Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Sivrisinekleri Engelleyen Kumaş

ABD’li araştırmacılar, sivrisinek ısırıklarına karşı zırh işlevi gören bir kumaş geliştirdi. İşte Sivrisinekleri Engelleyen Kumaş

 

Sivrisinekleri Engelleyen Kumaş

Sivrisinekleri Engelleyen Kumaş

Kumaş Auburn Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmiştir. Araştırmacı ekipten entomoloji (böcek bilimi) ve bitki patolojisi profesörü John Beckmann’ın açıklamalarına göre kumaş, özel geometrik yapısı sayesinde sivrisinek ısırıklarını engellemektedir.

Beckmann sıtma, dang humması ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkların yayılması yoluyla her yıl dünya çapında yüz binlerce insanı, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde beş yaşın altındaki çocukları öldüren sivrisineklerle mücadelede yeni bir yaklaşım geliştirmek istemiştir. Beckmann, ısırığa maruz kalıp hayatta kalan insanların dahi iyileşmesinin günler hatta haftalar alabildiğini vurgulamaktadır. Ayrıca ısırıklar başlı başına can sıkıcı ve rahatsız edici olabilmektedir.

Mikroskobik düzeyde bir zırh etkisi

Ekip araştırmaya mevcut giysi örneklerini test ederek başlamıştır. Bununla birlikte sıkı dokunmuş tekstil malzemelerinin dahi ısırıkları engellemediğini görmüştür. Dolayısıyla sıradan bir uzun kollu giysinin koruma sağlayamadığını ortaya koymuşlardır. Çünkü sivrisineğin ısırmak için kullandığı iğne benzeri uzantı şeklindeki hortumu, çoğu kumaşın kalınlığından daha uzundur.

Araştırmacıların önceden basılmış bir makalesi, 90 derecelik açılarda bükülebilmektedir. Ayrıca “altı tırtıklı bıçaktan ve mikroiğnelerden” oluşan fasikül adı verilen bir parçayı detaylı olarak anlatmaktadır. Bu parça minik matkaplar gibi titreşirek cildi delen stile adı verilen bitişik parçalar da dahil olmak üzere müthiş bir anatomiye sahiptir.

Sivrisinekleri Engelleyen Kumaş

Ekip, farklı desenlerle programlanabilen örme makinelerini kullanarak, ısırmayı engelleyebilecek bir desen bulana kadar deneyler yapmıştır. Beckmann, “Örme, esasen küçük düğümler atmaya benzer; ilmekler yaparsınız ve ilmekleri ilmeklerin içinden sararsınız. Doğru geometrik yollarla yaparsanız, mikroskobik düzeyde bir zırh yaratabilirsiniz. Ayrıca kumaş esneyip büküldüğünde böcekler için açıklıklar oluşturmayacak şekilde özenle tasarlanmıştır.” ifadelerini kullanmıştır.

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Sivrisineklere Doğal Çözüm « Balıkesir Merhaba Gazetesi
  2. Geri bildirim: Sivrisinekler Neden Kan Emer? - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu