Köşe Yazıları

Doğru Başlamak, Yanlışı Düzeltmekten Her Zaman Daha Ucuzdur

Fidan mı dikeceksiniz? Tam zamanı? Fidan dikme aylarına girdik.

Biliyorsunuz ben amaç ticari olunca sıfır hata çalışmayı ve çalıştırmayı tercih ediyorum, ona göre yönlendiriyorum. Yanlış başlayan işten elde edilecek ticari kazanç ya daha az olur ya da hiç olmaz. Yanlış başladığınız bir tarımsal üretimde aldığınız biraz verim size yeterli geliyor olabilir, ama işin hakkı o değil. Şimdi, amacınız bir bahçe kurmak ve beklentiniz ticari ise baştan doğru başlayın, sonradan keşke demeyin, para ve zaman harcamayın. Zaten öyle hallerle karşılaşırsınız ki isteseniz de harcayamazsınız.

Ticari amacı olan yeni bahçe kurmak, ilk yatırım maliyeti olarak yüksek gelebilir size. Çünkü alışık olunan masraflar değil bunlar. Sizi ne fidancılar yönlendirir, dikimciler, ne de bayiler. Niye yönlendirsin ki? Biri der ki fidanı kurursa veya tutmazsa gelsin tekrar alsın, biri der ki bu toprağa çukuru açarken ben zorlandım veya çıkan toprak çok beyaz burada bu is zor aman banane ben yevmiyeme bakarım. Biri de der ki sorunu bu çözer, olmadı bu, olmadı bu, …

Amacınız ticari, beklentiniz para kazanmak, tabiri caizse çoğunuzun tek atımlık kurşunu var. Geriye dönük masrafların yükünden baştan kurtulun istiyorum ben. Doğru başlamak, yanlışı düzeltmekten her zaman daha ucuzdur. Nasıl başlayacağınızı değil, nasıl başlamanız gerektiğini sorun, danışın, öğrenin. Danışmanlık her zaman ücretli değildir.

  • Uygun derinliklerden numune alınarak toprak analizi yaptırılması (0-25 ve 25-50 cm)
  • Toprak analizi raporlarının yorumlanması sonucu gerekli olan taban gübresi çeşit ve miktarının belirlenmesi; dikim yılından sonraki bitki gelişimi için doğru gübreleme çok ama çok önemlidir-bu konuda uzman bir danışmanla çalışın)
  • Toprakta 2 m derinliğinde boy çukuru açılması (toprağın sert tabakalarının derinliklerini ve kalınlıklarını görmek bakımından çok önelidir.
  • İleri seviye (1,5 m derinlikten) toprak işleme (her zaman yapılmayabilir)
  • Fidan dikim çukurlarının açılması
  • Çukur gübrelemesi yapılması
  • Toprak organik maddesini artırmak için Leonardit kullanılması
  • Fidanların kök koruyucu solüsyona batırılması
  • Fidanların usulünce dikilmesi ve etrafına su hendeği yapılması
  • Fidanlara herek bağlanması
  • Can suyu verilmesi (karışımlı veya karışımsız)

Okurken yorulduğunuz, ticari bahçe tesis ederken yapılması gereken bu maddelerin her biri, ticari beklentilerinizi karşılayacak olan ileriki yılların daha rahat geçmesi için çok ama çok önelidir.

Bizlerin görevi çiftçiliğin doğru bilinen yanlışlarını düzeltmeye çalışmak. Sadece para kazanma uğruna bu yanlışların doğruluğunu savunan ve bilmediğine ahkam kesenlerin çiftçileri nasıl sömürdükleri aşikâr. Bu yazılarla az da olsa bazı şeylerden bilgi sahibi olmanız, ezbere veya o öyle yapıyor diye kopya iş yapmamanız için kaleme alıyorum. mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum.

“Sorun, öğrenin, emir kulu olmayın”

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Cumhuriyet Ve Tarım//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu