Köşe Yazıları

Çizim Türleri Nelerdir ?

Bugün dünyanın en merak edilen çizim türlerini ve küçük ipuçlarını sizlerle paylaşacağım.

 

Çizim Türleri Nelerdir ?… Karikatür çizimi: Karikatür çizimleri, konularını aşırı basitleştirilmiş veya aşırı dramatize edilmiş bir şekilde tasvir eden resimlerdir. Karikatürlerin bazı ayırt edici özellikleri, birinin yüz özelliklerinin büyütülmesini veya küçültülmesini veya bir nesnenin kişileştirilmesini içerebilir. Sanatçılar karikatürü animasyon, reklam veya grafik tasarımda kullanabilirler. Karikatür çizimleri genellikle daha komik veya tuhaf bir dünya görüşünü tasvir eder. Karikatürlere benzer şekilde, görüntüler aracılığıyla duyguyu veya tonu göstermek için aşırı dramatize edilmiş şekiller ve renkler kullanabilirler. Sanatçılar karikatürleri illüstrasyon, animasyon, reklam ve grafik tasarımlarında kullanabilirler. Bazı özel karikatür türleri şunları içerir:

Çizgi Roman

Aksiyon panelleri aracılığıyla sahneleri ve hikayeleri sunmak için karikatür tarzı çizimlerin kullanımı olur. Çizgi romanlar, görsellerin yanı sıra, daha sağlam hikayeler oluşturmak için altyazılar ve konuşma balonları gibi metinsel araçları da kullanır. Uzunlukları (tek bir panelden bir kitabın tamamına kadar) ve karmaşıklıkların farklılık gösterme ihtimali var. Bazı çizgi roman örnekleri arasında çizgi romanlar ve Japonya’da geliştirilen, anime benzeri karakterler içeren bir çizgi roman türü olan Manga yer alır.

İlgili Makaleler

Editoryal:

Editoryal karikatürler, politika veya popüler kültür gibi kültürel öneme sahip bir konu  hakkında şaka yapmak veya yorum yapmak için çizgi roman tarzı panel hikaye anlatımı kullanır. Genellikle yalnızca bir panel uzunluğundadırlar. Netlik sağlamak için altyazılar ve diğer metin araçları kullanırlar ve belirli bir görüşe yöneliktirler.

Şekil çizimi:

Sanatçılar, fiziksel dünyayı gözlemleyerek natürmort çizimleri olarak da bilinen figür çizimlerini oluştururlar. Konular genellikle insan modelleridir ancak meyve, araç veya doğadaki öğeler gibi nesneleri de içerebilir. Figür çizimi yapan sanatçılar dünyayı gördükleri gibi yakalamaya çalışırlar. Sanat eğitmenleri genellikle şekil çizimini temelleri öğretmek ve öğrencilerin perspektifi, oranları ve gölgelemeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için kullanır.

Hareketle çizim:

Şekil çizimi gibi jest çizimi de gerçek hayattaki konuları ilham kaynağı olarak kullanır. Ancak jest çizimi harekete odaklanır ve eylemi, formu ve pozu yakalamayı umar. Genellikle modeller veya konular, hareketi canlandırmak için her bir ila beş dakikada bir poz değiştirir. Poz ne kadar kısa olursa sanatçı o kadar az resim çeker. Dolayısıyla jest çizimleri diğer illüstrasyon türlerine göre daha az ayrıntılı olur.

Çizgi çizme:

Çizgi çizimi, düz çizgilerin ve konturların gölgelenmeden kullanılmasına odaklanır. Çoğu çizgi çizimde sanatçı, enstrümanını yüzeyden kaldırmadan görüntünün tamamını oluşturur. Çizgi çizimi, ayrıntılara vurgu yapmadan açıların ve eğrilerin önemini öğretir.

Perspektif çizimi:

Sanatçılar, kağıt üzerinde olduğu gibi iki boyutlu bir alanda üç boyutlu görüntüler oluşturmak için 3 boyutlu veya anamorfik çizim olarak da bilinen perspektif çizimini kullanır. Bu çizim türünü kullananlar, her bir nesnenin birbiriyle nasıl ilişki kurduğunu belirlemek için mesafeye, mekana, ışığa, hacme, yüzeye ve ölçeğe dikkat ederler. İki tür perspektif çizimi şunları içerir:

Hava perspektifi:

Perspektifin gölgeleme, ton ve renk yönlerine odaklanır

Doğrusal perspektif:

Bir mekan içindeki şekillerin organizasyonuna odaklanır. Perspektif çiziminde mimarlar, mühendisler, iç mimarlar ve illüstratörler çalışır.

Fotogerçekçilik:

Hiperrealizm olarak da adlandırılan fotogerçekçilik, bir fotoğrafla karıştıracak kadar gerçekçi görünen bir şeyin çizilmesi kavramıdır. Sanatçılar bu tekniği genellikle insan denekler için kullanırlar. Ancak ilham almak için hayvanları, manzaraları, şehir manzaralarını ve diğer doğal özellikleri de kullanabilirler. Fotogerçekçilik, konuların mümkün olduğu kadar özgün görünmesini sağlamak için konturlara, gölgelere ve ayrıntılara odaklanır.

Noktacılık:

Noktacılık, resimde daha sık kullanılan sanatsal bir tekniktir ancak çizimlere de uygulamak mümkündür. Uzaktan bakıldığında ışık ve gölgelerle gerçekçi bir görüntü oluşturan çok sayıda küçük nokta oluşturmak için noktalama yöntemini kullanır.

Bilimsel resimler:

Sanatçılar, karmaşık kavramları anlaşılması kolay bir şekilde iletmek için bazen diyagram olarak da bilinen bilimsel illüstrasyonlar yaratırlar. Hayvanlar, insan vücudu ve evrende doğal olarak oluşan nesneler gibi bilimsel konuları hem hareketsiz hem de animasyonlu olarak çok detaylı bir şekilde gösterirler. Bilimsel resimler, belirli bilgilere işaret etmek. Beraberinde, belirli parçaların birbirleriyle nasıl etkileşime girerek mümkün olan en fazla bilgiyi vermek için nasıl etkileşime girdiğini göstermek için oklar ve etiketler kullanabilir.

Siluet çizimi:

Siluetler, bir nesnenin ana hatlarını tek bir renk veya tonda gösteren görüntüler veya tasarımlardır. Sanatçılar genellikle bunları siyah beyaz, bir rengin arka planda, diğerinin silueti dolduracağı şekilde yaratırlar. Taslakta bulunan çizgilerin ve eğrilerin ötesinde ayrıntılar içermezler ve profil portreleri yapmak için popülerdirler.

..Çizim Türleri Nelerdir ?…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu