GündemÖzel Haberler

BU MESLEĞİN GELECEĞİ GARANTİ

Araçlarda, evlerde, işyerlerinde kullandığımız birçok elektrik ve elektronik aletlerde yer alan bobinajı 35 yıllık bobinaj ustası Ahmet Özkan’a sorduk. Bobinaj mesleğinin ölümsüz bir dal olduğunu belirten Özkan “anne-babalara çocuğunuzu bu mesleğe yöneltin çünkü bu mesleğin geleceği garanti” çağrısında bulundu. 

İLK ADIM KORUMA

Koruma ve bakımın önemine vurgu yapan 35 Yıllık bobinaj ustası Özkan “35 yıldır bobinaj işiyle uğraşmaktayım. Okulumuz bittikten sonra teknisyenim ben ama bu iş üzerine çalıştım. Derin kuyular motor sarımları, kumanda tamiri kaynak gibi işler elimden geliyor. Motor ile ilgili söyleyebileceğim şey en başında motor alındığı zaman ilk yapılması gereken koruma yapılmasıdır. Ben özel bir firmada çalıştım. 20 yıl boyunca çalıştığım firmadaki motorlar hiç değişmedi ve de hiç yanmadı. Neden? Tabi ki koruması olduğu için. Koruması olduğu içinde bize iş kalmıyor. Cihazlar dikkatli kullanılmalı ve bir arıza belirtisi gösterdiğinde ilk çıkan sese dikkat edilmeli”şeklinde konuştu.

ÇIRAK YOKLUĞU EN BÜYÜK DERDİMİZ

Mesleğin geleceğinin çıraklıkta olduğunu ifade eden Özkan “her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de çırak bulunamıyor. En büyük derdimiz de bu. Ben anne babalara buradan sesleniyorum çocuklarını bir mesleğe yönlendirip eğitim almalarını sağlasınlar. Alttan çırak gelmediği için bizim mesleğimiz de bitiyor. Baktığımız zaman aslında aklınıza gelen birçok şeyin içerisinde motor var. Bitmeyen bir meslek bu aslında ve insanlar var oldukça da devam eden bir meslek bu. Her ne iş dalı ele alırsak alalım hepsinde mutlaka motor vardır. Mutlaka bir şekilde motora ihtiyaç duyulur. Yani bitmeyen tükenmeyen bir sanat olmakla birlikte insan var olduğu sürece de var olmaya devam edecek” dedi.

TAMİRİ YENİSİNDEN ÇOK DAHA UCUZ

Bobinaj maliyeti dikkate alındığında onarımın çok daha düşük maliyetli olduğunu belirten Özkan “Bunun yenisini almakta baya külfetli. Örnek veriyorum; 1000 liraya aldığınız bir motoru biz sarım yaparak 200-300 lira gibi bir rakama sıfırlamış oluyoruz. Dolayısıyla da vatandaşlar kucak dolusu para vermekten de kurtulmuş oluyor. O kolaylığı da var yani yenisini almaktan ise tamir ettirmek daha karlı ve bunu bütün gelen müşterilere söylüyoruz. Önce bir rakam çıkartıp yapılması gerekenleri söylüyoruz. Tamam derse, tamir işlemine sonra başlıyoruz. Kimseden onay almadan yapmıyoruz.

KALİTESİZLİKLE MÜCADELE EDİYORUZ

İş hacimlerinin Çin’den gelen kalitesiz ürünler yüzünden düştüğünü ifade eden Özkan “Tabi ki eskiden bizim işlerimiz çok güzeldi. Şimdi Çin Malları yaygınlaştığı için bizim sarım fiyatımızdan daha uygun fiyata Çin malları satılıyor. Tabi ki bizim kalitemizde değil biz kullanıyoruz 2 kg bakır tel onlar yapıyorlar 200 gr alüminyum tel bu seferde maliyeti düşürüp uygun fiyata satabiliyorlar. Allah bereket versin yine de evimize ekmek götürebiliyoruz. Kiramızı veriyoruz elektriğimizi veriyoruz. Kısacası durum bu yine de şükürler olsun mesleğimiz bu işimiz bu yapacak bir şey yok çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu