GündemEğitimGörüntülü Haberler

EĞİTİM BİR-SEN’DEN ‘PERFORMANS’ TEPKİSİ

Eğitim Bir-Sen Balıkesir Şubesi üyeleri  Zağanospaşa Camii önünde yaptıkları basın açıklaması ile Performans değerlendirme sistemini eleştirdi.

Sendika adına açıklamalarda bulunan Şube Başkanı Mehmet Çabuk, uygulamanın öğretmen motivasyonunu bozarak, öğretmen ve öğrenciyi karşı karşıya getireceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmak istenen Performans değerlendirme sistemine bir tepki de Eğitim Bir-Sen’den geldi. Eğitim Bir-Sen Balıkesir Şubeci üyeleri  Zağanospaşa Camii önünde düzenledikleri basın toplantısı ile sistemi eleştirdiler. Sendika adına açıklamalarda bulunan Şube Başkanı Zeki Çabuk, uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

Performans değerlendirme sisteminin hukuki dayanağının olmadığını ifade eden Çabuk, “Bugün burada Milli Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu ‘Öğretmenin performans değerlendirmesi’ taslağına itirazımızı en yüksek sesle dile getirmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, ısrarla uygulamak istediği bu sistem eğitimcilerin moral ve motivasyonunu bozacak, öğretmenle öğrenciyi, öğretmenle öğretmeni karşı karşıya getirecek, çalışma barışını ortadan kaldıracak bir uygulamadır.

Hepimizin malumu olduğu üzere Bakanlık bu performans değerlendirmesini daha önce de uygulamış ancak sonuç tam fiyasko ile sonuçlanmıştır. Özellikle daha önce yapılan bu uygulama eğitim camiası içinde birçok tartışmaya sebep olmuş,  ciddi kavgalar yaşanmış, bu kavgaların bir çoğu mahkeme salonlarına taşınmıştır. Yeni getirilmek istenen performans sistemi içine öğrenci ve veliyi dahil ederek tartışmayı daha da geniş bir kesime yaymak olacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu onca sorun varken bunların üzerine yeni sorun ilave etmekten başka hiçbir katkısı olmayacaktır.” diye konuştu.

Sistemin kurumsal bütünlüğü de bozacağını savunan Çabuk, “Öğretmenin performans değerlendirme sisteminin eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısının olmayacağı, aksine kurumsal bütünlüğü, mesleki motivasyonu, çalışma barışını ve iş birliğini zedeleyeceği,  öğretmenleri ayrıştıracak, kurumsal bütünlüğü, bozacağı hesaba katılmalıdır.” dedi.

SİSTEMİN HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Performans değerlendirme sisteminin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını belirten Çabuk açıklamasını şöyle sürdürdü:“Hayata geçirilmek istenen performans değerlendirmesinin hukuki ve kanuni hiç bir dayanağı bulunmamaktadır. Gerek 657 sayılı Devlet Memurları kanunu gerekse  652 sayılı KHK olmak üzere hiçbir yasal düzenlemede performans değerlendirmesine imkân tanıyan düzenleme yoktur. Performans ölçme sistemine geçilmek isteniyorsa buna Milli Eğitim Bakanlığının Kurumsal performansını ölçmekten başlamak gerekir.

Öğretmenlerin meslekleriyle ilgili konulara ve karar alma süreçlerine dâhil edilmediği,  bir süreçte salt öğretmenlerin performansını ölçmeye kalkmak, sağlıklı ve işlevsel sonuçlar üretmeyecektir.

Performans değerlendirme sistemi binlerce yeni dava demektir. Hâlihazırda geçmişte yapılan performans değerlendirmelerine ilişkin mahkeme kararlarında, somut bilgi ve belgeye dayanmayan değerlendirme puanlarının hukuki denetime elverişli olmadığı için hukuken korunmayacağı hususu sık sık vurgulanmıştır. Taslağın bu şekliyle yürürlüğe konulması hâlinde dava konusu edilen her değerlendirmenin idari yargı mercilerinden döneceği, bunun da süreci işlemez ve işlevsiz kılacağına şüphe yoktur.

Mahkemelere  binlerce yeni dava dosyasının ilave edilmesinden başka hiçbir katkısı olmayacaktır. Vicdanları yaralayan, adalet duygusunu örseleyen mülakatla sözleşmeli öğretmen atama uygulamasına son verilmelidir.”

Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu