GündemTürkiye Gündemi

Cinbe Ailesinden Kötü Haber Geldi ! Bir Aile Yok Oldu

Cinbe Ailesinden Kötü Haber Geldi ! Bir Aile Yok Oldu. Denizde boğulma tehlikesi geçiren aileden 4. acı haber geldi.

 

Cinbe Ailesinden Kotu Haber Geldi Bir Aile Yok Oldu 1 Jpg

 

Önce Baba, Sonra Anne, Sonra Kızları

Cinbe Ailesinden Kötü Haber Geldi ! Bir Aile Yok Oldu. Cinbe ailesi Sinop’ta 31 Temmuz Pazartesi günü Heyamola Sahili’nde boğulma tehlikesi geçirdi. 4 kişilik aileden bir kötü haber daha geldi. Baba Şaban Cinbe, eşi Aynur Cinbe ve 15 yaşındaki kızları Gamze Cinbe’nin ardından 17 yaşındaki Büşra Cinbe de hayatını kaybetti.

 

Cinbe Ailesinden Kotu Haber Geldi Bir Aile Yok Oldu Jpg

 

Diğer Kızları da Yaşam Savaşını Kaybetti

İnşaat ustası baba Şaban Cinbe (45), yapılan tüm müdahalelere rağmen kaldırıldığı hastanede yaşam savaşını kaybetmişti. Ardından 40 yaşındaki eşi Aynur Cinbe hayatını kaybetti. İHA’nın edindiği bilgiye göre 15 yaşındaki kızları Gamze Cinbe’den de kötü haber gelmişti. Son olarak diğer kızları Büşra Cinbe de yaşam savaşını kaybetti.

 

Cinbe Ailesinden Kotu Haber Geldi Bir Aile Yok Oldu 2 Jpg

 

Sinop Hakkında

Antik çağda Paphlagonia olarak adı geçer. Bölgenin kuzey ucunda MÖ 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bir ticaret kolonisi olarak kurulumu gerçekleşti. Sinop’un bilinen en eski adı Sinope’dir. Kaynaklarda, mitolojide Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızı olarak anlatılan Sinope’den aldığı belirtilmektedir.

Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlere ait kent sikkelerinde geçen ΣΙΝΩ (sino)  kelimesi yer alır.  ΣΙΝΩΓΕΩΝ (sinopeon) ya da ΣΙΝΩΓΗΣ (sinophe) kelimelerinin kısaltması olarak kabul edilir. Tüm bu dönemler içinde yoğunluklu olarak Sinope’nin başının çeşitli şekillerde bu sikkelerde yer alması, isim kökeninin mitolojideki Asapos’un kızı Sinope’ye dayandığını doğrular niteliktedir.

Hitit kaynaklarında “Sinuwa/Sinuua” adıyla bahsedilen Sinop’ta yapılan kazılarda Hitit Dönemi buluntularının elde edilememiş olması nedeniyle, kimi yazarlar tarafından bu ismin Sinop’u ifade ettiği şüpheli görülmektedir.

Bir başka görüşe göre şehir ismini Asurluların ay tanrısı olan “Sin” den almaktadır. Ayrıca, adının ilk söyleniş biçiminin “Sinavur” olduğunu ileri süren kaynaklarla birlikte başka kaynaklar “Sinip” ten geldiğini, bazı tarihçiler “Sen-ha-pi” kökünden türediğini, bazıları ise Farsça “Sine-i ab”, yani suyun göğsü kelimesinden geldiğini ifade etmektedirler. Şehre “Sinepolis” demiş olan Romalıların kayıtlarında ise General Pompeis’un idaresine verilen on bir kent arasında ismi “Sinop Teium” olarak geçmektedir.  Selçuklular döneminde de Rusya’ya gitmek üzere Sinop’tan geçen seyyah Rubruguis şehirden “Sinepolis” diye bahsetmektedir.

Fatih Sultan Mehmet’in Ceziretül-Uşşak dediği kentin adı,  Türkler şehri fethettikten sonra Sınap olarak söylenmeye başlamış ve sonrasında Sinop olarak değişerek günümüze kadar gelmiştir.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu