Köşe Yazıları

Bir Gömlek. …..

“Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça «iyi»ye eremezsiniz. Her ne harcarsanız, Allah onu hakkıyla bilir.”Ali İmran, 192

Peygamberimiz sav hayır yapmada insanların en cömerdi idi. Bir ihtiyaç sahibi Peygamberimiz sav’e bir derdinden bahsettiği zaman çok duygulanır, onu kendisine tercih eder, ba¬zen yemeğini, bazen de üzerindeki elbisesini bile verirdi.

Bir gün, Mescid-i Nebevide küçük bir çocuk Peygamberimiz sav’in huzuruna gelir. Efendimiz sav ve sahabeler otur¬muş, sohbet ediyorlardı.

Çocuk, “Ey Allah’ın Resûlü sav, annem sizden bir gömlek istiyor.” Der.

O sırada Peygamberimiz sav’in  sırtındakinden başka gömleği yoktur. Çocuğa başka bir zaman gelmesini söyler.

Çocuk annesinin yanına gidip durumu anlatır.

Annesi, çocuğuna “Allah resûlü sav’e git, ‘‘annem sırtındaki gömleği istiyor’’de” der.

Çocuk tekrar mescide, Peygamberimiz sav’in  huzuruna gelir.

Çocuk, “Efendim, annem sırtınızdakini istiyor.” Der.

Bunun üzerine Peygamberimiz sav, mescidden ayrılıp hane-i saadete gider. Üzerindeki gömleği çıkarıp çocuğa uzatıp  ver¬ir.

O sırada Hz. Bilâl ra namaz vakti ezan okur. Fakat Peygamberimiz sav  üzerine giyecek bir kıyafet bulamadığı için mescide hemen  gelemez.

Mescid-i Nebevi’de Peygamberimiz sav’i namaz için  bekleyen sahabeler, Hz. Peygamberimiz sav’in gelmediğini anlayınca merak edip, birkaç sahabi evine giderler. Peygamberimiz sav’i gömleksiz olarak gördüklerinde meseleyi anlarlar. Peygamberimiz sav giydiği bir gömleği çocuğa vermiş ve üzerine giyecek başka bir şey olmadığı için mescide çıkmamıştır.

Bu hadise üzerine, Hz. Allah cc şu ayeti vahyetmiştir.

“Elini kısma; onu büsbütün de açıverme ki, pişman ve kınanmış halde kalmayasın. Rabbin dilediğine rızkı bol verir, dilediğinden de kısar. Hiç şüphe yok ki, O kullarından haberdardır ve onları görmektedir”. İsra Suresi, 29–30, (Ebü’l-Hasen Alâüddîn Alî b. Muhammed b. İbrâhîm el-Hâzin (Hazin Tefsiri )(m.1280-1341) Tah. Muhammed Ali Şahin, Lübabu’t tevil fi me’ani’t tenzil,I-IV, Daru Kutubu Ilmiyye, Beyrut, h.1425,III, 128)

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete Peygamberimiz sav’in ahlâkı ile ahlaklanmayı nasip eylesin. ..

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu