GündemÖzel HaberlerSiyaset

BTMMC ‘GAZETECİLER İÇİN ÖZGÜRLÜK’

Balıkesir Toplum ve Medya Merkezi Derneği Cemiyet Başkanı Semra Aman Akyürek 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Akyürek yaptığı açıklamada, medya alanında nitelikli bir büyümenin sağlanmasının ve yenilenmenin ülkemiz ve ilimiz açısından gelecek için önem taşıdığını belirtti. Çalışma koşullarının zorluklarından, mesleki standartların yasal düzenlemelerle birlikte, beraberinde getirdiği sorunlara ve gazeteciliğin etiği ile birlikte toplumsal olayların içindeki vazgeçilmez haberciliğe dair bakış açılarının yıl boyunca ele alınarak konuşulması, eğitimler düzenlenerek çalış taylarla birlikte ivedilikle alınacak kararların peşinden gidilmesi gerektiğini söyledi.

Toplumdaki bireylerin ve Basının birbirini olumlu yada olumsuz besleyen iki unsur olduğunu ifade eden Akyürek, yasama, yürütme ve yargının yanında 4. kuvvet olan basının, daha güçlü bir Türkiye için mutlaka desteklenmesi ve gazetecilerin sorunlarının bir an önce çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gün. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız, çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından ne yazık ki 10 Ocak 1961’den çok daha kötü koşullara sahip. Basın özgürlüğünü ele alan yasalar yeniden düzenlenmeli, terör suçları dışında cezaevlerinde yazdıkları yazılar nedeniyle tutuklu bulunan gazeteciler, derhal serbest bırakılmalı. Tüm meslektaşlarımızın”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü hakkıyla kutlayacağımız günleri istiyor ve Toplum – Medya Merkezi Cemiyeti olarak Gazetecilerimizin günü kutlu olsun diyoruz. BTMM Cemiyeti adına: Nazan Dolgun

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu