YaşamBalıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan Haberler

Dünyadan Yayılan Sinyalin Sırrı Çözüldü

Çinli bilim insanları, 8,5 yıl önce kaydedilen bir sinyalle Dünya'nın çekirdeğindeki "yalpalama" ile ilgili bir bağlantıyı doğruladı.

Dünyadan Yayılan Sinyalin Sırrı Çözüldü

Çinli bilim insanları, 8,5 yıl önce kaydedilen bir sinyalle Dünya’nın çekirdeğindeki “yalpalama” ile ilgili bir bağlantıyı doğruladı. İç çekirdeğin belirli bir ritimle sallandığını keşfeden araştırma ekibi, bu bulgunun Dünya’nın iç yapısı ve katmanları arasındaki ilişkileri anlamak adına önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

2018’de gerçekleştirilen önceki ölçümleri doğrulayan bu yeni keşif, Dünya’nın iç kısımlarındaki hareketlerin, günlerin uzunluğu gibi değişkenlere nasıl etki ettiğini anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırma makalesi, Nature Communications adlı dergide yayımlandı.

Sıvı haldeki metal tabakadan oluşan “dış çekirdek” içinde bulunan ve “iç çekirdek” olarak adlandırılan katı demir ve nikel parçasının niteliklerini anlamak, Dünya’nın merkezine dair daha derin bilgiler edinmemize yardımcı olabilir. Bu bilgi, gezegenin yapısı, manyetik alanı ve depremler gibi önemli fenomenlere dair sırları çözmek açısından büyük önem taşır.

Dünyadan Yayılan Sinyalin Sırrı Çözüldü

Bilim insanlarının, iç çekirdek ve hareketleri hakkında bilgi edinme çabaları genellikle dünya çapında meydana gelen depremler veya nükleer bomba testlerinin neden olduğu dalgaları izlemeye dayanıyor. Bu yeni keşif, Dünya’nın çekirdeğiyle ilgili daha fazla anlayışa ulaşmamıza ve gezegenimizin derinliklerindeki gizemleri çözmemize katkı sağlıyor.

HAKİM ANLAYIŞA MEYDAN OKUYAN BİR KEŞİF

Yeni yayımlanan araştırmanın ortak yazarlarından jeofizikçi Hao Ding ve ekibi, 2018’de Dünya’nın kutuplarında meydana gelen hareketin zaman içinde nasıl değiştiğini inceledi. Yapılan ölçümler sonucunda, her 8,5 yılda bir tekrar eden bir şablon ya da harmonik sinyal tespit edildi ve günlerin uzunluğundaki değişimleri kullanarak bu durum teyit edildi. Bu özgün kalıp, Dünya’nın iç çekirdeğindeki yalpalama sonucunda oluşuyor.

Vice’in aktardığına göre araştırma, çekirdeğin Dünya’nın mantosuna veya kabuğuna kıyasla yaklaşık 17 derece eğik olması gerektiği sonucuna vardı. Bu, önceki düşünceye meydan okuyarak çekirdeğin eğiminin daha büyük olduğunu ve dönüşünün manto tabakasıyla eşleştiğini gösteriyor. Ayrıca, çekirdeğin mükemmel bir küre şeklinde olmadığını, bunun yerine yumurta şeklinde ve özellikle kuzeybatı kısmında daha yoğun olduğunu düşündürüyor.

Dünyadan Yayılan Sinyalin Sırrı Çözüldü

Hao Ding, yaptığı basın açıklamasında, “Bu sapmalar, mantonun 3 boyutlu yoğunluk modeline dair değerli bir çerçeve sunuyor ve geleneksel teorilerle hesaplanan kusursuz küre formundan muhtemel sapmaları vurgulayarak, akışkanlık-çekirdek kutup basıklığı varsayımlarını sorguluyor” şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi

Tesla’nın Geleceğin İnsansı Robotu Yolda

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu