Balıkesir Merhaba Blog YazılarıBakımGündemSağlık

Siyah Noktalardan Kurtulun

Pürüzsüz bir cilde sahip olmak ve siyah noktalarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? İşte evde yapabileceğiniz doğal çözümler ve maskeler… Bu yöntemlerle siyah noktalardan kurtulun.

 

Siyah Noktalardan Kurtulun

 

Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için doğru cilt bakımı yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir. Ciltte oluşan cilt rahatsızlıklarından kurtulmak için öncelikle neden oluştukları bilinmelidir. Siyah nokta probleminin neden kaynaklandığı bilinirse, oluşan siyah noktaların temizlenmesinin yanı sıra bir daha oluşmaması da sağlanır. Adım adım siyah noktalardan kurtulun!

 

Gözenekler Neden Tıkanmaktadır?

Cildi bakterilerden korumaya ve ter giriş çıkışını sağlamaya yarayan gözenekler, yağ bezleri ve kıl foliküllerinin yer aldığı minik açıklıklardır. Cilt bakımının doğru yapılmaması durumunda gözeneklerde genişleme meydana gelir. Gözeneklerde bulunan sebum ve keratin kendiliğinden dışarı atılamaz ise, gözeneklerde tıkanmalar meydana gelir. Tıkanma sonrasında biriken yağın dışarı atılabilmesi için gözenekler daha fazla genişlemeye başlar.

Siyah Noktalar Neden Oluşmaktadır?

Makyaj kalıntıları, kirli hava ve cildin nem dengesinin bozulması gibi durumlar siyah nokta oluşumuna neden olur. Ayrıca hem erkeklerin hem de kadınların ciltlerinde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak burun ve çene gibi bölgelerde görünse de yüzün tamamında, omuzlarda ve sırtta da meydana gelmektedir.

Siyah nokta neden olur diye düşünüyorsanız, cildinizde bulunan foliküllerin tıkanması sonucu oluştuğunu bilmelisiniz. Foliküllerin içeriğinde kıl ve yağ bezi bulunmaktadır. Ölü deri ve kirler zamanla foliküllerin içerisinde toplanır. Bu sebeple cildin açılması ve hava ile teması ile birlikte siyah noktalar oluşur.

Aynı zamanda gün içerisinde çok fazla kirli havaya maruz kalmak ve hormon değişimleri gibi faktörler de siyah nokta oluşumunu arttıran durumlar arasında yer alır.

Oluşumunu arttıran faktörler;
  • Yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerde cilt daha fazla yağ ürettiği için foliküllerin tıkanma olasılığı daha fazladır.
  • Bununla birlikte ölü deri doğru şekilde temizlenmemesi durumunda boşluklarda birikir.
  • Kıl kökü sorunları yaşayan kişilerde daha fazla gözükür.
  • Hormon değişimleri nedeni ile yağ üretimi artmaktadır. Bununla birlikte ergenlik dönemleri, hamilelik veya hormon hapı kullanılan dönemlerde daha fazla siyah nokta problemi oluşur.
  • Çeşitli ilaç kullanımları cilt yapısını bozabilecek etken maddeler bulundurur.
  • Beslenme alışkanlıklarındaki düzensizlikler, cilt yapısında bozulmalara neden olmaktadır.
  • Ayrıca cildin susuz kalması durumunda gözenekler açılacağı için siyah noktalar oluşmaktadır.
  • Güneşin zararlı ışınlarına korunmasız bir şekilde maruz kalınması durumunda cilt kusurları oluşmaktadır.
  • İlerleyen yaş ile birlikte ciltte kolajen kaybı yaşanır. Ayrıca bu durumda ciltte bozulmalara neden olmaktadır.
Siyah Noktalardan Kurtulmak Mümkün Müdür?

Nasıl geçer diye düşünüyorsanız, doğru ürünlerin kullanımı ile birlikte onlardan çok kolay kurtulabilirsiniz.

  • Siyah noktalardan kurtulmak için kozmetik ürünler tercih edilmektedir. Tercih edeceğiniz ürün içeriklerini detaylı bir şekilde inceleyin. Cildin tahriş olmasına neden olmayacak ürünleri kullanın.
  • Yoğun siyah nokta ve bazı akne problemlerinde kozmetik ürün kullanımı yeterli olmaz. Bu durumda doktorunuzun önerdiği ve reçeteli olan ilaçların kullanılması gerekir. Bu ilaçlar hap, jel, köpük ya da krem şeklinde bulunmaktadır.
  • El ile temizleme yöntemi siyah noktalardan kurtulmak için tercih edilen yöntemlerden birisidir. Bu uygulama bir uzman tarafından yapılmaktadır.
  • Siyah noktalar için özel olarak üretilen çeşitli aparatlar bulunur. Bu aparatlar da uzmanlar tarafından kullanılarak, siyah noktalar temizlenir.
  • Ardından gözeneklerin sıkılaşması ve yeniden siyah nokta oluşmaması açısından özel uygulamalar yapılır. Cilt üzerinde bulunan ölü derinin soyulması yöntemi de cilt kusurlarından kurtulmak açısından tercih edilir. Kimyasal peeling uygulamaları da ölü cilt derisinin ortadan kalkmasına katkı sağlar. Lazer uygulamaları gibi farklı yöntemler de siyah noktalardan kurtulmak için tercih edilir.
  •  Yüz temizliği siyah noktaların oluşmasını engelleyen en önemli etkenlerden bir tanesidir. Yüzünüzde yağ birikmesini engellemek açısından günde 2 kez cildinizi temizlemelisiniz. Daha fazla yıkamanız cildin nem dengesinin bozulmasına neden olacağı için tavsiye edilmemektedir.
  •  Cildinizi yıkarken tercih edeceğiniz cilt temizleme ürünlerinin yağsız olması gerekir. Kullanacağınız makyaj ürünlerinin yağsız olması sorunun büyümesini engelleyecektir.
  • Cildin ölü deriden arınması için peeling yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Bu şekilde ciltteki ölü deri temizleneceği için birikerek siyah nokta oluşumuna neden olmaz.
  • Kullandığınız kıyafetlerin, iç çamaşırlarının düzenli olarak yıkanması da vücudunuzda siyah nokta oluşmasını engeller.
  • Çarşaf ve yastık kılıflarının düzenli değiştirilmesi de ürünlerde kalan yağ ve kirin cildiniz ile temasını engeller.
Kurtulmak İçin Evde Yapılan Maskeler

Doğal yöntemleri uygulayarak kurtulabilirsiniz. Evde bulunan malzemeleri kullanarak, hızlı bir şekilde maske hazırlayabilirsiniz.

●     Yumurta akı: Yumurta akını cildinizde siyah nokta olan yerlere sürün, üzerine peçete koyun. Kurumasını bekledikten sonra peçeteyi çekin. En sonunda siyah noktaların peçete üzerinde kaldığını göreceksiniz.

●     Limon Suyu: Limonu bir kap içerisine sıkın. Daha sonra bir fırça yardımı ile tüm yüzünüze uygulayın. 7 dakika kadar kurumasını bekleyin. Ardından kuruduktan sonra cildinizi bol su ile durulayın. Ayrıca limon suyu içerisinde bulunan asidin cildinize zarar vermemesi için gün aşırı uygulayın.

●     Bal: Ilık balı yüzünüze sürün. Gece yatarken yüzünüze sürüp, sabaha kadar bekletebilirsiniz. Daha sonra durulayın. Bal uygulaması yapacağınız zaman içerisine birkaç damla limon ekleyebilirsiniz.

●     Karbonat: Karbonatı su ile macun kıvamına getirin. Ardından macun kıvamına gelen karbonatı tüm yüzünüze uygulayın. En sonunda kurumasını bekleyin ve daha sonra bol su ile yıkayın. Ayrıca haftada bir uygulamanız yeterli olacaktır.

●     Zerdeçal: 1 yada 2 yemek kaşığı toz zerdeçal içerisine 1 kaşık bal, 1 kaşık limon suyu ve 1 kaşık süt ekleyin. Karışımı yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra yıkayın. Siyah noktalar ve akneler için oldukça etkili bir maskedir.

 

Siyah Noktalardan Kurtulmak İçin Evde Yapılabilecek Maskeler

Cilt Tipine Göre Siyah Nokta Temizleme Yöntemleri

●     Kuru ciltlerde oluşan siyah noktalar genel olarak hormon dengesizliği gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu durumda mutlaka yalnızca siyah nokta oluşan bölgeye maske uygulanmalıdır.

●     Karma ciltlerde temizleme yöntemlerine dikkat etmeli ve su bazlı ürünler tercih edilmelidir. Çünkü cildin siyah nokta olmayan bölümlerinde yer alan kısımların sivilce oluşumuna neden olabilirler.

●     Yağlı ciltlerde de cildin nem dengesinin bozulmaması açısından su bazlı nemlendiriciler seçilmelidir. Bu şekilde cilt tipinize uygun olan temizleme yöntemlerini tercih ederek, cildinizi yormadan yalnızca sorunlu olan bölgeye müdahale edebilirsiniz. Ayrıca kozmetik ürünleri seçerken mutlaka cilt tipiniz ile uyumlu olan ürünler arasından seçimler yapmalısınız.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Siyah Nokta Bantları İşe Yarıyor Mu?
  2. Geri bildirim: Ciltte Yağ Filamenti Nedir? - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu