Özel HaberlerGündem

ESKİ USTALAR YOK

Söz Sanayi’nin köşemizde haberlerimiz ile sanayi esnafının nabzını tutmaya devam ediyoruz. Sanayi esnaflarımızdan bu haftaki konuğumuz Özen Oto kaporta işletmecisi  İbrahim Savran oldu.

 

Oto kaporta ve mekanik tamir sektöründe araç sahiplerine hizmet veren Savran, “Sanayide mesleği devam ettirecek çırak yok. Önümüzdeki senelerde mesleği devam ettirecek çırak yetişmeyecek. Böylelikle ustalar da olmayacak. Ben de çıraklıktan geldim. Artık eski ustalar yok” dedi.

 

“Her türlü araca hizmet verebiliyoruz”

1985 yılından beri sanayinin içinde olan Savran, “Ben kendimi bildim bileli sanayinin içindeyim, ama yıl olarak 1985 yılından beri sektörün içindeyim. Burada tamir, kaporta işlemleri yapıyoruz. Her türlü araca hizmet verebiliyoruz. İşlerimiz Allaha şükürler olsun güzel. Hiç boşta kalmıyoruz. Her türlü aracın kaporta kısmını tamir edebiliyoruz. Mekanik olarak da aynı şekilde kamyon hariç tüm araçlara hizmet veriyoruz. Motor, fren sisteminde zamana göre ve kullanıma göre arızalar çıkabiliyor. Fazla kilometre yapılırsa motor bakımı gerekiyor. Bazen dikkat edilmiyor hararet yaptırıyorlar, conta yakıyor. Bizde motorunu söküp, tamir edip o şekilde teslim ediyoruz” dedi.

 

“Bizim gibi ustalar artık yok”

Yaşanan çırak sıkıntısına değinen Savran, “Yaşanan çırak sıkıntısı var. Bizim çıraklık dönemlerimiz şimdiki zamana göre zordu. Eskiden daha zor koşullar vardı. Sigorta durumu yoktu. Biz buraya eleman alıyoruz, üç gün sonra gidiyorlar. Biraz sert çıkışınca ailesi geliyor. Sen neden benim oğluma laf söylüyorsun diye. Laf söylemeden de meslek öğrenilmiyor. Biz zamanında ne sopalar yedik. Gece çalışıyorduk. Ertesi gün sabahına yine geliyorduk. O zamanlar eti senin kemiği benim hesabıydı. O günlerin sayesinde ben şu anda hem tamir hem kaporta yapıyorum. Bizim gibi ustalar artık yok. Oğlumu da yetiştiriyorum. Üç senedir benim yanımda mesleği öğrenmeye çalışıyor. Şimdiki meslek daha kolay. Yenisi var. Alıp yenisini takıyorsun. Dediğim gibi bizim zamanımızda öyle değildi. O parçayı tamir etmek zorundaydın çünkü yenisi yoktu. Hep düzeltme ile yapılıyordu. Kazalı araçları düzeltip tekrardan trafiğe sokabiliyorduk ama şimdi hurda diye bırakılıyor. Burada çalışan olarak 3 kişiyiz” dedi.

 

“İşimizi en iyi şekilde yapıyoruz”

Müşteri memnuniyetinin önemine değinen Savran, “En önemlisi müşteri memnuniyeti. Bizim kaportacılık mesleği her şeyden önce dikkat, özen, bilgi, emek ve bunun yanında sabır gerektirir. Yaptığımız iş hata kabul etmez. Biz de bu yüzden işimizi en güzel ve en iyi şekilde yapıyoruz. Bunun yanında  müşteriye saygı ve güven şarttır. Allaha şükürler olsun şimdiye kadar müşteri memnuniyeti konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bazen müşteriler

bakımından para konusunda sıkıntı yaşıyoruz. İşimizi yapıyoruz ama paramızı alamıyoruz. Biz malzemeyi cebimizden alıyoruz. İşlem bitince parasını alamadığımız zaman bizim için sıkıntı oluyor. Zaten emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Onun haricinde yaşadığımız bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

 

Antifriz yaz- kış olmalı

Araç sahiplerine tavsiyelerde bulunan Savran, kesinlikle araçlara zamanında bakım yapılmalı. Devamlı olarak aracın periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor. Kışın kışlık, yazın yazlık bakım şart. Artık kış geliyor. Aracın komple motor bakımlarının yaptırılıp, antifrizlerinin kontrol edilmeli. Gerçi antifriz yaz- kış olmalı. Bu şekilde motoru koruma bakımında daha iyi olur” şeklinde konuştu. Kamil Akyürek

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu