GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

‘Çözülmezse Sonumuz Kıtlık Açlık’

‘Çözülmezse Sonumuz Kıtlık Açlık’

 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, buğday üreticilerinin sorunlarını ele almak, artan gıda ürünlerinin fiyatlarını değerlendirmek üzere Ankara  Malıköy’de, buğday tarlasında basın toplantısı düzenledi.

 

Buğday tarlasında önünde kurulan bir masa ve yazı tahtasıyla artan gıda fiyatlarıyla ilgili tespitlerini kamuoyu ile paylaşan Muharrem İnce; “Bu gidişin sonu açlık, kıtlıktır. Yetkililer bir an önce önlem almalı bu gidişi durdurmalıdır” dedi.

Türkiye’de 2001 yılında 9,4 milyon hektar buğday üretildiğini, nüfusun 67 milyon olduğunu 2019’da ise 6,8 milyon hektara buğdayın üretiminin düştüğünü nüfusun ise 90 milyona yaklaştığını belirten İnce, “Vatandaş et süt peynir pahalı dedikçe ithal ederiz dediler. Bir gün para olsa da alamayacağını öngöremediler. Yazın başı pişmeyenin kışın aşı pişmez. Ülkeyi yönetmekten ve yönetmek isteyenler koltuklarından kalkıp tarlaya meraya gelmeleri lazım. Köylünün ürettiğini yiyip yüksek duvarlarla köylüyü uzaklaştıranlar Afgan çoban Suriyeli tarım çalışanıyla bu işler çözülmez. Tarımdaki kayıpları telafi etmek çok zordur. İş işten geçmiş değildir. Durumumu kötüdür ama bunu kısa süre içerisinde çözmezsek sonumuz kıtlık, açlıktır” diye konuştu.

Genel Başkan İnce, “Geçmişin buğday üreticileri bugün halk ekmek kuyruklarında ucuz bayat ekmek peşindeler. Bu verimi artırmadığın sürece aç kalırsın. ‘Stokçular’ diye bağırarak, soğancıları basarak bu sorun çözülemez. Buradan başlayacaksın. Geçen yıl Toprak Mahsuller Ofisi, çiftçiden 2,25’e buğday aldı. Türk çiftçisinden üretmesinler, ekmesinler, diye ucuza alıyorlar. En son buğday ihalesi yaptılar, Ukraynalıdan 6,42’ye aldılar. Türk çiftçisinden 5 liraya alsaydın da Rusya’nın, Ukrayna’nın buğdayına muhtaç kalmasaydık” diye belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu