Gündem

DALGONA KAHVESİ

Kahvenizi soğuk mu sıcak mı, filtreli mi telveli mi, kumda pişen mi cezvede pişen mi, sütlü mü çikolatalı mı, fal baktırarak mı falsız mı, fincanda mı kupada mı, orta şekerli mi sade mi içmeyi seversiniz?

DALGONA KAHVESİ

             Kahvenizi soğuk mu sıcak mı, filtreli mi telveli mi, kumda pişen mi cezvede pişen mi, sütlü mü çikolatalı mı, fal baktırarak mı falsız mı, fincanda mı kupada mı, orta şekerli mi sade mi içmeyi seversiniz?

             Kahve kültürüne dair her ağızdan farklı cevaplar, ballı tarifler, enteresan bilgiler, kültürlerarası sohbetlere dair yenilikler duymanız mümkündür. Granül kahve, glütensiz kahve, esmer şeker, hurma suyu, damıtma bal, kaymak, süt tozu, toz tarçın, bitter çikolata, kakao, küp buz, lokum tozu, fındık kırıntısı, fıstık ezmesi, zemzem suyu, soda gibi tatlarla kahvesine şahane tatlar katan neşeli insanlara şahit olursunuz. Böyle canlar tanıdıysanız onların damak zevkini de yakalamayı ve o anın kıymetini değerlendirmeyi hiç unutmayın. HÜRRİYET gazetesinin YEMEK KÜLTÜRÜ’ bölümündeki “İçecek Tarifleri” başlıklı kısımdan notuma eklediğim bir tarifi okurlarımla paylaşmak istedim. “Dalgona kahve” denedik mi? İlk işittiğimizde yahut ismini okuduğumuzda ismi yabancı, birazcık öz Türkçemizden uzak gibi gelebilir belki ama tadını deneyince Türk kahvesine olan yakınlığını hissedersiniz. Sanki “dalgaya almak, dalga geçmek” gibi bir çağrışım uyandırır Dalgona kelimesini ilk duyanlar için. Sonuçta kahve saati etrafında paylaşılan dertler elbette dalgaya alınmaz, kahve köpüğü misali hafifleyiverir beraber paylaşılan hüzünler. Ve ardından gülümseme yayılır o sıcacık, köpüğü desenli, sütlü kahvenin kupamızda kalp şekline bürünmesi gibi. Dalgona kahvenin yapılışını ve çeşitlerini ünlü kahve mekânlarından, otel garsonlarından, mutfakta hünerli ustabaşından, işin ehli baristalardan da dinleyebilirsiniz.

Yapımı için malzemeler

    • 2 yemek kaşığı granül kahve
    • 3 yemek kaşığı sıcak su
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 1 su bardağı soğuk süt
    • Buz

Dalgona kahve tarifi Nasıl yapılır?

Kahve, şeker ve sıcak suyu bir kapta mikser yardımıyla karıştırın.

Karışım krema kıvamını alana kadar çırpın.

Daha sonra buzları bardağa alın ve üzerine de sütü ilave edin.

Son olarak da bardağa hazırladığınız kahve kremasını ekleyip servis edin.

Afiyet olsun…

Fincandaki telvenin, ballı köpükteki sıcaklığın sevgisi olabilmeli insan. İnsan, insana iyi gelirse düzelir ortam. Kahve sıcakmış yahut soğukmuş bahane. Kahveler eğer can dostla içilmiş ise muhabbet şahane. Telvedeki, kahve falındaki ümit olabilmeli arkadaş meclisinde ki üzüntüleri hafifletebilmeli yârenlerin yüreğinde. Kahveniz, sevenleriniz eksik olmasın.

Elif Yavaş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu