SağlıkGündem

Çocuklarda Skolyoz Teşhisi Ailelerin Görevi

Doç. Dr. Ömer Bozduman, çocuklarda ergenlik öncesi skolyozun (omurga eğriliği) belirlenmesinde ailelere önemli görevler düştüğünü vurguladı. Ailelere çocuklarının duruşunu düzenli olarak kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Çocuklarda Skolyoz Teşhisi Ailelerin Görevi

Cocuklarda Skolyoz Teshisi Ailelerin Gorevi 1
Çocuklarda Skolyoz Teşhisi Ailelerin Görevi

Skolyoz Nedir?

Skolyozun omurganın önden bakıldığında görülen eğriliği ifade ettiğini belirten Doç. Dr. Bozduman, 10 derecenin üzerinde çıktığı zaman skolyoz tanımını aldığını ifade etti. Genellikle hastaların duruş bozukluğu şikayetiyle hastaneye başvurduğuna dikkat çekti.

Tedavi Yöntemleri

Skolyoz tedavisinde egzersiz, fizik tedavi ve korse kullanımının önemli olduğunu söyleyen Bozduman, ileri yaşlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirtti.

Erken Tanı Önemli

En sık görülen skolyoz türünün ergenlik yaşındaki çocuklarda ortaya çıkan idiyopatik skolyoz olduğunu vurgulayan Bozduman, “Anneler ve babalar, çocuklarının omuz, kalça dengelerini, bel-kol mesafelerini düzenli olarak kontrol etmelidir. Erken tanı, cerrahi ihtiyacını ortadan kaldırabilir” dedi.

Adolesan İdiopatik Skolyoz

Bozduman, bu skolyoz türünün özellikle ergenlik döneminde kız çocuklarında sıkça görüldüğünü ve zamanında yakalanan hastaların cerrahi ihtiyacı olmadan tedavi edilebildiğini ifade etti.

Ailelere Öneriler

Ailelere seslenen Bozduman, çocuklarını banyo ve deniz aktiviteleri sırasında omuz dengeleri, bel-kol mesafeleri gibi faktörlere dikkat etmelerini önerdi. Ayrıca çocukların sırtlarından bakıldığında belirgin bir eğrilik olup olmadığını kontrol etmelerini ve herhangi bir anormallik fark ettiklerinde bir uzmana başvurmalarını tavsiye etti.

Koruyucu Cerrahi

Skolyozun ileri seviyelerinde büyüme koruyucu cerrahi uygulamalarının yapılabileceğini belirten Bozduman, bu yöntemin hastanın yaşam kalitesini artırmaya ve omurganın daha fazla büyümemesini sağlamaya yönelik olduğunu açıkladı.

Sonuç ve Sıklık

Doç. Dr. Bozduman, skolyozun genel olarak binde 3 ile binde 7 arasında görüldüğünü belirtti ve cerrahi ihtiyacının genellikle hastaların yüzde 10’unda ortaya çıktığını söyledi.

Haber: İHA

Çocuklarda Skolyoz Teşhisi Ailelerin Görevi

Genetik Testlerle Kromozom Bozuklukları Teşhis Edilebiliyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu