Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Ciltte Yağ Filamenti Nedir?

Burnunuzun üstündeki siyah nokta sandığınız ve bir türlü geçmeyen noktaların yağ filamenti olabileceğini biliyor muydunuz? Peki ciltte yağ filamenti nedir?

 

Ciltte Yağ Filamenti Nedir?

Ciltte Yağ Filamenti Nedir? Siyah nokta ile aralarındaki fark nedir? Tüm detaylar burada

Sebasöz filamentler (yağ filamentleri) nelerdir?

Yağ filamentleri, içlerine bağlı olarak az ya da çok görünür olabilirler. “Sebum tıkaçları” olarak da bilinmektedir. Fazla yağ ve ölü deri hücreleriyle dolduklarında daha görünür hale gelebilmektedir. Ayrıca siyah noktalara benzer bir görünüm vermektedir. Doktor Kanchanapoomi Levin, cildimizde cildi kayganlaştırmak ve nemlendirmek için sebum oluşturan bezler olan yağ bezlerinin aşırı çalışmasıyla ortaya çıkabileceğini ifade etmektedir.

Genel olarak yağ lifleri yüzün yağlı kısımlarında, yani en çok T bölgemizde bulunmaktadır. Kanchanapoomi Levin, “Çoğu zaman insanlar ciltlerini sıkarlar ve deriden dışarı sızan ince, sarımsı bir malzeme görürler; bunlar, yağ lifleriyle dolmuş normal gözeneklerdir” diyor.

Yağ filamentleri ve siyah noktalar arasındaki fark nedir?

Yağ lifleri ve siyah noktalar ikiz gibi görünse de “kuzen” oldukları ifade edilmektedir. Siyah noktaların aksine, yağ lifleri cilt makyajının normal ve önemli bir parçasıdır. Ayrıca onlar olmadan yağ, yağ bezlerinden cildin yüzeyine geçemez.

Dr. Shamban, “Aslında, filamanlar cildin düzgün işleyişinde iyi bir rol oynarken siyah noktalar birikme ve yanlış bir işleve sahip olduklarından iyi bir rol oynamazlar. Ayrıca yağ flilamentleri daha açık renkte görülebilirken siyah noktalar daha şişik bir şekilde tam siyah olarak cilt üzerinde belirirler.

Ciltte Yağ Filamenti Nedir?

Yağ filamentlerinden kurtulmak için:
1- Uyumadan önce makyajınızı mutlaka çıkarın

Makyajınızı yüzünüzde gece boyunca bırakmak gözeneklerin tıkanmasına açık bir davettir. Ayrıca yağ liflerini önlemek istiyorsanız yatmadan önce kalıntıların hepsini çıkarmanız çok önemlidir. En kapsamlı şekilde çıkarmak için, çift aşamalı temizlemeyi deneyin. İlk önce makyajı nazikçe çözmek için… Kuru cilde bir temizleyici balsam veya temizleme yağıyla masaj yaparak başlayın. Ardından kalan herhangi bir birikme veya kalıntıdan kurtulmak için normal temizleyicinizle devam edin.

2- Spor yaptıktan sonra mutlaka yüzünüzü yıkayın

Dr. Shamban, “Bakterilerin ve terin cilde oturmasına asla izin vermeyin” demektedir. Çünkü bu durum gözenekleri kolayca tıkamaktadır. Ayrıca tahriş ve kistik patlamalar gibi diğer cilt sorunlarının yanı sıra tıkanan yağ liflerine yol açabilmektedir. Antrenmanınız biter bitmez yüzünüzü hafif bir temizleyici ile yıkayın, kurulayın ve ardından hafif bir losyon uygulayın.

3- Cildinize peeling yapın

Yağ lifleri yalnızca yağla değil… Aynı zamanda ölü cilt hücreleriyle de dolabileceğinden, bu ölü hücrelerden kurtulmak için yüzünüzü düzenli olarak pul pul dökmek önemlidir. Doktor Shamban, evde kullanılan kimyasal peelingler ile haftada iki kez peeling yapılmasını önermektedir.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

www.gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu