GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikYaşam

Doğa Yürüyüşüne Dair Bilgiler

Doğanın eşsiz manzaraları eşliğinde yapılan, belirli bir parkur içinde gerçekleşen ve bir zaman diliminde tamamlanan doğa yürüyüşüne dair bilgiler..

 

Doğa Yürüyüşüne Dair Bilgiler

Şehirde hapsolan, kaosun içindeki yaşamdan biraz olsun uzaklaşmak isteyen insanlar, doğa yürüyüşünde soluklanır. Doğanın kucağında vakit geçirmek isteyenlerin tercihi olan doğa yürüyüşü, bir isimle daha anılıyor, bu etkinliklere trekking de deniliyor. Doğa sporları arasında herkesin yapabileceği, en hafif seçeneklerden biri olan yürüyüşler, belli bir rotayı takip ederek gerçekleştiriliyor. Belli bir zaman diliminde yapılan bu keyifli  aktivitelerin zorluk düzeyleri, parkura göre değişiyor. Katılımcılar, profesyonellik düzeylerine göre, kondisyonlarına uygun parkurlar seçerek ilgili aktiviteye katılıyor.

 

Doğa Yürüyüşü Nedir?

Doğanın eşsiz manzaraları ve doğal koşulları eşliğinde yapılan, belirli bir parkur içinde gerçekleşen ve bir zaman diliminde tamamlanan yürüyüşler doğa yürüyüşü adını alıyor. Şehirden uzakta veya şehir temasından bir hayli soyutlanan alanlarda yapılan aktiviteler, dört mevsim gerçekleştirilmektedir. Ancak coğrafi koşullara, bölge şartlarına bağlı olarak uygun sezonun seçimi, güvenlik ve konfor açısından büyük önem taşımaktadır.

Doğa yürüyüşü için doğru zamanlar, havanın serin ve kuru olduğu dönemleri işaret ediyor. Çok sıcak veya çok soğuk havalar, yağışlı, karlı veya nemli günler, doğa yürüyüşçülerine zor anlar yaşatabiliyor. Ancak bu alanda profesyonelleşen sporcular, özellikle zorlu havaları ve parkurları seçerek doğa yürüyüşüne adrenalin katabiliyor. Bu nedenle yürüyüş için rota belirlenirken zorluk düzeyine, tecrübe gereksinimine muhakkak dikkat etmelisin.

  • Doğa yürüyüşü için kıyafetler: Doğa yürüyüşleri için özel üretilen pantolonları, üstleri, montları tercih etmelisin. Bu tasarımlar, parkurun olası hava koşullarına uygun olarak tasarlanıyor. Su geçirmezlik, ısı yalıtımı, hafiflik ve dayanıklılık gibi özelliklere sahip olmaları gerekiyor. Diğer egzersizler için tasarlanan modelleri kullanmamalısın.
  • Aksesuarlar: Doğa yürüyüşü sırasında güneşten, soğuktan ve yağıştan korunmak için şapkalar, gözlükler, bandana ve boyunluklar kullanabilirsin.
  • Elektronik ekipmanlar: Giyilebilir teknoloji ürünlerinden destek alın. Akıllı saat, pusula, takip cihazı ve haritalar doğa yürüyüşü ihtiyaçları arasında yer alıyor.
  • Güvenlik gereçleri: Ayrıca güvenlik için fener, düdük, yürüyüş bastonu, basılı haritalar kullanılıyor.

 

Doğa Yürüyüşü İçin Nasıl Ayakkabı Tercih Edilmeli?

Doğru doğa yürüyüşü ayakkabısının doğadaki şartlara yanıt verecek donanımda, kullanıcının stiline uygun, konforlu olması gerekiyor. Bu koşulları sağlayacak ayakkabılarda, olması gereken özellikler tek tek şöyle sıralanıyor:

  • Doğa yürüyüşü ayakkabısının ayağı ve bileği uygun düzeyde desteklemesi gerekiyor.
  • Engebeli arazilerde, bozuk yüzeylerde, kaygan zeminde, yer tutuşun yüksekliği önem arz ediyor.
  • Ayağın sert hareketlerle meydana gelen şok etkisinden korunması önemli.
  • Erkek kullanıcılar için olan modellerin de kadın yürüyüş ayakkabısı gibi saya ve tabanının hareketlere eşlik edecek ve doğa yürüyüşünde konfor sağlayacak kadar esnek olması şart koşuluyor.
  • Hafiflik, doğa yürüyüşü ayakkabılarının en önemli özelliklerinden biri. Ağır ayakkabılar bir yandan hareketi zorlaştırıyor, diğer yandan yorgunluk hissinin daha fazla hissedilmesine zemin hazırlıyor.
  • Yağışlı havalarda yürüyüş yapılacaksa, su geçirmez modellerin, erkek ve kadın outdoor ayakkabı çeşitlerinin tercihi önem kazanıyor.

 

 

 

Doğa Yürüyüşü İçin Nasıl Ayakkabı Tercih Edilmeli?

 

 

 

Doğa Yürüyüşünün Çeşitleri Nelerdir?

Doğa yürüyüşleri, farklı çeşitlerle gerçekleştirilebiliyor. Her ne kadar günümüzde trekking ile eş anlamlı olarak algılansa da aslında trek aktivitesi, yüksek irtifada gerçekleştirilen, organize bir halde yapılan, kamplı aktiviteler anlamına gelir. Bu çerçevede, trekking için sırtta yük taşınır. Ayrıca yüksek bölgeler ziyaret edilmektedir. Hatta bu aktiviteler dağcılık için giriş düzeyi faaliyet olarak görülmektedir.

Hiking 

Günübirlik yapılan doğa yürüyüşleri hiking adını alıyor. Hiking yapıldığında, yürüyüş sonrası konaklama gerçekleşmiyor. Yürüyüşçüler akşam ayrılarak etkinliği sonlandırıyor. Hikingte konaklama olmadığı için katılımcılar, çok fazla eşya taşımıyor. Sadece yanına gün içinde kullanacağın kadar malzeme alarak hiking etkinliklerine katılabilirsin. Ayrıca hiking, daha önce belirlenen ve birileri tarafından açılan kolay patikalarda gerçekleşmektedir. Daha çok stres atmak amacıyla yapılan aktivite, profesyonel bir çaba gerektirmemektedir. Çoğunlukla gruplarla beraber gerçekleşen, yarım günlük veya tam günlük rotalarla keyifli bir gün geçirebilirsin. Bunun yanında hiking etkinliklerine zaman zaman bir rehber de eşlik edebiliyor. Kimi zaman, buluşulan noktadan yürüyüş başlangıç alanına bir servisle girilerek faaliyet sonrayı yine araçlarla geri dönülebiliyor. Zorlu kısımlar, tırmanışlar, hiking kapsamında yer almıyor.

 

Jogging 

Yürüyüş ile koşu arasında yer alan yüksek tempolu bir aktivite olan jogging, saha ve zemin farkı olmaksızın hemen her yerde yapılabiliyor. Diğer bir deyişle, doğada da şehirde de jogging yapılabiliyor. Ancak yüksek tempo nedeniyle engebeli arazide jogging yapmak tecrübe, kondisyon ve dikkat gerektiriyor. Ayrıca, çok uzun parkurlar jogging için uygun görülmüyor. Kısa ve orta uzunluktaki rotalarda jogging yapmak, sağlık için tavsiye ediliyor. Tam anlamıyla bir doğa yürüyüşü çeşidi olmayan jogging, doğa yürüyüşünden hızlı, koşudan yavaş bir tür aktivite olarak tanımlanıyor. Açık havada, deniz kenarında, ormanda, yürüyüş parkurlarında veya parklarda jogging yapabilirsin. Hatta dilersen şehrin içine bile jogging ile form tutman mümkün. Önce yavaş adımlarla, sonra hızlanarak aktiviteyi sürdürüp, en son yine hafifçe yavaşlayarak süreci tamamlayabilirsin.

Skechers, doğa yürüyüşlerinde yanında. Doğanın güzellikleri eşliğinde spor yapmanın tadını çıkarırken sen de Skechers ürünlerinin konforunu hissedebilirsin. Skechers’ın doğa yürüyüşlerinde en sık tercih edilen ürünleri arasında termal içlikler, spor kıyafetler, kadın ve erkek outdoor ayakkabı modelleri, yer alıyor. Sen de sana doğa yürüyüşlerinde rahatlık sağlayacak birbirinden şık ve konforlu ayakkabıları, kıyafetleri ve aksesuarları Skechers ayrıcalıklarıyla hemen sipariş verebilirsin.

 

 

Jogging 

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu