÇ ÜZERİNDEN SÜZGEÇ SAYAÇ MODELİ İLE ÖDEME YAPILDI

“Avlu’da Aboneliği Marmara Mol üzerine olan ve tek sayaç üzerinden, iki işletmeye verilen süzme sayaç üzerinden elektrik var. Burada kendi elektriğimizi kendi üzerimize almak istedik başvuru yaptık. Ancak, AVM yetkilileri bize iki işletmeyi yöneticilerini uedaş’a yollayıp ‘sayacı üzerinize almanızı sağlayacağız’ dendi. Tabi bu arada geçen bir 3,5 yıl gibi süreç var. Bizde bekledik. Karşı işletmenin kaçak kullandığını iddia ettiğim nokta ise şudur; Projesiz yan bloktan tente üzerinden 3 santim kalınlığında bir kablo sözkonusu.3 Santim kalınlığındaki bu kabloyu kafanıza göre çekip, bir yerden bir yere bağlayamazsınız. Bu nedenle kaçak diyorum.”

 

“BEN YATIRIMCIYIM, BEN ESNAFIM 13 GÜNDÜR ELEKTRİĞİM KESİK”

 

“13 gündür elektriğimiz kesik. Bir gün mum ışığında hizmet verdik. İşletmemize yetecek jeneratörü getirdik panoya bağlayalım dedik ancak, Büyükşehir zabıtası hemen geldi. Kabahatler Kanunundan size ceza yazacağız ve çalışmaya devam ettiği her gün bu ceza saat başına dönecek.21 bin TL olarak yinelenecek. Buna da tamam dedik. Küçük bir jeneratör aldık ve işletmemizin içine koyduk. Bu jeneratör işletmemiz için yeterli değil.13 gündür bu jeneratörle hizmet vermeye gayret ediyoruz.

“PANOYU AÇAMAM BELEDİYE YASAKLADI DENDİ!”

“Elektrik için UEDAŞ’a başvuru yaptık ve projemizi sunduk. Elektrik müsaadesini aldık. İdareden bize sayacı bize teslim ettiler. Binamızın duvarına sayacımızın monte edilmesi için AVM müdürü Savaş Okçuoğlu’nu aradım. Kendisine elektrik panosu kapısının kilitli olduğunu ve bağlantı için açmasını istedim. Aldığım cevap şu oldu: “Kapıyı açamam. Büyükşehir Belediyesi bunu yasakladı.”

“ENCÜMEN KARARI İLE MÜHÜRLEMEYE GELMİŞLER!”

Elektrik bağlanması noktasında bu sıkıntıyı yaşarken biryandan da yaşadığımız diğer sıkıntı şu oldu: Büyükşehir zabıtası geldi. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatımızı iptal ettiklerine ilişkin bir yazıyı tebliğ ettiler.  Ve birde encümen kararı ile işyerimizi mühürlemeye geldiklerini belirterek 5 zabıta ile mühürleyeceklerini söylediler. Bizde kendi yaptığımız müracaatla birlikte, mahkeme kararını kendilerine ilettik ancak, gelen zabıtaların söylemi şu oldu; Elimizdeki kararı tanımayacaklarını üstlerinin söylemleri doğrultusunda mühürleme işlemi gerçekleştireceklerini belirttiler. Mahkemenin üzerindeki hangi üstlerinin ne gücü var ki bu kararı uygulayacaklar?”

 

“KARARI TANIMAYIZ DEDİLER ,BİZDE DEVLETE SIĞINDIK”

 

“Biz işletme olarak devletimize sığındık. Mahkeme kararını gösterdik ve bu karara rağmen mühürleme ısrarı olduğunu açıkladık. Bizde kararı tanımayacakları gibi söylemler olunca Emniyet’e bildirdik. Polisimiz de kararın olduğunu ve mühürleme yapamayacaklarını kendilerine iletti. Zabıta ekipleri üstleri ile bir görüşme yaptı. Böyle olunca bana tebliğ ettikleri kararı, zabıta bu kezde geri istedi. Madem tebliğ ettin niye geri istiyorsun? Dediğimde ‘o belgeyi almadan gidemem’ dedi. Zabıtanın durumuna üzüldüm. Fotokopisini aldım. Aslını verdim.”

“KİRA KONTRATRIMIZ TEK TARAFLI FESH EDİLMİŞ! FESİH TEK TARAFLI

“Kira kontratımız fesh edilmiş bize tebligat yapılmadı. Hukuksuzluk ve kanunsuzluk bizce burada. Önceki gün elektrikçimizi aramışlar ve şu denmiş; “ Balıkesir Büyükşehir Belediyesi UEDAŞ’ı aramış elektrik veremezsiniz kontratları yok demiş.” Kira kontratımız tek taraflı fesh edilmiş. Anlamadığımız şu; fesh varsa tek taraflı yapılamaz. Avlu’da kira borcu olmayan yok. Avlu işleyen bir merkez değil işletmelerde buraya yatırım yaptıkları için sabırla mücadele veriyorlar. Kira borcu ödenmeyecek denmedi. Biz kira borcumuzun yapılandırılmasını istedik. İşletmelere 12 taksitlendirme yapılmış. Biz dedik ki; 12 taksitte olmasın, bizim işletmemizi rahat bırakın 3 ayda ödeyelim . Ama bunuda kabul etmediler. Ne istiyorlar?”

MAHKEMEYE BAŞVURDUK

“Bataş, Marmara Mall’ü satın aldı. Aldıktan sonrada kira kontratımda yazan tutar bana bir türlü yansıtılmadı.2020’de düzeltilsin dedik ama Avlu ceo’u ve önceki dönem 12 bin tl maaş alan Savaş bey’e illetim konuyu ama düzeltmeler yapılamadı. Bizde mahkemeye başvurduk. Bize ne düşüyor mahkeme belirlesin bizde onu bilelim onu ödeyelim dedik. İşletmelere kira indirimleri yapılacaktı diğer işletmeme yapıldı ancak buraya yapılmadı. Neden diye sorduğumuzda sizin işletme büyük dendi…”

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu