Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemTeknoloji

En Yeni Otomobil Teknolojileri

Otomobil aldırma konusunda en etkili olan teknolojileri sizin için derledik. İşte en yeni otomobil teknolojileri

Son Yılların En Önemli Otomobil Teknolojileri - I - Arabam.com

En Yeni Otomobil Teknolojileri

Otomobiller ve teknolojiler ayrılmayan iki kavramdır. Önceki yüzyılın başlarında daha fiziksel ya da diğer bir deyimle mekanik teknolojilerdeki gelişim otomotiv sektöründe etkilidir. Ayrıca bilgisayarların etkinliğiyle bu durum dijitalleşmenin egemenliğine yerini bıraktı.

İlgili Makaleler
Elektronik Gövde Kontrol Teknolojisi

Elektronik gövde kontrol teknolojisi, otomobil sektöründe yol tutuşu ve konforu yeni bir boyuta taşıyan yenilikçi bir teknolojidir. Bu sistem, aracın süspansiyonunu elektro hidrolik aktüatörler ve sensörler aracılığıyla sürekli olarak izler ve ayarlar. Aracın önündeki kameralar ve derinlik sensörleri yoldaki çukurları, tümsekleri ve eğimi algılar. Bunun ardından aracın her bir tekerleği bağımsız olarak optimize edilerek yol bozuklukları absorbe edilir. Böylece yoldaki konfor artar ve sürüş daha dengeli hale gelir.

Otomatik Park ve Park Yerinden Çıkma Asistanları

Pek çoğumuz için otomobili park etmek tam anlamıyla bir kabustur. Özellikle de dar bir alan ve çevremizde bizi bekleyen diğer sürücüler varken… Bu sebeple yeni nesil otomobillerin kendi kendine park edebildikleri sistemler oldukça popüler. İlk aşamada sadece sağ tarafa doğru paralel park yapabilen bu asistanlar, zaman içerisinde aracın sol bölümünü de tarayarak park edebilme imkânı sunmaya başladı.

Apple Car Play

Telefonlarımızdan vazgeçemiyoruz. Ne yazık ki otomobil kullanırken de telefonumuza bakmamız gerekiyor. Çünkü telefonlarımız artık navigasyondan iletişimin farklı türlerine kadar geniş bir alanda hizmet almamızı sağlıyor. Bir de telefonların ekranlarındaki ara yüzlere o kadar alıştık ki, farklı bir göstergede kontrol etmekte zorlanıyoruz. İşte bu sebeple otomobilimizin multimedya ekranında telefonumuzun görünmesini sağlayarak telefon özelliklerini kullanabilmek son yılların en pratik teknolojilerinden biri oldu. Bu sayede telefonumuzu elimize almadan ya da herhangi bir kablo kullanmadan otomobilimize entegre edebiliyoruz.

Aktif Arka Kanat Teknolojisi

Otomobil teknolojilerinin geliştirilmesinde büyük rol oynayan Formula 1’deki DRS sistemine benzemektedir. Ayrıca bu teknoloji özellikle süper spor otomobillerde kullanılıyor. Düzlüklerde otomobilin rüzgar direncine minimum etki ederken frenleme anında paraşüt etkisi oluşturarak otomobilin yavaşlamasına, virajlarda ise otomobilin yere basma kuvvetini artırarak otomobilin daha iyi yol tutmasına yardımcı oluyor. Genelde bu ayarlamaları otomobil kendisi yaparken, bazı pist versiyon otomobiller sürücüye bu ayarı yapma imkanı vererek sürüş keyfini artırmayı amaçlıyor.

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Beyin Dalgalarıyla Hazırlanan Projeler « Balıkesir Merhaba Gazetesi
  2. Geri bildirim: Sürüş Testlerinde Rotayı Yapay Zeka Belirleyecek « Balıkesir Merhaba Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu